Er zijn drie verschillende netvliesoperaties mogelijk: een bandje om het oog (cerclage/plombe), een glasvochtoperatie (vitrectomie) en pneumatische retinopexie. Welke operatie u krijgt bij een netvliesloslating wordt bepaald door de oogarts.
Glasvochtoperatie (vitrectomie)
Vitrectomie is de meest voorkomende operatie bij een netvliesloslating. Bij deze netvliesoperatie haalt de oogarts eerst het glasvocht zoveel mogelijk uit uw oog. Daarna doet de oogarts een speciale vloeistof in uw oog. Deze vloeistof drukt het netvlies op zijn plaats.
Vervolgens wordt het netvlies gelaserd. Hierdoor ontstaan er kleine littekentjes rondom het scheurtje in uw netvlies. Die zorgen ervoor dat er geen glasvocht meer onder uw netvlies komt.
Daarna haalt de oogarts de speciale vloeistof weer uit uw oog en doet er gas, lucht of olie in. Dit drukt het netvlies de eerste tijd op zijn plek. Zo kan het zich goed vasthechten aan de onderlaag.
Gas en lucht verdwijnen vanzelf uit uw oog. De olie moet na een paar maanden weggehaald worden. Uw oog maakt zelf vocht aan. Dat komt in de plaats van het glasvocht.
Soms wordt een vitrectomie gecombineerd met het aanbrengen van een bandje (cerclage) rond het oog.
Een bandje om het oog (cerclage/plombe)
Bij deze operatie doet de oogarts om uw oog een kunststof bandje (cerclage). Dit bandje wordt een beetje aangetrokken. Daardoor snoert het netvlies wat in. Het glasvocht trekt dan niet meer zo aan het netvlies.
Na het plaatsen van het bandje, prikt de oogarts een gaatje in de oogbol. Door dit gaatje kan het vocht onder het netvlies weg lopen. Op de plek van het netvliesscheurtje doet de oogarts onder het bandje een extra stukje kunststof (plombe). Dit drukt het scheurtje van buitenaf dicht.
Om van binnenuit het scheurtje dicht te drukken, spuit de oogarts soms lucht of gas in de oogbol. Dit gaat vanzelf weg uit het oog. De lucht na 1 week, het gas na 2 tot 8 weken.
Deze operatie wordt vaak gedaan, met name bij mensen die nog hun eigen ooglens hebben.
Adviezen na een netvliesoperatie
- Zorg dat iemand u na de netvliesoperatie naar huis brengt. U kunt niet zelf naar huis autorijden, fietsen of lopen. Ook na de controle-afspraken bij de oogarts mag u niet zelf met de auto naar huis rijden. Tijdens deze nacontroles wordt uw oog gedruppeld met oogdruppels die de pupil verwijden. Hierdoor kunt u tijdelijk minder goed zien en is autorijden gevaarlijk.
- Na de operatie heeft u een plastic kapje op uw oog. Dat mag u de dag na de operatie zelf weghalen.
- Draag de eerste week na de operatie overdag zo veel mogelijk een (zonne)bril. Hiermee beschermt u uw oog. ’s Nachts draagt u een beschermend kapje op uw oog.
- U krijgt oogdruppels mee naar huis. Het is belangrijk dat u ze goed gebruikt.
- Heeft u gas of lucht in uw oog gekregen? Dan moet u de eerste week na de operatie uw hoofd in een bepaalde positie houden. Ook ‘s nachts. Dit betekent:
– Plat op uw rug liggen met uw gezicht naar boven.
– Op uw zij liggen met 1 of meer kussens onder uw hoofd.
– Aan een tafel zitten met uw hoofd voorover op een kussen. - De oogarts vertelt u in welke houding u moet liggen of zitten, en hoe vaak. Het is heel belangrijk dat u zich aan die adviezen houdt. Het gas of de lucht moet namelijk op de goede plek tegen het netvlies drukken.
- Als er lucht of gas in uw oog is gedaan, mag u niet vliegen, duiken of in de bergen zijn. Dat mag pas weer als het gas of de lucht uit uw oog is.
Download hier de gratis brochure:
De brochure staat boordevol tips om uw ogen gezond te houden.
Herstellen van een netvliesoperatie
Ondanks welke operatie u bij een netvliesloslating gehad heeft, het duurt even om van een netvliesoperatie te herstellen. De eerste tijd kan uw oog nog gezwollen, rood en gevoelig zijn. Fel licht is onprettig en u zult wazig zien. Uw zicht kan tot 6 maanden na de operatie verbeteren.
Bij 90% van de mensen zit het netvlies weer goed vast na de operatie. Heel soms is een tweede of derde operatie nodig.
Sommige mensen blijven minder goed zien na een netvliesloslating. Ook als de operatie goed is gegaan. Dit kan gebeuren als de gele vlek (macula) bij de netvliesloslating is losgekomen. De gele vlek is belangrijk om scherp te kunnen zien. Hoe ernstig deze schade is, hangt af van verschillende factoren. Bijvoorbeeld hoe lang de netvliesloslating heeft geduurd, hoe oud u bent en hoe goed u zag voor de netvliesoperatie.
Na een glasvochtoperatie wordt uw ooglens troebel. U krijgt dan dus staar. Bij oudere mensen gebeurt dat meestal in 1 tot 3 jaar. Bij jongere mensen kan het langer duren. Om dit op te lossen, krijgt u een staaroperatie.