Oog close-up

Albinisme

Terug

Wat is albinisme?

Albinisme is een erfelijke aandoening waarbij er onvoldoende of geen pigment (melanine) wordt aangemaakt in de ogen en/of de huid en het haar. Melanine geeft kleur aan ogen, huid en haar. Door het ontbreken ervan hebben mensen met albinisme vaak een opvallend lichte huids- en haarkleur en de irissen van de ogen kunnen een rode gloed hebben.

Albinisme komt weinig voor; 1 op de 15.000 mensen heeft deze aandoening. De kenmerken van albinisme zijn per persoon verschillend. Dat geldt ook voor de klachten die iemand heeft.

Vormen van albinisme

Er zijn twee vormen van albinisme:

  1. Oculocutaan albinisme (OCA): bij deze vorm van albinisme ontbreekt het pigment deels of helemaal in de ogen, de huid en het haar. Deze vorm van albinisme komt het meeste voor.
  2. Oculair albinisme (OA): het pigment ontbreekt alleen in de ogen, maar met de huid en het haar lijkt niets aan de hand te zijn. 

 

Omdat albinisme niet automatisch betekent dat er helemaal geen pigment wordt aangemaakt, heeft niet iedereen met albinisme een witte huid, wit haar en rode ogen. Sommigen hebben blond of lichtbruin haar en een bleke huid. Een roodbruine huid, rood haar en lichtbruine ogen kan ook.

Albinisme ogen

Albinisme kan samengaan met allerlei oogproblemen, zoals:

  • Aangeboren slechtziendheid. Sommige mensen met albinisme zijn praktisch blind
  • Extreme gevoeligheid voor licht
  • Wiebelende ogen (nystagmus): het ritmisch heen-en-weer bewegen van de oogbol
  • Scheelzien 
  • Geen diepte zien

Deze oogproblemen hebben invloed op het dagelijks leven. Iemand met albinisme heeft bijvoorbeeld vaak moeite met het zien van details. Daarnaast is de overgang van een donkere naar een lichte omgeving en vice versa vaak lastig. En bij fel licht is het zicht vaak beperkt. Om de ogen te beschermen tegen de zon, dragen mensen met albinisme meestal een zonnebril. De zon vormt sowieso een bedreiging, want door het gebrek aan pigment verbrandt hun huid snel.

Behandeling albinisme

Op dit moment is er geen behandeling mogelijk voor albinisme.