Oog close-up

Episcleritis

Terug

Episcleritis is een ontsteking van de episclera. De episclera ligt aan de voorkant van het oog in het witte gedeelte. Dit witte gedeelte bestaat uit drie lagen:

  • Het bindvlies
  • De episclera
  • De sclera

De bovenste laag is het bindvlies (conjunctiva). Daaronder ligt de episclera. De derde, diepst liggende laag is de sclera (harde oogrok).

Episcleritis ontstaat vaak acuut. Het is een onschuldige ontsteking die meestal vanzelf overgaat. Vaak zien we wel dat de ontsteking steeds terugkeert. Episcleritis komt het meest voor bij mensen tussen de 20 en 50 jaar oud.

Klachten bij episcleritis

De klachten bij episcleritis zijn mild. Daar waar de ontsteking zit, is het oog rood en gezwollen. In sommige gevallen is op de zwelling een klein, gelig knobbeltje te zien. Verder is het oog geïrriteerd, voelt het alsof er zand in zit en traant. Het gezichtsvermogen is vrijwel altijd in orde.

Een groot deel van de mensen heeft episcleritis aan beide ogen. Soms tegelijk, soms afwisselend.

Episcleritis en reuma

Meestal is er geen duidelijke oorzaak voor de episcleritis. Episcleritis wordt bijna nooit veroorzaakt door een virus of bacterie. In sommige gevallen gaat episcleritis samen met bepaalde ziektes. Eén daarvan is reuma. Omdat dit meestal niet zo is, wordt hier pas onderzoek naar gedaan als iemand ook andere lichamelijke klachten heeft.

De behandeling van episcleritis

Episcleritis geneest vrijwel altijd vanzelf. Dat kan enkele dagen tot weken duren. Wanneer de klachten aanhouden, kunnen kunsttranen verlichting geven. Als in zeldzame gevallen de episcleritis ernstige klachten geeft, dan worden er mogelijk oogdruppels en pijnstillers voorgeschreven.

Scleritis

Als de diepste laag van het oogwit (de sclera of harde oogrok) ontstoken raakt, heet dat scleritis. Scleritis is ernstiger dan episcleritis, maar komt minder vaak voor. Het oog is dieper rood dan bij een episcleritis, gezwollen en pijnlijk. Scleritis komt vrijwel altijd voor bij wat oudere mensen (40 tot 60 jaar).

Scleritis ontstaat meestal aan de voorzijde en in zeldzame gevallen aan de achterzijde van het oog. Scleritis aan de voorzijde van het oog kan drie vormen aannemen. Bij de diffuse vorm is het oog gedeeltelijk of helemaal rood. Bij de nodulaire vorm is er een zwelling zichtbaar op het oog. De necrotische vorm komt zelden voor en is het ernstigst. Er is een blauwige plek zichtbaar op het oogwit en het gaat gepaard met hevige pijn.

Scleritis wordt altijd behandeld met ontstekingsremmers. Ook wordt vrijwel altijd vervolgonderzoek gedaan naar bijkomende ziekten. Scleritis ontstaat namelijk vaker dan episcleritis in combinatie met auto-immuunziekten zoals reuma. Dit geldt vooral voor de necrotische vorm.