Spinazie-kaastaart | Een gezond recept voor je ogen

Terug

Deze hartige spinazietaart is niet alleen lekker, maar ook nog eens heel goed voor je ogen. Het recept is afkomstig uit het boek ‘Gezond eten voor je ogen’. Ga je dit gerecht klaarmaken? Maak een foto en deel deze op Facebook, Twitter of Instagram met de hashtag #gezondetenvoorjeogen, tag @oogfonds en maak kans op dit boek vol heerlijke recepten die goed zijn voor je ogen t.w.v. €16,95!

Ingrediënten

voor 12 personen

  • 5 pakjes bladerdeeg 
  • 1 ui, gesnipperd 
  • 450 gram spinazie, gewassen 
  • 250 gram ricotta 
  • 150 gram jong belegen 20+ kaas, geraspt 
  • 3 eieren 
  • scheutje olijfolie 
  • snufje nootmuskaat 
  • versgemalen peper en zout naar smaak

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 °C (heteluchtoven 180 °C) 
  • Vet een quichevorm in en bekleed deze met bladerdeeg. Zet even weg in de koelkast. 
  • Verhit in een wok een scheutje olijfolie en laat de spinazie in porties goed omscheppend slinken. Laat goed uitlekken in een vergiet en druk eventueel met een lepel het laatst vocht eruit. 
  • Verhit nog een scheutje olijfolie en bak de ui langzaam gedurende een minuut of 10. 
  • Roer de ricotta in een kom los met 3 eieren, zout en versgemalen peper. Roer er de kaas, spinazie, ui en nootmuskaat door. 
  • Schep de vulling in de quichevorm en laat de quiche in de oven in 30-35 minuten mooi goudbruin bakken.

Groene bladgroenten

Groene bladgroenten, zoals spinazie, boerenkool, raapstelen, andijvie, postelein, veldsla, rucola en kropsla, bevatten over het algemeen de meeste luteïne en zeaxanthine. Deze voedingsstoffen hebben een beschermende werking op het netvlies en verlagen het risico op de veelvoorkomende oogziekte maculadegeneratie (MD) . Regelmatig groene bladgroenten eten is dus veruit de beste manier om een grote hoeveelheid van deze voedingsstoffen binnen te krijgen.