fbpx

Behandeling van maculadegeneratie

Behandeling droge maculadegeneratie

Maculadegeneratie kent meerdere vormen. De droge vorm van maculadegeneratie is helaas nog niet te behandelen, maar dit is wel in ontwikkeling. Bij de droge vorm gaat u steeds iets minder goed zien. De achteruitgang gaat meestal langzaam. Een oogarts zal adviseren uw voeding aan te passen, voldoende te bewegen en als u rookt daarmee te stoppen.

Maculadegeneratie en voeding

Voeding en leefstijl hebben invloed op het verloop van maculadegeneratie. Daarom is het beter dat u:

  • Genoeg groente en fruit eet > De cellen van de macula zijn gevoelig voor beschadiging door vrije radicalen. Vrije radicalen zijn een soort zuurstofdeeltjes. Antioxidanten gaan de schadelijke effecten van vrije radicalen tegen. Uit onderzoek is gebleken dat er een verband bestaat tussen het krijgen van leeftijdsgebonden maculadegeneratie en een gebrek aan antioxidanten. Er zijn twee antioxidanten (luteïne en zeaxanthine) die een gunstig effect hebben op het verloop van de oogziekte. Deze stoffen zitten bijna in alle soorten groente en fruit. Een hoge concentratie is te vinden in onder andere Rauwe spinazie, broccoli, boerenkool, tuinbonen, bladsla, rauwe worteltjes, spruiten, tomaten, maïs, paprika, sinaasappelen en mango.
  • Vette vis eet > Twee keer per week vette vis zoals zalm, haring, makreel of sardines werkt beschermend.
  • Voedingssupplementen gebruikt > Voedingssupplementen volgens de AREDS2 formule  in combinatie met omega 3 visolie wordt aanbevolen. Deze bevatten belangrijke stoffen zoals bepaalde vitamines (C, E), carotenoïden (luteïne, zeaxanthine) en mineralen (zink, koper).
  • Alcohol en verzadigde vetten vermijdt > Het is bekend dat alcohol en hoge concentraties verzadigde vetten schadelijk zijn voor de bloedvaten. Mogelijk spelen deze stoffen ook een rol bij de beschadiging van de macula. Het is daarom goed niet te veel alcohol te drinken en verzadigde vetten te eten. Verzadigde vetten zitten bijvoorbeeld in vet vlees, volle melkproducten, volvette kaas, koek, gebak en snacks.

Behandeling natte maculadegeneratie

De voedingsadviezen zoals hierboven omschreven, gelden ook als u natte maculadegeneratie heeft. Daarnaast zijn er voor natte maculadegeneratie ook behandelingen mogelijk. Met deze behandelingen kan de achteruitgang van het gezichtsvermogen in veel gevallen tot stilstand worden gebracht. Het zicht dat al door de maculadegeneratie is verdwenen, kan niet meer helemaal terugkomen. Als de aandoening in een vroeg stadium is ontdekt, kan de behandeling van natte maculadegeneratie in sommige gevallen wel een verbetering van het zicht geven. Vroege opsporing van de aandoening is dus erg belangrijk. Er zijn meerdere behandelingen van natte maculadegeneratie mogelijk. Hieronder de belangrijkste.

Behandeling met injecties

De meest gebruikte behandeling bij natte maculadegeneratie zijn injecties met medicijnen in het oog. De medicijnen remmen de groei van de bloedvaatjes. De injecties werken het beste in een vroeg stadium van de natte maculadegeneratie.

De oogarts spuit de medicijnen met een heel dunne naald in het oog. Vooraf wordt uw oog verdoofd met oogdruppels. Het medicijn werkt maar een paar weken. U start meestal op met een oplaaddosis van 3 injecties iedere 4 weken. Daarna wordt de behandelingstermijn opgerekt indien dit mogelijk is.

De injecties zorgen ervoor dat bij ongeveer 60% van de mensen het gezichtsvermogen de eerste paar jaar niet verder achteruitgaat. Bij 20-30% treedt zelfs een verbetering op. Na een aantal jaren lijkt het effect van de behandeling te verdwijnen. Het gezichtsvermogen is dan weer hetzelfde als vlak voor het geven van de injecties. Toch hebben de injecties wel zin. Geen injecties geven bij natte maculadegeneratie betekent sowieso een snelle achteruitgang van het gezichtsveld.

Photodynamische therapie (PDT)

Werken de injecties niet goed, dan kan de oogarts photodynamische therapie adviseren. Dit is een soort laserbehandeling. Voor de behandeling krijgt u eerst contrastvloeistof in uw arm gespoten. Die stof gaat via het bloed naar uw ogen en daar in de bloedvaatjes onder de gele vlek zitten. Daarna verdooft de oogarts uw oog met oogdruppels en bestraalt de gele vlek van buitenaf door de pupil heen met laserlicht. De combinatie van de ingespoten stof en het laserlicht zorgt ervoor dat de bloedvaatjes dichtgaan.

Het nadeel van photodynamische therapie is, dat maar weinig mensen ervoor in aanmerking komen. Ook is het effect ervan klein.

Leefstijl en het risico op maculadegeneratie

Leefstijl is ook van invloed op het wel of niet ontwikkelen van maculadegeneratie. Bent u vijftigplusser en komt het in de familie voor? Zorg voor voldoende beweging en een gezonde voeding, zoals hierboven omschreven. Onderzoek toont aan dat het risico op late maculadegeneratie met de helft afneemt als u gezond eet en niet rookt.

Voorkant van de folder Maculadegeneratie

Meer weten over maculadegeneratie?
Ontvang de gratis brochure.

Vraag direct aan

Leven met maculadegeneratie

Als u slechter gaat zien, kan dat gevolgen hebben voor uw dagelijks leven. Lezen, televisie kijken, op de computer werken, autorijden en fietsen kan lastig worden. Zelfs boodschappen doen kan problemen geven.

Er zijn allerlei hulpmiddelen voor slechtzienden, zoals vergrotingsapparaten, telescoopbrillen, grootletter- en gesproken boeken en aangepaste computers. Ook is er een hulpmiddel waarmee u misschien toch nog kunt autorijden. Er zijn organisaties die u informatie en advies hierover kunnen geven. Bijvoorbeeld de MaculaVereniging, Oogvereniging, Bartiméus of Koninklijke Visio.

“Anja is 76, maar zit zelden op de bank. Toen ze ontdekte dat ze maculadegeneratie had, zette ze haar schouders eronder. ”
Lees het verhaal van Anja
Lees het verhaal van Anja

Dit is wat een persoon ziet met