Collin Geluk

Diabetische retinopathie | Collin's ervaringsverhaal

Terug

Tijdens zijn werk als marketingmedewerker was Collin Geluk aan het eind van de dag vaak erg moe. Hij kon zich dan moeilijk concentreren op het beeldscherm en zag wat wazig. Hij besloot een afspraak bij de oogarts te maken. Die constateerde dat ik aan één oog nog maar 80% zag door diabetische retinopathie

Oogproblemen door diabetes

"Dat je door diabetes allerlei andere problemen kon krijgen wist ik wel, maar niet dat dit ook voor je ogen geldt. Binnen een jaar holde mijn zicht achteruit tot ik in mijn ene oog nog 6% zag en in het andere nog maar 0,5%. Mijn werk heb ik dat jaar op moeten geven en ook autorijden ging niet meer. De oogarts vertelde me dat ik binnen drie jaar waarschijnlijk volledig blind zou worden. Dat was natuurlijk wel schrikken.

Sindsdien heb ik een staaroperatie gehad en ben ik meerdere keren gelaserd. Daarnaast krijg ik iedere maand injecties in mijn ogen om bloed in het glasvocht op te lossen. Daardoor zie ik nu nog 20% en 6% en is vooralsnog uitgesteld dat ik volledig blind word.

Revalidatie bij diabetische retinopathie

Door mijn slechte zicht ben ik in het dagelijks leven een stuk minder zelfstandig dan vroeger, bijvoorbeeld doordat ik niet meer kan lezen. Daarnaast is mijn energieniveau vaak erg laag. Gelukkig lukt het me toch om mijn problemen te relativeren en  heb ik ondanks mijn slechtziendheid nog veel plezier in mijn hobby: darten. 

Tijdens mijn revalidatie van een half jaar heb ik ook anderen leren kennen die visueel beperkt zijn geworden door diabetes. Voor hen, voor mezelf en voor de enorme groep mensen met diabetes vind ik het heel belangrijk dat er onderzoek gedaan wordt naar deze oogziekte. Het zou zó mooi zijn als er iets gevonden wordt dat kan voorkomen dat mensen hierdoor slechtziend of blind worden."