Wat is maculadegeneratie?

Bij maculadegeneratie sterven cellen (kegeltjes) in het centrale deel van het netvlies af. Dit deel heet de macula en wordt ook wel de gele vlek genoemd. Door het afsterven van de kegeltjes ziet u steeds minder goed en scherp.

In het netvlies liggen lichtgevoelige cellen: staafjes en kegeltjes. Deze spelen een belangrijke rol bij het omzetten van licht in beelden. De macula is een gebiedje van een paar millimeter groot. Het ligt in het midden van het netvlies. In de macula liggen heel veel kegeltjes bij elkaar. Met de kegeltjes ziet u kleuren en contrast. U heeft ze nodig om details goed te kunnen zien. U gebruikt ze bijvoorbeeld bij het lezen, autorijden en om gezichten te herkennen. Omdat er in de macula zo veel kegeltjes bij elkaar liggen, ziet u met dit deel van het netvlies het scherpst.

Maculadegeneratie is de meest voorkomende oorzaak van slechtziendheid bij ouderen. Het leidt meestal niet tot blindheid.

Oorzaak maculadegeneratie

Soms komt maculadegeneratie door een ziekte of erfelijke afwijking. Het ontstaat dan vaak al op jonge leeftijd. Meestal is de oorzaak van maculadegeneratie onduidelijk. Wel weten we dat een aantal risicofactoren de kans erop vergroot.

Risicofactoren maculadegeneratie

  • Leeftijd > Maculadegeneratie komt vrijwel alleen voor bij mensen ouder dan vijftig jaar. In de groep 55- tot 64-jarigen heeft naar schatting 14% een vorm van maculadegeneratie. In de groep 65 tot 75 jaar ligt het percentage op ongeveer 20%. En in de groep 75-plussers heeft 37% een vorm van maculadegeneratie.
  • Erfelijkheid > Het is bewezen dat maculadegeneratie erfelijk is. Heeft u een familielid met maculadegeneratie, dan is de kans groter dat u het zelf ook krijgt.
  • Roken > Roken is een belangrijke risicofactor voor maculadegeneratie. Als u meer dan één pakje per dag rookt, heeft u vijf keer meer kans op maculadegeneratie. Door roken worden de zogenaamde antioxidanten in uw lichaam afgebroken. Antioxidanten beschermen het netvlies.
  • Zonlicht > Veel in de zon zitten, vergroot de kans op maculadegeneratie. Gebruik daarom altijd een zonnebril om uw ogen te beschermen.
  • Geslacht > Bent u een vrouw en ouder dan 75 jaar? Dan neemt de kans op maculadegeneratie snel toe. Dit komt door de afname van het vrouwelijk geslachtshormoon oestrogeen.
  • Oogkleur en huidskleur > Heeft u een blanke huid en blauwe ogen, dan heeft u een grotere kans op maculadegeneratie.
  • Ook lijken een hoog cholesterol en het gebruik van alcohol en verzadigde vetten risicofactoren te zijn.

Dit is wat een persoon ziet met