Droge ogen, veel mensen hebben er wel eens last van. Het voelt erg vervelend en veroorzaakt veel ongemak. Daarom vertellen we u op deze pagina graag over de oorzaak en behandeling.
Onvoldoende traanaanmaak of een te snel verdampende traanfilm zorgt voor uitdroging van het oogoppervlak. Hierdoor kunnen ogen pijn doen (branden en steken), slijm gaan afscheiden en ook rood worden. Ook kunt u hierdoor wisselend wazig zien.
Soms leidt uitdroging juist tot een teveel aan tranen. Deze worden in een reflex op de uitdroging geproduceerd. Deze reflextranen zijn meestal niet van een goede samenstelling. Hierdoor ontstaat een eindeloze herhaling van een uitdrogend oppervlak en opnieuw reflextranen die te snel opdrogen.
Oorzaken
Droge ogen ontstaan meestal door te lage traanproductie en/of te snelle verdamping van de traanfilm. Verschillende factoren kunnen dit veroorzaken, waaronder:
- Hogere leeftijd
- Allergie
- Hormonale of lichamelijke afwijkingen
- Overgang
- Aandoeningen van de traanklier
- Geneesmiddelen
- Niet goed sluiten van het oog
Meer weten over droge ogen?
Ontvang de gratis brochure
Droge ogen tijdens de overgang
Vrouwen kunnen last krijgen van droge ogen tijdens de overgang, doordat de hormoonhuishouding bij vrouwen tijdens de menopauze verandert.
Behandeling
Waar mogelijk wordt de oorzaak behandelt. Als dit niet kan, is het doel van de behandeling de irritatie door uitdroging zoveel mogelijk te verminderen.
Om bij een slechte traanfilm het oog weer vochtiger te krijgen, wordt vaak gestart met oogdruppels of ooggel. Als dit niet voldoende is, kan geprobeerd worden de aanwezige tranen zolang mogelijk vast te houden, bijvoorbeeld met een afschermende bril of door de traanafvoer-kanaaltjes tijdelijk af te sluiten. Bij ernstiger gevallen kan het nodig zijn om zwaardere medicijnen te gebruiken of de traanafvoer-kanaaltjes permanent dicht te maken.