Wie doet wat in de oogzorg

Oogarts, optometrist, orthoptist en opticien. Al deze beroepen houden zich bezig met oogzorg, maar wat is nu eigenlijk het verschil? Het Oogfonds legt het uit:

Optometrist

Wanneer u oogklachten krijgt, last heeft van verminderd zicht of wanneer oogaandoeningen, zoals glaucoom, in uw familie voorkomen, dan kunt u terecht bij een optometrist. Een optometrist kan een goede screening doen wat betreft de gezondheid van het oog en indien nodig doorverwijzen.

Orthoptist

Een orthoptist is gespecialiseerd in oogproblemen die veroorzaakt worden door een verkeerde samenwerking van de ogen bij kinderen tot ongeveer 12 jaar. Ook volwassenen die scheelzien of dubbelzien, komen bij een orthoptist.

Oogarts

Spoedeisende oogzorg of complexe oogaandoeningen vragen om een bezoek aan de oogarts. Voor een eerste bezoek aan de oogarts is een doorverwijzing nodig, van de huisarts, maar in de nabije toekomst van de optometrist.

Opticien

Voor uw eigen ooggezondheid is het belangrijk dat u zich voor contactlenzen of een bril wendt tot een deskundige. Informeer altijd of degene die u onderzoekt en adviseert ook de juiste opleiding heeft gevolgd. Die opticien heeft immers de kennis én de apparatuur om te zien wat nodig is. Soms is er namelijk iets anders aan de hand. Het is belangrijk om uw ogen regelmatig te laten controleren.

Voorkom zichtverlies en controleer uw ogen regelmatig op alarmsignalen. Zicht dat eenmaal verloren is gegaan kan vaak niet worden hersteld!

Dit is wat een persoon ziet met