Regelmatige oogcontrole is net zo belangrijk als tandartsbezoek 

Rapper Diggy Dex ontving woensdag 15 september het eerste exemplaar van de Libelle-bijlage over ogen in het NEMO Science Museum. De rapper kampt zelf met de oogziekte retinoschisis en deelt zijn verhaal in deze speciale uitgave van het Oogfonds en de Oogvereniging. 

Oogproblemen komen steeds vaker voor. Een regelmatige oogcontrole kan blindheid in meer dan 50 procent van de gevallen voorkomen. Neem je ogen niet voor lief en controleer ze regelmatig! “Voor veel mensen is goed zicht een vanzelfsprekendheid. En hoewel er goed te leven valt met mijn oogaandoening, weet ik wel dat dát absoluut niet zo is”, vertelt Diggy Dex in de Oogspecial. Door de erfelijke oogziekte retinoschisis ziet hij nog maar 30 procent.

Oogspecial

Lees het hele verhaal van Diggy Dex in de bijlage die is toegevoegd aan de reguliere Libelle (41) die op 15 september verschijnt. In dit magazine staan verder openhartige verhalen van blinde & slechtziende mensen, de laatste inzichten over ooggezondheid en tips om zo lang mogelijk te genieten van alles wat we zien.

Steeds meer mensen slechtziend

In Nederland hebben ongeveer 250.000 mensen ernstig zichtverlies. Door de toename van kinderen met myopie (ernstige bijziendheid die mede veroorzaakt wordt door toename schermgebruik en te weinig daglicht), diabetes én de vergrijzing in Nederland neemt dit aantal schrikbarend toe. Te laat gestelde diagnoses vergroten onnodig de kans op blijvend zichtverlies door een oogziekte als maculadegeneratie of glaucoom. Vroege diagnose van oogaandoeningen vermindert het risico op slechtziendheid aanzienlijk.

“We gaan wel jaarlijks naar de tandarts, maar laten onze ogen nauwelijks controleren. Ons gebit lijkt hierdoor veel belangrijker dan onze ogen, terwijl de impact van slecht of niet meer kunnen zien véle malen groter is! Hier moet verandering in komen.” Monique van Bijsterveld, directeur-bestuurder Oogfonds.

Controleer je ogen!

Voorkom zichtverlies en check je ogen regelmatig op alarmsignalen. Zicht dat eenmaal verloren is gegaan kan vaak niet worden hersteld! Komen oogaandoeningen bij je in de familie voor? Of heb je diabetes, heb je een bril sterker dan – 6 of ben je ouder dan 40? Doe een oogcontrole bij een optometrist (aanwezig in de vrijgevestigde optiekzaak) of regel zo nodig een verwijzing naar de oogarts.

Leef gezond

Uit nieuw wetenschappelijk onderzoek blijkt dat leefstijl een grotere invloed op de ooggezondheid heeft dan we tot nu toe wisten. Beweging, voeding, buiten zijn en het beschermen van je ogen zijn als verzorging net zo belangrijk als het dagelijks poetsen van tanden! Dus draag in de zon een zonnebril tegen de UV-straling, een beschermbril tijdens klussen en afsteken van vuurwerk en probeer het schermgebruik te beperken.

Lief voor je ogen

Het Oogfonds en de Oogvereniging slaan alarm voor het behoud van zicht! Ogen krijgen niet de aandacht die ze verdienen terwijl de juiste oogverzorging blindheid voorkomt. Herken de signalen van een oogziekte, doe een gratis test om te checken of je verhoogd risico op oogziektes hebt of lees bij wie je terecht kunt voor een oogcontrole? Ga naar www.liefvoorjeogen.nl

Benieuwd naar de Oogspecial?

De Libelle-bijlage is ook beschikbaar in gesproken vorm, braille en grootletter via Passend Lezen. Deze bijlage verschijnt via Passend Lezen bij editie 42 van de Libelle. Klanten van Passend Lezen die geabonneerd zijn op de Libelle ontvangen de bijlage automatisch bij editie 42. Bent u klant bij Passend Lezen en wilt u ook een abonnement op de Libelle? Of wilt u meer weten over Passend Lezen? Ga naar www.passendlezen.nl.

Dit is wat een persoon ziet met