Wetenschappelijk onderzoek naar maculadegeneratie

Terug

In de afgelopen jaren hebben de donateurs van het Oogfonds in samenwerking met het Maculafonds veelbelovend wetenschappelijk onderzoek mogelijk gemaakt. De diagnose en behandeling van maculadegeneratie is dankzij dat onderzoek de laatste tientallen jaren verbeterd. Helaas zijn we er nog niet.

Ieder jaar nemen we de aanvragen voor subsidie aan wetenschappelijke top-onderzoeken onder de loep. Dat onder de loep nemen door deskundigen uit binnen- en buitenland é oogpatiënten is helaas niet alleen nodig om de kwaliteit van het onderzoek te beoordelen. Het is ook nodig omdat er altijd meer aanvragen zijn dan we kunnen financieren. We moeten daardoor strenger selecteren dan we zouden willen, om wat wij als een onterechte reden zien: geldgebrek.

 

In 2018 hebben we onderzoek mogelijk gemaakt naar onder meer:

  • een moleculaire pleister voor de ziekte van Stargardt (een vorm van maculadegeneratie);
  • innovatieve technieken zoals kunstmatige intelligentie voor betere, snellere en meer accurate oogzorg;
  • het tegengaan van bijziendheid (kan leiden tot onder andere netvliesloslating).

 

Het is een begin, wetenschappelijk onderzoek duurt vaak jaren. Er wordt hard aan oplossingen gewerkt en we staan dan ook voor veelbelovende doorbraken. Bijvoorbeeld om een behandeling voor droge maculadegeneratie te ontwikkelen, ooginjecties te verbeteren door ze te combineren met andere medicijnen met betere werking door vertraagde medicijn-afgifte, de komende vijf tot tien jaar grote stappen op het gebied van gentherapie. De gevolgen van maculadegeneratie zijn enorm dus we willen, nee we moeten doorgaan met het mogelijk maken van zoveel mogelijk onderzoek op die gebieden. Donateurs zijn en blijven dan ook hard nodig.

 

Maak het mogelijk dat we zoveel mogelijk aanvragen voor maculaonderzoek kunnen honoreren, zodat we een grote sprong voorwaarts kunnen maken naar een zichtbaar betere toekomst. Doneer nu. Hartelijk dank!