Help mee en steun wetenschappelijk onderzoek

Terug

“Blindheid of slechtziendheid gun ik niemand”

De gevolgen van een oogziekte voor het dagelijkse leven zijn groot. Niet meer kunnen autorijden, de tekst op verpakkingen in de supermarkt niet meer kunnen lezen, gezichten niet meer herkennen. Enkele weken geleden spraken we een donateur die in een paar jaar tijd ernstig slechtziend is eworden: “Mensen die blind of ernstig slechtziend zijn, zijn niet zielig. Er zijn allerlei mogelijkheden om het verlies aan zicht te compenseren.” Direct gevolgd door een ‘maar’:

“Wat zou ik er veel voor over hebben om mijn kleinkinderen weer te kunnen zien. Ik mis veel van hun ontwikkeling. Daar komt bij dat ik niet zoals vroeger, even makkelijk met de auto naar hen toe kan gaan. Dat is sinds twee jaar onmogelijk geworden. Ik heb een prima leven, maar blindheid of slechtziendheid gun ik niemand.”

Op haar vijftigste kreeg Mirjam te horen dat ze een oogziekte heeft. “Daarna is het snel gegaan en twee jaar geleden ben ik zo slechtziend geworden, dat alledaagse dingen niet meer zo vanzelfsprekend zijn als daarvoor. Daarom wil ik zo graag dat er meer wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan naar oogziektes. Zodat er hopelijk nog in mijn tijd, maar zeker voor de volgende generaties, betere behandelingen komen.”

Wetenschappelijk onderzoek 2019

Voor 2019 komt die wens van Mirjam uit. In mei heeft het Oogfonds samen met deskundigen én oogpatiënten bepaald welke wetenschappelijke onderzoeken in 2019 gefinancierd worden. Donateurs hebben net als Mirjam een duidelijk signaal afgegeven door te doneren: Oogfonds, maak veelbelovende onderzoeken mogelijk, naar verschillende oogaandoeningen. En dat doen we dan ook. In de loop van dit jaar en de eerste helft van volgend jaar zullen we via informatiebrieven en onze website meer informatie geven over die onderzoeken, onder meer door de onderzoekers aan het woord te laten.

Hun onderzoeken zullen leiden tot nieuwe inzichten en vragen om vervolgonderzoek. Ook liggen er door geldgebrek nog veel onderzoeksvoorstellen te wachten op uitvoering. We hopen dan ook, net als Mirjam, dat donateurs zoals jij oogonderzoek mogelijk blijven maken, en dat we de subsidie die in mei is verstrekt, weer snel kunnen aanvullen voor die vervolgonderzoeken.

Doneer nu voor oogonderzoek
Doneer nu voor maculaonderzoek
Doneer nu voor glaucoomonderzoek

Enkele onderzoeken die in 2019 starten of zijn gestart

Radboud UMC Nijmegen – onderzoekers Hoyng en Den Hollander: wat is het beloop van de oogaandoening CACD (centrale areolaire choroidale dystrofie)? Als dit onderzoek onder patiënten en hun familieleden gedaan is, geeft dat onmisbare informatie voor het ontwikkelen van een behandelmethode (gentherapie) en ook inzichten voor de behandeling van droge leeftijdsgebonden maculadegeneratie.

LUMC Leiden – onderzoeker Wijnholds: het ontwikkelen van een nieuwe genthera-pie voor aandoeningen aan de retina, zoals Stargardt macula, leeftijdsgebonden macu-ladegeneratie en retinitis pigmentosa. Omdat veel verschillende genmutaties netvliesaan-doeningen kunnen veroorzaken, zou het ideaal zijn als hiervoor een algemene gen-therapie kan worden ontwikkeld. Het gaat dan maar liefst om 260 oogziekte-genen.

Erasmus MC Rotterdam –onderzoeker Ramdas: welke factoren kunnen glaucoom voorkomen. Onderzocht wordt wat de invloed is van bepaalde medicatie, voedingsstoffen en bepaalde genen op glaucoom. Onderzoek met inzet van 600 glaucoompatiënten.

Erasmus MC Rotterdam – onderzoeker Yzer: een klinisch, genetisch en epidemiologisch onderzoek naar hoge myopie bij Kaukasische myopiepatiënten. Zijn de richtlijnen uit Azië, waar de myopie-epidemie nog groter is dan in Europa, ook op Kaukasische patiënten van toepassing? Myopie kan leiden tot maculadegeneratie en andere oogziekten.

Lees of luister meer in de Oogcontact nieuwsbrief:

Download hier de toegangelijke PDF.

Luister hier naar gesproken versie van de Oogcontact nieuwsbrief.