Oog close-up

Oogontsteking

Terug

Als we het hebben over een oogontsteking, gaat het meestal over een conjunctivitis. Bij een conjunctivitis is het slijmvlies, dat het buitenste laagje van de oogbol en de binnenkant van de ooglid vormt, ontstoken. Dit slijmvlies heet de conjunctiva. In de conjunctiva lopen fijne bloedvaatjes die normaal gesproken nauwelijks te zien zijn. Bij een oogontsteking zetten deze bloedvaatjes uit en wordt het oog rood.

Wat is oogontsteking?

Bij een oogontsteking is het slijmvlies, dat het buitenste laagje van de oogbol en de binnenkant van de ooglid vormt, ontstoken. Bij een oogontsteking zetten deze bloedvaatjes uit en wordt het oog rood.

Lees meer over: wat is oogontsteking?

Symptomen oogontsteking

Een oogontsteking begint meestal met acute roodheid van het oog en een pijnlijk en branderig gevoel. Daarnaast komt er afscheiding (pus) uit het oog. De oogleden zijn opgezwollen en bij het wakker worden, zitten de oogleden aan elkaar gekleefd. Vaak zijn beide ogen tegelijkertijd ontstoken. 

Lees meer over: symptomen oogontsteking

Soorten oogontsteking

Er zijn verschillende soorten oogontstekingen. Het meest voorkomende is de conjunctivitis. Bij deze vorm van ontsteking is het slijmvlies dat de binnenkant van de oogleden en de buitenkant van de oogbol bedekt ontstoken. Conjunctivitis kan grofweg in twee groepen worden verdeeld: infectieuze oogontsteking en niet-infectieuze oogontsteking.

Lees meer over: soorten oogontsteking

Behandeling oogontsteking

Een oogontsteking gaat vaak vanzelf over. Is dit niet zo, of gaat de genezing traag, dan is een bacteriële oogontsteking goed te behandelen met antibioticum. Meestal is dit in de vorm van oogdruppels, een zalf of een gel.

Lees meer over: behandeling oogontsteking

Meer informatie over oogontsteking: