Lekker buiten spelen moet, het doet je ogen goed

Blauw licht

Terug

De ledverlichting in lampen, smartphones, tablets en computers bestaat deels uit blauw licht. Hier is de laatste paar jaar veel om te doen: is blauw licht schadelijk voor de ogen of niet? En hoe zit dat bij kinderen?

De Gezondheidsraad waarschuwt dat ledlicht gezondheidsrisico's met zich meebrengt. “We weten dat het blauwe licht dat in ledverlichting zit potentieel schadelijk is voor de ogen, maar het is onduidelijk of de mate waarin we eraan blootgesteld worden schadelijk is”, legt een woordvoerder uit. “Steeds meer mensen kijken er steeds langer naar. Waar ligt de grens en gaan we daar niet met zijn allen overheen?”

De sterkte van het licht neemt met elke ontwikkeling toe en de apparaten die blauw licht afgeven, worden steeds meer gebruikt. Iedere keer als je kind een beeldscherm gebruikt, op school of thuis, betekent dit een blootstelling aan blauw licht. Klachten na blootstelling aan blauw licht zijn onder andere: branderige en vermoeide ogen, hoofdpijn en slecht in slaap kunnen komen. In welke mate blauw licht invloed heeft op de gezondheid van je ogen, wordt op dit moment goed onderzocht.

Wat er tot nu toe bekend is, is dat blauw licht in ieder geval de slaap negatief beïnvloedt doordat het de aanmaak van het slaaphormoon melatonine remt.