Lekker buiten spelen moet, het doet je ogen goed

Gezonde kinderogen

Terug

Ga de uitdaging aan met het gratis myopie-pakket!

Bijziendheid (myopie) bij kinderen neemt enorm toe in Nederland. Veel buiten zijn helpt bijziendheid voorkomen. Ga daarom de uitdaging aan en zorg ervoor dat je kind twee weken lang, twee uur per dag buiten is.

In juni 2018 hebben het Oogfonds en Erasmus MC de 20-20-2 regel aangepast. Tot je 20ste na 20 minuten dichtbij kijken een pauze: 20 seconden minstens 20 meter ver kijken. Én twee uur per dag buiten zijn.

Wil je meer weten? Oogfonds helpt je graag, met het gratis myopie-pakket per post met o.a. tips, vrolijke beloningsstickers en een oogtest-poster, gevolgd door zes keer een wekelijks e-mail bericht met tips en informatie. Vraag het direct aan!

Een min-bril…. Is dat nou zo erg?

Bijziendheid (myopie) lijkt makkelijk op te lossen met een bril. Maar kinderen met -6 of hoger hebben op latere leeftijd de kans van 1 op 3 om ernstig slechtziend of blind te worden! Gelukkig zijn er mogelijkheden om dit zoveel mogelijk te voorkomen: meer buiten zijn en minder lang achtereen dichtbij kijken, zoals op mobieltjes.

Lees meer over myopie of bekijk dit korte filmpje waarin professor Caroline Klaver uitleg geeft:Doneer nu!

Doen jouw kinderen al aan 20-20-2 tegen bijziendheid?

Het is wetenschappeljk bewezen: als kinderen te veel kijken op mobieltjes en tablets én te weinig buiten komen, kunnen ze later slechtziend of zelfs blind worden.

Lees meer over 20-20-2 en vraag de gratis folders aan.

Kinderogen kwetsbaar voor Uv-straling

Kinderen zijn extra kwetsbaar voor veel licht en Uv-straling. Hun pupil is groter en hun ooglens. bevat minder beschermend pigment dan die van volwassenen. Zonder goede bescherming kan te veel zonlicht zelfs leiden tot permanente schade aan de ogen. Een goede zonnebril is daarom juist voor kinderen erg belangrijk.

Lees meer over Uv-straling

Blauw licht: schadelijk of mythe?

De ledverlichting in lampen, smartphones, tablets en computers bestaat deels uit blauw licht. Hier is de laatste paar jaar veel om te doen: is blauw licht schadelijk voor de ogen of niet? En hoe zit dat bij kinderen?

Lees meer over blauw licht

Vuurwerkbril: onmisbaar tegen blindheid

Ieder jaarwisseling belanden in Nederland veel mensen op de Eerste Hulp met oogletsel door vuurwerk. Meer dan de helft is minderjarig. Vuurwerk afsteken of er naar kijken? Wat het Oogfonds betreft doet iedereen dat alleen nog met een vuurwerkbril op om de ogen te beschermen.

Lees meer over vuurwerkbrillen