Trillend ooglid

Terug

Veel mensen hebben regelmatig last van een trillend ooglid. Trillende oogleden ontstaat als de spiertjes in het ooglid snel achter elkaar aan- en ontspannen. Als reactie gaat iemand vaak veel met de ogen knipperen. Hierdoor kan het oog uitdrogen en irriteren.

Het trillen kan een paar minuten duren, maar ook enkele dagen. Een trillend ooglid kan geen kwaad, maar is vaak wel irritant.

Oorzaak van een trillend ooglid

Het trillen van het ooglid wordt veroorzaakt door een overactieve zevende hersenzenuw (de nervus facialis). Deze zenuw stuurt de spieren van de oogleden, de wangen en de mondhoeken aan. Soms kan een trillend ooglid overslaan naar andere delen van het gezicht, bijvoorbeeld de wenkbrauwen en mondhoeken. Dit komt echter zelden voor.

De belangrijkste oorzaken van een trillend oog zijn vermoeidheid en stress. Een trillend ooglid komt vooral voor bij mensen die ernstig vermoeid zijn of gestrest. Ook kan langdurig ingespannen een boek lezen of naar een beeldscherm kijken (tv, computer, tablet, smartphone) een trillend ooglid veroorzaken.

Een andere mogelijke oorzaak van een trillend ooglid is een gebrek aan bepaalde voedingsstoffen, zoals magnesium, wat trillingen in het ooglid kan veroorzaken. Dit is echter niet wetenschappelijk bewezen. Een tekort aan vitamine B12 kan ook leiden tot een trillend ooglid. En sommige studies zeggen dat histamine, een stof die het lichaam maakt bij een allergie, een trillend ooglid kan veroorzaken. 

Tips bij een trillend ooglid

De tips om een trillend ooglid te verhelpen zijn eigenlijk heel simpel:

  • Neem voldoende rust. Dit betekent: ga op tijd naar bed, maar geef de ogen ook af en toe rust tijdens het lezen of het kijken op een beeldscherm.
  • Probeer stress te verminderen of te voorkomen.
  • Soms kan het helpen het ooglid zacht te masseren.
  • Zijn de ogen droog door het vele knipperen, dan kunnen oogdruppels prettig zijn.

In bijna alle gevallen zullen deze maatregelen een trillend ooglid verhelpen. Maar als dat niet zo is en het ooglid blijft maar trillen, dan is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Deze kan een doorverwijzing geven naar de neuroloog. De neuroloog kan voorstellen om de trillende spiertjes uit te schakelen met een injectie met botuline-toxine. Dit werkt echter maar een korte periode van twee tot vier maanden. Daarna is een nieuwe injectie nodig. Bijkomend nadeel is dat botoxinjecties bijwerkingen kunnen geven.