Kinderen met vuurwerkbril

Vuurwerkbril

Terug

Iedere jaarwisseling belanden meer dan tweehonderd slachtoffers op de Eerste Hulp met oogletsel door vuurwerk. Degenen die ‘geluk’ hebben kunnen na een korte behandeling naar huis. Voor degenen met zwaarder letsel was nieuwjaar het begin van een zware periode met veel pijn, ziekenhuisbezoeken en operaties.

Cijfers oogletsel door vuurwerk

  • De helft van de slachtoffers steekt zelf geen vuurwerk af.
  • Meer dan de helft van de slachtoffers is minderjarig.
  • 25% van de vuurwerkslachtoffers raakt gewond aan zijn of haar ogen.
  • Tijdens de jaarwisseling 2014-2015  zijn 8 mensen blind aan één oog geworden. Eén persoon werd zelfs volledig blind. 
  • Van deze 10 blinde ogen zijn er 6 compleet verwijderd.

Een vuurwerkbril beschermt de ogen

Het Oogfonds adviseert iedereen die zelf vuurwerk afsteekt of er naar gaat kijken om een vuurwerkbril te dragen. Een vuurwerkbril kost slechts een paar euro en voorkomt veel ellende. Een vuurwerkbril sluit goed  aan op het gezicht, zodat vuurwerk de ogen niet langs de bril kan bereiken. Daarbij is het materiaal van belang: polycarbonaat is onbreekbaar. Vuurwerkbrillen zijn onder andere te koop bij opticiens, vuurwerkverkooppunten en ziekenhuizen.

Gratis folder

Meer weten over het beschermen van ogen? In onze brochure ‘Tips voor gezonde ogen’ vertellen we u graag meer over: het herkennen van een oogziekte, waarom buiten spelen belangrijk is voor kinderogen, wat een goede zonnebril is, tips voor lensdragers, veilig klussen en méér! Bestel uw gratis folder hier