Veiligheidsbril

Veiligheidsbril

Terug

Een veiligheidsbril beschermt de ogen tijdens klussen waarbij stof of splinters vrijkomen. Een simpele splinter kan veel pijn en blijvende schade aan het oog aanrichten. De meeste veiligheidsbrillen zijn gemaakt van polycarbonaat, een gehard kunststof. De brillen bieden niet alleen bescherming aan de voorkant, maar ook aan de boven-, onder- en zijkant.

Gewone bril

Een normale bril is open aan de zijkant en gemaakt van breekbaar glas. Deze beschermt de ogen dus niet en kan als het glas breekt zelfs extra schade veroorzaken. Draag je een bril? Koop dan een veiligheidsbril die je over je gewone bril kunt dragen. Of schaf een veiligheidsbril met correctieglazen aan.

Tips:

  • Draag altijd een veiligheidsbril als stof, splinters of andere deeltjes vrijkomen
  • Controleer of de veiligheidsbril voldoet aan de Europese veiligheidsnorm EN166
  • Vervang de veiligheidsbril als het zicht verslechtert door slijtage

Lassen

Een veiligheidsbril biedt geen bescherming tijdens het lassen. Hierbij komt namelijk een zeer grote dosis ultraviolette straling (Uv-straling) vrij. Zonder goede bescherming veroorzaakt deze straling lasogen. De buitenste laag cellen van het hoornvlies raakt dan beschadigd.

Lasogen zijn zeer pijnlijk. Draag tijdens het lassen daarom altijd een laskap of lashelm. Deze moet voldoen aan de Europese veiligheidsnorm EN 169.

Meer tips? Bestel de gratis folder 'Tips voor gezonde ogen!'