Oog close-up

Ooginfarct

Terug

Wat is een ooginfarct

Een ooginfarct ontstaat door een afsluiting van een slagader in het oog, meestal veroorzaakt door een bloedpropje. Een ooginfarct komt vooral voor bij mensen met een hoge bloeddruk, diabetes, vernauwingen in de halsslagader of hartklepafwijkingen. Andere risicofactoren zijn: roken en mogelijk ook een hoog cholesterol.

Er zijn twee typen bloedvaten in het oog: slagaders (arteriën) die zuurstofrijk bloed aanvoeren en aders (venen) die zuurstofarm bloed afvoeren. In beide typen bloedvaten kan een afsluiting ontstaan. Raakt een slagader afgesloten, dan noemen we dat een ooginfarct. Een afgesloten ader wordt oogtrombose genoemd. De klachten en oorzaken van beide verschillen. 

Ooginfarct oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken van een ooginfarct:

  • Een bloedpropje (embolie). Dit is de meest voorkomende oorzaak van een ooginfarct. Het bloedpropje is meestal ontstaan in de halsslagader en soms in het hart, in de meeste gevallen veroorzaakt door aderverkalking.
  • Een vernauwde of afgesloten halsslagader die ervoor zorgt dat er onvoldoende bloed naar het oog stroomt.
  • Een ontsteking van het grote bloedvat aan de zijkant van de schedel. Daardoor zwelt het bloedvat op en raakt de bloeddoorstroming belemmerd.

Ooginfarct symptomen 

Een ooginfarct kan de volgende symptomen geven:

  • Het zicht aan één oog verslechtert plotseling. Dit komt omdat (een deel van) het netvlies opeens geen zuurstof meer krijgt en daardoor zijn werk niet meer kan doen. Binnen 6 tot 24 uur sterft dit deel van het netvlies af.
  • Door het zuurstofgebrek kunnen er nieuwe bloedvaatjes ontstaan in het netvlies, maar dit is zeldzaam.

Ooginfarct behandeling 

Denk je dat je een ooginfarct hebt? Neem dan meteen contact op met je huisarts. Deze bepaalt of je moet worden doorverwezen naar een oogarts. De oogarts kijkt of het daadwerkelijk om een ooginfarct gaat en of je tot een bepaalde risicogroep behoort. Dit laatste is belangrijk, want met de juiste behandeling van een onderliggend probleem (hoge bloeddruk, vaatvernauwing, diabetes, etc.) kan herhaling van het ooginfarct worden voorkomen.

Heb je een ooginfarct, dan zijn de volgende behandelingen mogelijk:

  • Oogdrukverlaging of oogmassage. Als je binnen een paar uur na het ontstaan van het ooginfarct bij de oogarts bent, kan door middel van deze behandelmethoden geprobeerd worden de bloedtoevoer te verbeteren. 
  • Bloedverdunners. Deze schrijft de oogarts voor om te proberen herhaling van het ooginfarct te voorkomen.
  • Laserbehandeling. Dit kan worden gedaan als zich nieuwe, slechte bloedvaatjes in het netvlies hebben gevormd.

Ooginfarct herstellen

Na een ooginfarct herstelt het verloren zicht meestal niet of nauwelijks. Hoe groot de schade is, hangt af van het aantal takken van de slagader dat afgesloten is. In totaal zijn er vier takken. Zijn alle vier de takken afgesloten, dan is de prognose slecht. Soms neemt het gezichtsvermogen nog een beetje toe, maar meestal niet. Is er één tak van de slagader afgesloten, dan blijft vaak wel een deel van het zicht behouden.

Leven na een ooginfarct

De ervaringen na een ooginfarct verschillen per persoon. Maar is het zicht in één oog plotseling verdwenen, dan is dat voor de meeste mensen psychisch zwaar. Daarnaast heeft het invloed op het dagelijks leven. Doordat het gezichtsveld opeens een stuk kleiner is, kost de nieuwe manier van kijken in het begin veel energie. Daarnaast mag je de eerste drie maanden geen autorijden. Of het na die drie maanden weer kan, bepaalt de oogarts.