Xanthelasma

Een xanthelasma (palpebrarum) is een gelige zwelling in de huid. Het zijn goedaardige, plaatselijke vetophopingen. De zwellingen kunnen de vorm van bultjes, bulten of plakkaten hebben. Zitten de gelige zwellingen op het bovenooglid dan heet dat xanthelasma palpebrarum. Het bevindt zich vaak in de binnenhoek van het oog en meestal op de oogleden van beide ogen.

Het groeit langzaam. De grootte kan variëren van enkele millimeters tot bijna het gehele ooglid. Daarnaast kunnen ze zacht of hard aanvoelen. Bij xanthelasma palpebrarum komen weinig klachten voor. Wel vinden mensen het soms cosmetisch storend.

Oorzaak xanthelasma

Xanthelasmata kunnen zonder duidelijke oorzaak ontstaan. Soms is er een relatie met een verhoogde cholesterolwaarde. Daarom is het verstandig om bij xanthelasma palpebrarum het bloed na te laten kijken. Ook zien we het vaker bij een stofwisselingsstoornis die voorkomt bij vrouwen in of na de overgang, bij mensen met suikerziekte en bij mensen met aandoeningen van de galwegen.

Voorkant van de brochure Tips voor gezonde ogen

Download hier de gratis brochure:
De brochure staat boordevol tips om uw ogen gezond te houden. 

Ontvang de brochure GRATIS

Zelf verwijderen

Je kunt het niet zelf verwijderen. Ook verdwijnt dit niet vanzelf. Als de zwellingen niet erg groot zijn, zijn ze gemakkelijk te camoufleren met make-up.

Verwijderen door behandeling

Het kan verwijderd worden. Vaak gebeurt dit als mensen de xanthelasma palpebrarum cosmetisch storend vinden. Er zijn verschillende mogelijkheden om de xanthelasmata te verwijderen:

  1. Electrocoagulatie (wegbranden): de huid waar de xanthelasma zit, wordt met een klein elektrisch bolletje weggebrand. Vervolgens worden de vetophopingen er uitgeveegd met een ruw gaas. De huid geneest daarna vanzelf.
  2. Aanstippen met trichloorazijnzuur: Dit zuur maakt de huid oppervlakkig kapot, waarna het vet verwijderd kan worden.
  3. Lasertherapie: ook deze therapie werkt op dezelfde manier. Met behulp van de laser wordt de huid oppervlakkig verwijderd, waarna het vet kan worden weggeveegd.
  4. Opereren: onder lokale verdoving wordt de huid waar de xanthelasma zit weggesneden en gehecht. Deze behandeling van xanthelasma palpebrarum is alleen mogelijk als de huid van de oogleden ruim genoeg is.

Welke behandeling er ook wordt gekozen, de xanthelasma palpebrarum kan geleidelijk weer terugkomen. Dit betekent dat het desgewenst elke paar jaar opnieuw moet worden behandeld.

Iris

Loopt u risico op een xanthelasma of een andere oogaandoening?

Start nu de gratis Oogtest en zie wat uw risico op een oogziekte is.

Start de Oogtest

Dit is wat een persoon ziet met