De oogzenuw (nervus opticus) komt aan de achterkant het oog binnen. De kop ervan heet de papil. De papil is op het netvlies te zien als een bleke stip met een diameter van ongeveer 1,5 millimeter. Dit deel van het netvlies bevat geen kegeltjes en staafjes en kan daardoor geen licht omzetten. We noemen de papil daarom ook wel de blinde vlek.
Als de oogzenuw het oog verlaat, loopt deze eerst nog ongeveer 3 centimeter door de oogkas. Daarna komt deze via een opening in de schedelbasis in de schedelholte. Na ongeveer 10 millimeter vanaf de schedelbasis kruisen ze van het linker- en rechteroog elkaar. Dit kruispunt heet het chiasma opticum. Van hieruit loopt een baan naar de linkerhersenhelft en een baan naar de rechterhersenhelft.
Functie
Het verbindt het oog met de hersenen. Het licht dat het oog binnenvalt, wordt door lichtgevoelige cellen, de kegeltjes en staafjes, in het netvlies omgezet in elektrische signalen.
De functie is om elektrische signalen naar het achterste deel van de hersenen (de visuele schors) te transporteren. Dit gebeurt via de ruim 1 miljoen dunne draadjes die door de oogzenuw lopen: de zenuwvezels. In de visuele schors worden de elektrische signalen omgezet in beelden zoals wij ze kennen.
De oogzenuwen hebben dus een hele belangrijke functie. Doordat de oogzenuw het oog in verbinding brengt met de hersenen kunnen we de beelden die we ontvangen ook daadwerkelijk zien.
Een trillende oogzenuw
Een trillend ooglid wordt wel eens een trillende oogzenuw genoemd. Maar een trillende oogzenuw bestaat niet. Een trillend ooglid wel en veel mensen hebben hier geregeld last van. Een trillend ooglid ontstaat als de spiertjes in het ooglid snel achter elkaar aan- en ontspannen. Het trillen kan een paar minuten duren, maar ook een paar dagen. De oorzaak is meestal vermoeidheid, stress of langdurig lezen of achter een beeldscherm zitten. Het is een irritant gevoel, maar kan absoluut geen kwaad. Rust, stress verminderen/voorkomen of het ooglid zacht masseren, kan helpen.