Glaucoomoperatie

Wat is een glaucoomoperatie?

Een glaucoomoperatie is mogelijk als glaucoommedicatie en een laserbehandeling onvoldoende effect hebben. Het doel van alle glaucoomoperaties is het verlagen van de oogdruk om verdere achteruitgang van het zicht te voorkomen. Glaucoomoperaties kunnen het verdwenen gezichtsveld niet herstellen.

Glaucoomoperatie: trabeculectomie

De meest voorkomende operatie bij glaucoom is de trabeculectomie. Bij deze glaucoomoperatie wordt aan de bovenzijde van het oog, op de grens van de iris, een soort luikje in het oogwit gemaakt. Het kamerwater kan via dit luikje uit de oogbol wegstromen onder het bindvlies (de conjunctiva). De druk in het oog wordt hierdoor lager.

Glaucoomoperatie: Baerveldt drainage-implantaat

Als de trabeculectomie als glaucoomoperatie niet het gewenste resultaat geeft, kan er gekozen worden voor het plaatsen van een drainage-implantaat (Baerveldt implantatie).

Het Baerveldt-implantaat is een kunststof slangetje met daaraan een siliconen plaatje. Het slangetje wordt in de voorste ruimte van het oog (voorste oogkamer) geplaatst ter hoogte van de kamerhoek. Het plaatje wordt aan de buitenkant van het oog op het oogwit gehecht en afgedekt met slijmvlies (conjunctiva) en een stukje donoroogwit. Het kamervocht loopt via het slangetje weg naar het siliconen plaatje dat als een soort opvangreservoir werkt. Vanuit het plaatje wordt het kamerwater opgenomen door het slijmvlies. Hierdoor daalt de oogdruk en verhelpt deze operatie de glaucoom.

Herstel na een glaucoomoperatie

Herstel na een trabeculectomie

Na de glaucoomoperatie trabeculectomie wordt het oog afgeplakt en moet gestart worden met oogdruppels. De eerste weken is het belangrijk om het rustig aan te doen. Dat wil zeggen, niet zwaar tillen en niet sporten. Ook moet gedurende deze weken het oog goed worden beschermd, bijvoorbeeld bij het douchen en slapen.

De eerste weken is het belangrijk dat de oogarts het geopereerde oog zeer regelmatig controleert. Het is normaal dat de eerste weken het zicht wat onscherp is.

Het doel van een trabeculectomie is de oogdruk te verlagen. Dit resultaat wordt bij de meeste mensen behaald. Wel is er een kans op complicaties, zoals:

  • Lage oogdruk
  • Wondlekkages
  • Bloedingen
  • Infecties

In de meeste gevallen kunnen complicaties snel verholpen worden. Over het algemeen zijn na een trabeculectomie minder oogdrukverlagende medicijnen nodig.

Herstel na een Baerveldt drainage-implantaat

Na deze glaucoomoperatie moet het oog direct gedruppeld gaan worden met antibiotica en corticosteroïden. Pijnklachten komen niet veel voor, maar het oog kan de eerste dagen wel wat gevoelig zijn. Dit komt door de hechtingen bij een Baerveldt operatie.

Een drainage-implantaat kan complicaties geven. Als het Baerveldt implantaat te goed draineert daalt de oogdruk te veel. Ook kan de eerste maanden na deze glaucoomoperatie dubbelzien optreden. Dit lost zich meestal vanzelf op.

Sommige mensen kunnen na de operatie geen contactlenzen meer verdragen. Bij het grootste deel van de patiënten die deze glaucoomoperatie ondergaan, wordt het gewenste resultaat behaald: een verlaging van de oogdruk.

Glaucoomoperatie ervaringen

Elke operatie geeft risico’s op complicaties, ook een glaucoomoperatie. Het is echter een feit dat als oogdrukverlagende oogdruppels niet het gewenste effect hebben en laseren ook geen resultaat geeft, een glaucoomoperatie als enige optie overblijft.

Wordt er namelijk niet ingegrepen, dan veroorzaakt de verhoogde oogdruk steeds meer schade aan de oogzenuw, wat uiteindelijk kan leiden tot blindheid. Daar komt bij dat de resultaten van glaucoomoperaties meestal goed zijn.