Blijven zien waar je van houdt. Dat wil toch iedereen!

Maak daarom wetenschappelijk onderzoek mogelijk.

Tijd voor MAX

De gezondheid van onze ogen én het werk van het Oogfonds stond dinsdag 24 januari centraal in een speciale uitzending van Tijd voor MAX. Te gast was onder anderen schrijver Ronald Giphart, die vertelde over zijn erfelijke oogaandoening maculadegeneratie. Ook waren vooraanstaande artsen aan het woord over baanbrekend onderzoek.

Ronald Giphart

Eén van Nederlands bekendste en veelzijdigste schrijvers heeft net als zijn vader de oogziekte maculadegeneratie: ‘Niet meer kunnen lezen en dat gekoppeld aan mijn beroep. Dat is mijn schrikbeeld.’ De kans bestaat dat Ronald’s ogen hem in de steek gaan laten.

Lees zijn verhaal

Meer verhalen

Jan-Jaap

Als gevolg van de erfelijke oogziekte Retinitis Pigmentosa (RP) is Jan-Jaap nagenoeg blind. Zijn dochtertje is drager en maakt grote kans ook RP te ontwikkelen. “Ik hoop zo dat dit mijn dochtertje bespaard blijft.”
Lees het verhaal van Jan-Jaap
Lees meer over Jan-Jaap

Gea

Gea (56) heeft glaucoom, één van de belangrijkste oorzaken van slechtziendheid. Ze ziet met één oog nagenoeg niets meer, bij het andere oog is haar gezichtsveld beperkt. “Ik wil zo graag mijn minimale zicht behouden.”
Lees het verhaal van Gea
Lees meer over Gea

Paul

Paul (60) onderging al vijf keer een hoornvliestransplantatie. Stamcelonderzoek dat het Oogfonds mogelijk maakt, geeft hem hoop. “Het brengt oplossingen dichterbij die anders blijven liggen.”
Lees het verhaal van Paul
Lees meer over Paul

‘Het oog is het beste orgaan om regeneratieve geneeskunde te starten. Het is heel ambitieus, maar absoluut bereikbaar. Dat beamen alle grote wetenschappers ter wereld.’

Lees meer
Prof. Dr. Gre Luyten Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC)

‘Met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) lukt het nu om computers te trainen in het herkennen van glaucoom. De resultaten overtreffen alle verwachtingen.’

Lees meer
Dr. Hans Lemij Oogziekenhuis Rotterdam

Dit is wat een persoon ziet met