Jongetje met afgeplakt oog

Fonds op naam

Terug

Wat is een fonds op naam?

Simpel gezegd is een fonds op naam uw eigen goede doel binnen een ander goed doel. Het is een persoonlijke en fiscaal aantrekkelijke manier om het Oogfonds langdurig  te steunen. Daarbij bepaalt u zelf waar uw geld aan wordt besteed, mits dit past binnen de doelstelling  van het Oogfonds.

Het Oogfonds zorgt ervoor dat het geld besteed wordt aan het overeengekomen doel en draagt zorg voor de administratieve afhandeling. Zo profiteert u als oprichter van een fonds op naam van de kennis en de ervaring het Oogfonds  zonder zorgen over bestuurlijke, organisatorische en administratieve zaken.

U bepaalt in overleg met het Oogfonds het doel van het fonds. De naam van het fonds kunt u zelf bepalen. Die naam kan praktisch zijn, bijvoorbeeld het Oogonderzoek-fonds, maar kan bijvoorbeeld ook uw eigen naam of die van een dierbaar familielid dragen. Zowel particulieren, stichtingen als bedrijven kunnen een  fonds op naam oprichten.

Als houder van een fonds op naam overlegt u vooraf met het Oogfonds wat het doel van de activiteiten zal zijn. Het Oogfonds is uiteraard bereid om samen met u over de invulling na te denken. Ook overlegt u over de frequentie en omvang van de uitkeringen en de wijze waarop het Oogfonds aan u rapporteert.

Voordelen van een fonds op naam

  • U draagt langdurig bij aan het werk van het Oogfonds
  • U bepaalt zelf het doel en looptijd van uw fonds op naam. 
  • Uw schenking is onder voorwaarden volledig fiscaal aftrekbaar 
  • Het Oogfonds rapporteert over de resultaten en noemt uw fonds desgewenst op de website, in het jaarverslag en in de jaarrekening.

U kunt al een fonds instellen vanaf €50.000. Bij een inbreng tot €200.000 adviseren wij u een termijn af te spreken waarbinnen het vermogen wordt besteed. Denkt u aan 5, 10 of 15 jaar, waarbij jaarlijks, naast het rendement, een deel van het vermogen voor besteding beschikbaar komt.

Vanaf €200.000 kan een fonds op naam blijven voortbestaan. In dit geval is uitsluitend het rendement beschikbaar als jaarlijks budget. Andere varianten zijn uiteraard mogelijk.