Netvliesloslating | Francien's ervaringsverhaal

Terug

Francien werd plotseling slechtziend door een netvliesloslating in beide ogen. Om anderen te steunen en te waarschuwen deelt ze haar verhaal:

Opeens zag ik helemaal niets meer

"Mijn man en ik waren heerlijk aan het fietsen, tot ik dacht dat ik een vliegje in mijn linkeroog had. De volgende dag zag ik een zwart vlak. Diezelfde middag zat ik in het ziekenhuis en hoorde dat ik een netvliesloslating had. Thuis moest ik liggend op mijn rug de operatie afwachten. Opeens zag ik helemaal niets meer. Eerst twijfelde ik aan mezelf. Dat bleek onterecht: in het ziekenhuis werd ook een netvliesloslating in het rechteroog geconstateerd. Die week ben ik aan beide ogen geholpen.

Mijn wereld was de stoel

De kans is één op tien dat een netvlies nogmaals loslaat. In mijn rechteroog is dat inmiddels zeven keer gebeurd, in mijn linkeroog drie keer. En dat terwijl ik nooit iets mankeerde. Vlak na de operaties zag ik niets en mocht ik niets doen. Mijn wereld was de stoel en de informatie die ik van anderen kreeg. Daarna ben ik gaan uitdokteren hoe ik zo veel mogelijk zelf kon aanpakken. In huis telde ik mijn stappen. Ik bedacht hoe ik de was kon doen: veertig graden is twee klikjes naar rechts."

>> verhaal gaat verder onder de foto

Links het gewone portret van Francien, rechts hoe ze zichzelf in de spiegel ziet

Rechts hoe ik mezelf in de spiegel zie | © Murk Schaafsma | MIJN geZICHT

"Ik doe alleen boodschappen. Zolang ze de supermarkt niet anders indelen, kan dat op mijn geheugen. Op sommige momenten vergeet ik dat ik slechtziend ben, in mijn hoofd zitten filmpjes die vertellen hoe alles er uitziet. Ik kan mezelf steeds beter behelpen, maar kan geen twee dingen tegelijk, concentratie is belangrijk. Mijn omgeving zegt dat ik vindingrijk ben en positief.

Moeilijke momenten

Natuurlijk heb ik moeilijke momenten. Het doet mij enorm verdriet dat ik niet meer de oma kan zijn die ik wil zijn, de moeder en vrouw die ik was. Ik had een baan in de zorg, was voorzitter van de ondernemingsraad en deed vrijwilligerswerk. Plots was alles weg. Gelukkig krijg ik veel steun van mijn gezin en vrienden. Dat pept me op. Ik houd hoop dat ik het leven weer als een cadeautje kan gaan zien.

Voorlichting en onderzoek naar netvliesloslating

Voorlichting en wetenschappelijk onderzoek naar netvliesloslating vind ik ontzettend belangrijk. Met hulp van het Oogfonds doet het Radboud UMC onderzoek naar de genetische oorzaken van netvliesloslating.

Help alsjeblieft dit onderzoek mogelijk maken. Alvast héél erg bedankt namens alle mensen die net als ik getroffen zullen worden door een netvliesloslating."

De foto's en het verhaal van Francien zijn afkomstig uit MIJN geZICHT. Met deze indrukwekkende tentoonstelling geeft het Oogfonds antwoord op de vraag: ‘wat ziet iemand met oogziekte?’. Meer informatie over de tentoonstelling en het fotoboek MIJN geZICHT is te vinden op www.oogfonds.nl/mijngezicht