Baerveldt implantaat

Wat is een Baerveldt implantaat?

Het Baerveldt implantaat is een drainage-implantaat dat wordt gebruikt bij glaucoom. Bij glaucoom beschadigt de oogzenuw. Dit komt door een verhoogde druk in de ogen als gevolg van een slechte afvoer van kamerwater. Het oog maakt kamerwater aan om het hoornvlies en de lens te voeden. Dit kamerwater verlaat het oog ongemerkt via een afvoer die zich op de grens van het oogwit en de iris bevindt. Als dit afvoersysteem minder goed werkt, neemt de druk binnenin het oog toe. De oogzenuw, die de verbinding vormt tussen het oog en de hersenen, komt in de knel en raakt steeds verder beschadigd.

Met een Baerveldt implantaat wordt via een kunststof slangetje overtollig kamerwater afgevoerd. Zo zorgt het ervoor dat bij mensen met glaucoom de druk in het oog blijvend wordt verlaagd. Daardoor kunnen het gezichtsvermogen en de gezichtsscherpte worden behouden.
 

In het beginstadium is er weinig te merken van glaucoom. Dit komt omdat de uitval van gezichtsveld meestal aan de randen begint. Daardoor merken de meeste mensen pas dat er iets aan de hand is wanneer ze al voor een tijd last hebben van de ziekte. Het vervelende is dat de schade dan niet meer kan worden hersteld. Het doel van het Baerveldt implantaat is dan ook niet om het gezichtsvermogen te verbeteren, maar het bestaande te behouden.

Procedure bij een Baerveldt operatie

Het Baerveldt drainage-implantaat wordt geplaatst door de oogarts. Het implantaat bestaat uit een kunststof slangetje met daaraan een siliconen plaatje. De Baerveldt procedure gaat als volgt: Het slangetje wordt in de voorste ruimte van het oog (voorste oogkamer) geplaatst ter hoogte van de kamerhoek. Het plaatje wordt aan de buitenkant van het oog op het oogwit gehecht en afgedekt met slijmvlies (conjunctiva) en een stukje donoroogwit. Het kamervocht loopt via het slangetje weg naar het siliconen plaatje dat als een soort opvangreservoir werkt. Vanuit het plaatje wordt het kamerwater opgenomen door het slijmvlies. Hierdoor daalt de oogdruk.
Een Baerveldt implantaat geeft meestal geen klachten. Sommige mensen voelen
een lichte druk op de plaats van de implant. Het implantaat is alleen zichtbaar als het bovenooglid wordt opgetild. Dan is er een lichte verdikking te zien bovenop het oog.

Een Baerveldt implantatie is geschikt voor alle vormen van glaucoom. Er wordt vaak voor gekozen als een andere behandeling niet mogelijk is of niet heeft gewerkt. Bijvoorbeeld de trabeculectomie; de meest voorkomende glaucoomoperatie.