Ooginfarct

Een ooginfarct ontstaat door een afsluiting van een of meerdere slagaders in het netvlies van het oog. Slagaders zijn bloedvaten die bloed met veel zuurstof naar het oog brengen. Als een slagader dicht komt te zitten, krijgt (een deel van) het netvlies geen zuurstof. Het kan daardoor zijn werk niet meer doen. Binnen 6 tot 24 uur sterft dit deel van het netvlies af.

U heeft een verhoogde kans op een ooginfarct als u hoge bloeddruk, diabetes, vernauwingen in de halsslagader of een hartziekte heeft. Andere risicofactoren zijn roken en mogelijk ook een hoog cholesterol.

Ooginfarct en oogtrombose

Er zijn twee typen bloedvaten in het oog: slagaders (arteriën) en aders (venen). Slagaders brengen bloed met veel zuurstof naar het oog. Aders voeren zuurstofarm bloed af. In beide typen bloedvaten kan een afsluiting ontstaan. Raakt een slagader afgesloten, dan heet dat een ooginfarct. Een afgesloten ader wordt oogtrombose genoemd. De oorzaken en klachten van beide verschillen.

Oorzaken

Het kan verschillende oorzaken hebben:

  • Een bloedpropje (embolie) is de meest voorkomende de oorzaak van een ooginfarct. Het bloedpropje ontstaat bijvoorbeeld in het hart of de halsslagader en komt vast te zitten in de kleine bloedvaatjes van het oog. Bloedpropjes ontstaan meestal door aderverkalking.
  • Een ontsteking van de slagader in het oog.
  • Een ontsteking van het grote bloedvat aan de zijkant van het hoofd. U heeft dan ook heel veel hoofdpijn.
  • Bloedziekten waarbij het bloed sneller dik wordt.
  • Een gebroken been.

Symptomen

Bij een ooginfarct verslechtert of verdwijnt plotseling het zicht aan één oog. Hoe slecht u ziet, hangt af van de plek waar de slagader is afgesloten. Is dat in het midden van het netvlies, dan geeft dat meer problemen, dan aan de zijkanten. Een ooginfarct doet geen pijn.

Voorkant van de brochure Tips voor gezonde ogen

Download hier de gratis brochure:
De brochure staat boordevol tips om uw ogen gezond te houden. 

Vraag direct aan

Behandeling

Denkt u dat u een ooginfarct heeft? Neem dan meteen contact op met uw huisarts. Deze bepaalt of u moet worden doorverwezen naar een oogarts. De oogarts kijkt of het daadwerkelijk om een ooginfarct gaat en wat de oorzaak is. Is bijvoorbeeld het bloedvat aan de zijkant van uw hoofd ontstoken of heeft u een bloedziekte, dan moet dat behandeld worden.

De oogarts kijkt ook of u tot een risicogroep behoort. Heeft u bijvoorbeeld hoge bloeddruk, vaatvernauwing of diabetes, dan heeft u kans op nog een ooginfarct. De juiste behandeling kan dit voorkomen.

Bent u binnen een paar uur na het ooginfarct bij de oogarts, dan kan geprobeerd worden de bloedtoevoer te verbeteren met oogdrukverlaging of oogmassage. Meestal heeft dit weinig of geen effect.

Is het netvlies afgestorven, dan is er geen behandeling mogelijk.

Herstel

Na een ooginfarct herstelt het verloren zicht meestal niet of nauwelijks. Hoe groot de schade is, hangt af van het aantal takken van de slagader dat afgesloten is. In totaal zijn er vier takken. Zijn alle vier de takken afgesloten, dan is de prognose slecht. Soms neemt het gezichtsvermogen nog een beetje toe, maar meestal niet. Is één tak van de slagader afgesloten, dan blijft vaak wel een deel van het zicht behouden.

Leven na een ooginfarct

Door het ooginfarct ziet u opeens een stuk minder. Dat heeft invloed op uw dagelijks leven en kan psychisch zwaar zijn. Autorijden mag bijvoorbeeld de eerste drie maanden niet. Of het na die drie maanden weer mag, bepaalt de oogarts. Daarnaast moet u wennen aan de nieuwe manier van kijken, omdat uw gezichtsveld opeens een stuk kleiner is. Dat kost in het begin veel energie.

Vindt u het moeilijk om uw leven weer op te pakken? Of maakt u zich zorgen over de toekomst? Probeer er met mensen over te praten. Bijvoorbeeld met vrienden of familieleden. Het kan ook fijn zijn om met lotgenoten te praten. Die vindt u bijvoorbeeld bij de Oogvereniging of Vereniging OOG in OOG. U kunt ook contact opnemen met uw huisarts. Die kan u verder helpen.

Iris

Loopt u risico op een ooginfarct of een andere oogaandoening?

Start nu de gratis Oogtest en zie wat uw risico op een oogziekte is.

Start de Oogtest

Dit is wat een persoon ziet met