Kleur ogen baby

Terug

Welke kleur ogen krijgt mijn baby?

De iris (het regenboogvlies) geeft de ogen kleur. Welke oogkleur een baby krijgt, ligt aan de hoeveelheid pigment (melanine) in de pigmentrijke cellen aan de achterkant van de iris. Dit is erfelijk bepaald. Hebben de pigmentcellen veel pigment, dan kleuren de ogen bruin. Hebben ze weinig pigment dan zijn de ogen blauw of grijs. En zijn de ogen groen, dan zit de hoeveelheid pigment tussen blauw/grijs en bruin in. Bruin is de meest voorkomende oogkleur, gevolgd door blauw/grijs en daarna groen.

Erfelijkheid van oogkleur

Zoals gezegd, is erfelijkheid de bepalende factor bij oogkleur. Welke kleur ogen je hebt, is dus genetisch bepaald.

Eenvoudig gezegd werkt de erfelijkheid van de oogkleur als volgt:

Het gen voor bruine ogen (A) is dominant ten opzichte van het gen voor blauwe ogen (a). Dit betekent dat als je van je moeder het gen voor bruine ogen (A) krijgt en van je vader het gen voor blauwe ogen (a), je bruine ogen (Aa) zult hebben. Het bruine gen overheerst.

Krijg je van beide ouders het blauwe gen (a) dan heb je blauwe ogen (aa). Toch kan het voorkomen dat iemand met blauwe ogen (aa) twee ouders heeft met bruine ogen. Dan hebben beide ouders zowel het bruine als het blauwe gen (Aa). Van beide ouders heeft deze persoon dan het blauwe gen gekregen (a).

 

Waarom worden baby’s met blauwe ogen geboren?

De kleur ogen van een baby verandert vaak de eerste maanden. Veel blanke baby's hebben bij de geboorte blauwe ogen, die later kunnen veranderen in bruin of groen. Dat de ogen bij de geboorte blauw zijn, komt doordat baby’s bij de geboorte nog weinig pigment hebben. In de loop van de eerste maanden neemt het pigment toe. Hoeveel pigment er uiteindelijk aangemaakt wordt, is erfelijk bepaald.

Bij Afrikaans en Aziatische baby’s met een donkere huidskleur treedt een soortgelijk proces op. Deze kinderen hebben bij de geboorte vaak lichtbruine of lichtgrijze ogen die langzaamaan donkerder worden.

Wanneer is de oogkleur van mijn baby definitief?

Na zes maanden is bij de meeste baby’s de kleur van de ogen definitief. Wel kan deze oogkleur in de eerste zes levensjaren nog wat donkerder worden. Hoe en hoe snel de kleur van de ogen bij baby’s zich ontwikkelt, is ook erfelijk bepaald.