Oog close-up

Charles Bonnet Syndroom

Terug

Het Charles Bonnet Syndroom (CBS) is een aandoening waarbij verstandelijk gezonde mensen dingen zien die er in werkelijkheid niet zijn (hallucinaties). Charles Bonnet is geen psychische stoornis. Het is een afwijking in de waarneming.

Het syndroom van Charles Bonnet komt met name voor bij mensen die op latere leeftijd slechtziend of blind zijn geworden. Ongeveer 15% van de slechtzienden en blinden heeft hier last van, met name mensen met de oogziekte maculadegeneratie. Dat kan dagelijks zijn, maar ook af en toe. De hallucinaties verdwijnen na een paar seconden of minuten vanzelf.

Het syndroom is vernoemd naar Charles Bonnet (1720-1793). Deze Zwitserse natuurwetenschapper beschreef deze aandoening als eerste bij zijn eigen grootvader.

Oorzaak Charles Bonnet syndroom

De hallucinaties ontstaan doordat de hersenen zelf beelden gaan verzinnen, omdat er geen scherpe beelden meer via het oog binnenkomen. Het zijn een soort fantoombeelden vergelijkbaar met fantoompijn die kan ontstaan als iemand een arm of been is kwijtgeraakt. Ook bij fantoompijn houden de hersenen het lichaam voor de gek.

Mensen met het Charles Bonnet syndroom kunnen allerlei soorten hallucinaties krijgen. Ze kunnen mensen zien, landschappen, voorwerpen, dieren, gebouwen, maar ook fantasiebeelden. De beelden zijn vaak helder en scherp, terwijl het werkelijke zicht dat niet meer is. Soms klopt de grootte of de kleur van de beelden niet. Dingen zijn veel te groot of veel te klein, of ze hebben een heel andere kleur dan normaal.

Hoewel mensen met het Charles Bonnet Syndroom weten dat de beelden niet kloppen, kunnen deze toch beangstigend zijn. En mensen kunnen zich ervoor schamen. Ze zijn bang dat ze voor gek uitgemaakt worden.

Risicofactoren Charles Bonnet Syndroom

  • Leeftijd > De kans neemt vanaf het 65ste levensjaar toe
  • Slecht zien > Hoe slechter het zicht, hoe hoger het risico

Behandeling Charles Bonnet syndroom

Er is geen behandeling voor het Charles Bonnet syndroom. Ook kan het niet worden voorkomen. Hoewel het lastig is en soms beangstigend om dingen te zien die er in werkelijkheid niet zijn, is het Charles Bonnet syndroom een onschuldige aandoening. De klachten verdwijnen altijd weer vanzelf. Het kan helpen om even de ogen te sluiten of te wijzen op de persoon of het voorwerp dat gezien wordt.