fbpx

Alarmsymptomen bij bijziendheid

Uit onderzoek (Ravenstijn et al. 2023) blijkt dat veel personen met hoge bijziendheid (- 6 of meer) niet voorgelicht zijn over hun verhoogde risico op acute klachten. Dit kan ervoor zorgen dat iemand later wordt onderzocht dan gewenst, omdat die bij klachten niet direct een specialist raadpleegt.  92% van de mensen die niet zijn voorgelicht, worden later dan gewenst onderzocht. Dit kan ernstige gevolgen voor het zicht hebben. Het Oogfonds wil dat acute klachten algemeen bekend zijn en zet zich in voor goede voorlichting.

Verhoogd risico op oogaandoeningen

Bijziendheid (myopie) brengt een aanzienlijk risico op oogziekten met zich mee. Hoe hoger de mate van bijziendheid, hoe hoger dat risico is. Van alle mensen met hoge bijziendheid wordt zelfs 1 op de 3 blind of slechtziend.

In 2025 zullen naar verwachting 10 op de 100 mensen hoog bijziend zijn en daarmee wordt bijziendheid de belangrijkste oorzaak voor blindheid in de Westerse wereld’’. Dr. Suzanne Yzer, Radboudumc.

Alarmsymptomen herkennen

Voor mensen met bijziendheid, is het belangrijk om te weten dat ze risico lopen. Zeker naarmate ze ouder worden. Wanneer  iemand met bijziendheid acuut klachten ervaart, doet die er goed aan om contact op te nemen met de huisarts of een optometrist. Iemand die al bij de oogarts onder controle is, kan direct contact opnemen met de oogarts. Onderstaande symptomen kunnen alarmerend zijn:

Voorkant van de folder Myopie

Meer weten over bijziendheid (myopie)?
Vraag nu de gratis brochure aan.

Ontvang de brochure GRATIS
foto dr suzanne yzer
“Oogzorg rond ernstige bijziendheid (hoge myopie) én de bijkomende oogproblemen is gebaseerd op Aziatisch onderzoek. Maar de oogaandoening verloopt bij Europeanen mogelijk anders. Suzanne Yzer brengt nu verschillen in kaart om de oogzorg te verbeteren. ”
Lees het verhaal van Suzanne Yzer
Lees het verhaal van Suzanne Yzer

Dit is wat een persoon ziet met