Computerogen

Computerogen

Ons leven is niet meer denkbaar zonder de computer. Maar we kunnen door de computer last van onze ogen krijgen, wanneer we veel op het beeldscherm kijken. Lezen vanaf een beeldscherm is namelijk anders dan lezen vanaf papier. Spiegelingen, reflecties, weinig contrast en onscherp beeld maken lezen vanaf een computerbeeldscherm inspannend. Ook zijn we geneigd om minder met de ogen te knipperen als we naar een beeldscherm kijken. Als hierdoor klachten ontstaan, noemen we dit computerogen.

Computerogen zijn geen officiële medische aandoening. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat werken met de computer slecht voor onze ogen is. Toch leert de ervaring dat veel en langdurig naar een beeldscherm kijken klachten geeft. Computerogen beginnen vaak met vermoeide ogen als er lang achter een beeldscherm gezeten is. Daar kunnen andere klachten bijkomen.

Symptomen van computerogen

Computerogen is een verzamelnaam voor verschillende oogklachten. Veelvoorkomende klachten bij langdurig en vaak op een beeldscherm werken zijn:

  • Vermoeide ogen
  • Droge, geïrriteerde ogen
  • Hoofdpijn
  • Wazig zicht
  • Vermoeidheid
  • Moeilijk kunnen focussen

De klachten zijn meestal tijdelijk van aard. Een paar keer met de ogen knipperen kan de problemen vaak al oplossen. Maar de klachten kunnen ook structureel worden. Gaan de klachten maar niet weg, dan is het goed om naar een oogarts te gaan.

Brochure tips voor gezonde ogen

Vraag onze folder aan:
Themaspecial Tips voor gezonde ogen

Ontvang de folder GRATIS

Behandeling van computerogen

De beste behandeling van computerogen is het voorkomen van de klachten. Maar hoe doen we dat?

Allereerst is het belangrijk dat het beeldscherm van goede kwaliteit is. Het mag niet flikkeren en er mogen geen lijnen over het beeld lopen. Verder moet het beeldscherm zo in de kamer staan, dat er geen lichtspiegelingen op vallen. Het beste is om het scherm haaks op het raam te zetten. Zorg ook voor voldoende licht in de ruimte, maar zet de lichtbron niet vlak bij het beeldscherm.

De ruimte moet niet te droog of te vochtig en te warm of te koud zijn. Is er airconditioning of een ventilator in de ruimte, ga dan niet in de luchtstroom zitten.

Ga recht voor het beeldscherm zitten en houd ongeveer 50 tot 70 cm afstand tussen de ogen en het scherm. Bij gebruik van afwisselend beeldscherm en papier, leg het papier dan op dezelfde afstand van de ogen als het beeldscherm.

Geef de ogen regelmatig rust. Werk nooit langer dan twee uur onafgebroken achter een beeldscherm. Knipper tijdens het werken regelmatig met de ogen. Zorg er verder voor dat het document waaraan gewerkt wordt contrast heeft, bij voorkeur zwarte letters op een witte achtergrond.

Dit is wat een persoon ziet met