De fotoexpositie die je niet hoeft te zien

Deze expositie maakt prachtige foto’s van gerenommeerde fotografen toegankelijk voor blinden en slechtzienden én laat ziende mensen ervaren hoe het is om een oogaandoening te hebben. Het Oogfonds en Canon Nederland slaan de handen ineen om World Unseen nu ook naar Nederlandse bodem te halen.

Er is wereldwijd een heel groot aantal mensen met een vorm van een visuele handicap, voor wie fotografie grotendeels ontastbaar blijft. Het is dan ook niet voor iedereen vanzelfsprekend dat een beeld meer dan duizend woorden zegt. World Unseen brengt daar verandering in. De foto-expositie bevat indrukwekkende beelden van diverse Canon Ambassadors en gerenommeerde fotografen zoals Humberto Tan, met daarbij bijzondere aandacht voor de fotocollectie Wij Zijn Europa van Canon Ambassador Lieve Blancquart. Met dit fotoproject heeft Lieve vastgelegd hoe Europa vandaag de dag eruitziet. Dit heeft ze gedaan aan de hand van persoonlijke verhalen, maar ook door grote actuele thema’s in beeld te brengen. Wat zijn de uitdagingen van de mensen in de Europese Unie en waar kunnen we juist trots op zijn? Een indrukwekkende reis door het Europa van vandaag.

Een inclusieve expositie, op alle fronten

World Unseen is ontworpen om fotografie voor iedereen toegankelijk te maken. Reliëfprints maken de foto’s tot in detail voelbaar, via audiodescriptie worden de foto’s toegelicht en daarnaast kunnen bezoekers het verhaal achter de foto’s lezen middels begeleidende brailleteksten. Ook laat de expositie ziende mensen ervaren hoe het is om een oogziekte te hebben. Zo worden er op levensechte wijze verschillende oogaandoeningen gesimuleerd, van glaucoom tot diabetische retinopathie. De expositie stond eerder in Londen (UK) en Mechelen (België), en leverde daar lovende reacties op. Blinden en slechtziende mensen waren geraakt door het ‘zien’ van de foto’s, terwijl ziende mensen zich bewust werden van de impact van een oogaandoening.

Praktische informatie

De expositie World Unseen is van 11 tot en met 20 oktober te zien in CODA, hét cultuurhuis in Apeldoorn, die belangeloos haar medewerking aan de expositie verleent. Een prachtige centrale plek in Nederland, waardoor we bezoekers uit alle provincies kunnen verwelkomen. De foto-expositie vindt plaats in de CODA Bibliotheek en is gratis te bezoeken. Komt u ook kijken?

 

Openingstijden: CODA Centrale Bibliotheek

Maandag 10.00 – 17.30
Dinsdag 10.00 – 17:30
Woensdag 10.00 – 17.30
Donderdag 10.00 – 20.30
Vrijdag 10.00 – 17.30
Zaterdag 10.00 – 17.00
Zondag 11.00 – 17:00

Adres

WORLD UNSEEN – de expositie die je niet hoeft te zien

CODA Centrale Bibliotheek

Vosselmanstraat 299

7311 CL APELDOORN

Navigeer naar locatie via Google Maps

 

 

World Unseen promotie afbeelding met de logo's van Canon en het Oogfonds

Dit is wat een persoon ziet met