Behandeling Myopie/bijziendheid

Behandeling myopie

Helaas bestaat er geen wondermiddel tegen bijziendheid, maar er zijn wel mogelijkheden voor het remmen van de lengtegroei van de oogbol.

20-20-2; daar red je je ogen mee

De groei van het kinderoog vindt plaats tot ongeveer twintig jaar, dus tot die tijd kan er invloed uitgeoefend worden op het behoud van goed (vooruit)zicht. Dit kan onder andere door het aanpassen van de levensstijl en het toepassen van de 20-20-2 regel:

  • Na 20 minuten dichtbij kijken

  • 20 seconden #ffwegkijken

  • Minimaal 2 uur per dag naar buiten

Veel buitenlicht, ook wanneer het bewolkt is of regent remt de lengtegroei van het oog. Buitenlicht zorgt voor het vrijkomen van dopamine in het netvlies. Dopamine blokkeert het verlengen van de oogbol. Door veel buiten te zijn kun je hoge bijziendheid, -6 of meer voorkomen.

 

Druppels, lenzen of een bril?

Voor kinderen met ernstige bijziendheid zijn er momenteel verschillende behandelingen om de ooggroei te remmen. Dit kan door middel van oogdruppels of speciale lenzen. Er is echter geen behandelmethode om myopie te voorkomen.

Atropine oogdruppels

Atropine oogdruppels worden van oudsher in de oogheelkunde gebruikt. Deze oogdruppels verwijden de pupil, en het leggen de spieren stil die de ooglens boller maken om dichtbij te kunnen zien (het zogeheten accommoderen). De laatste jaren wordt atropine ook gebruikt om toenemende myopie te remmen.

Er zijn oogdruppels met atropine in verschillende concentraties. Hogere doses atropine hebben waarschijnlijk een sterker remmend effect op de groei van het oog, maar een hogere concentratie geeft ook meer bijwerkingen. De zoektocht naar de optimale concentratie atropine voor de behandeling gericht op het voorkomen van hoge myopie is in volle gang.

Contactlenzen

Speciale contactlenzen kunnen het brandpunt van de invallende lichtstralen corrigeren, zodat op het hele netvlies een scherp beeld valt. Dit kan de abnormale groei van de oogbol vertragen.

Er zijn op dit moment twee type lenzen beschikbaar:

  • Orthokeratologie (Ortho-K/ OK) ”Nachtlenzen”
    Deze contactlenzen werken als een soort beugel voor je oog. De speciale vorm van de lens maakt het hoornvlies ’s nachts, wanneer het kind slaapt heel subtiel iets platter. Dit corrigeert de oogfout waardoor hij of zij overdag zonder lenzen in de verte gewoon scherp ziet. Oogartsen in Nederland raden Ortho-K (nacht) lenzen af bij kinderen onder de 12 jaar.
  • Zachte Multifocaal/Dual Focus lenzen
    Deze lenzen worden overdag gedragen en bevatten speciale ringen waardoor ze invloed hebben op de ooggroei. Tegelijkertijd zorgen ze ervoor dat u scherp zicht. Deze lenzen kunnen voor de behandeling van myopie vanaf het 8ste levensjaar gebruikt worden.

Hygiëne

Bij de behandeling met speciale contactlenzen is hygiëne van groot belang om infecties te voorkomen. Om problemen te voorkomen is het belangrijk de instructies nauwgezet op te volgen en de ogen regelmatig te laten controleren door de behandelaar.

Voorkant van de folder Myopie

Meer weten over myopie?
Vraag dan nu de gratis brochure aan.

Ontvang de brochure GRATIS

Bril

Progressieve glazen, bifocale glazen en speciaal ontworpen brillenglazen voor myopie management kunnen de snelheid van de progressie van de myopie met ongeveer 30% verminderen. Nieuwe technologie op dit gebied ontwikkelt zich voortdurend.

Meer informatie over brillenglazen tegen myopie bij de onderstaande fabrikanten:

CooperVision Specialty EyeCare

Essilor Stellest™

Nikon MyopSee

MiYOSMART brillenglas (met DIMS technologie)

Ook is een combinatie van atropine druppels, speciale contactlenzen en/of bril is mogelijk.

Iris

Loopt u risico op myopie of een andere oogaandoening?

Start nu de gratis Oogtest en zie wat uw risico op een oogziekte is.

Start de Oogtest
Pagina

Oogdruppelen

Oogdruppelen kan lastig zijn. Leer in deze handige instructie hoe u in 8 stappen makkelijk ogen kunt druppelen.

Lees meer
Lees meer over Oogdruppelen

Dit is wat een persoon ziet met