Maculadegeneratie | Aja's ervaringsverhaal

Terug

"Zes jaar geleden waren mijn man en ik op vakantie in Portugal. Vlak voor we naar huis zouden rijden, werd ik ’s nachts wakker van een heftige flits in mijn oog. De volgende dag zag ik allemaal rare kronkels. Autorijden durfde ik niet meer, dus reed mijn man het hele eind terug naar Nederland. Eenmaal thuis bleek bij de huisarts hoe ernstig de situatie was. Ik had een gaatje in mijn netvlies dat niet meer dicht ging en moest geopereerd worden.

Je doet alles om je zicht te redden

Om de kans op succes te vergroten, moest ik na de operatie tien dagen lang om het uur rechtop zitten en dan weer op mijn buik liggen en naar de grond kijken. Een hele opgave, maar je doet alles om je zicht te redden. De operatie heeft verdere achteruitgang voorkomen, maar het zicht dat ik al kwijt was is nooit meer teruggekomen. Tot mijn grote schrik werd een jaar later mijn andere oog ook getroffen.

In totaal ben ik nu zes keer geopereerd. Met mijn ene oog zie ik nog 15%, met het andere 5%. Ik zie continu een grote vlek met kronkels midden in mijn zicht. Iedereen ziet er hetzelfde uit. Mijn baan bij de facilitaire dienst in een verpleeghuis kon ik niet meer doen. Dat vond ik heel erg, ik had het er zo naar mijn zin. Mijn wereld is best wel ingestort.

Afhankelijk

In veel dingen ben ik compleet afhankelijk geworden van mijn man. Pleun is mijn handen en mijn ogen. Hij rijdt me overal naar toe en als ik op onze kleinkinderen pas is hij er altijd bij. Heel lief, maar ik word er ook verdrietig van. Ik zou zo graag weer kunnen lezen, knutselen, autorijden, fietsen, winkelen en zelfstandig op pad gaan, net als vroeger.

Onderzoek naar maculadegeneratie

Er gaat nog altijd relatief weinig geld naar wetenschappelijk onderzoek op het gebied van ogen. Dat is zo onterecht. Leven met een visuele beperking is echt heftig. Ik hoop dan ook van harte dat u meer onderzoek naar maculadegeneratie (MD) wilt. Iedereen verdient het om goed te kunnen blijven zien. Steun alstublieft net als ik het MD-onderzoek met een donatie! Alvast heel vriendelijk bedankt."