Oog close-up

Blefaritis

Terug

Wat is blefaritis?

Blefaritis is een ooglidrandontsteking. De haarzakjes en talgkliertjes in het ooglid zijn bij blefaritis ontstoken. Dit kan acuut zijn of chronisch. Blefaritis komt vaak voor.

De bacterie Staphylococcus aureus is bijna altijd de veroorzaker van blefaritis. Iedereen heeft deze bacterie op de huid zitten, maar soms dringt de bacterie in de huid waar de oogharen (wimpers) uit het ooglid komen. De bacterie maakt stoffen die het oog irriteren.

Blefaritis komt voor op elke leeftijd, maar vooral bij mensen van middelbare leeftijd met huidaandoeningen, zoals eczeem, acne en rosacea. Ook mensen met droge ogen hebben vaker last van blefaritis.

Symptomen van blefaritis

De bacterie activeert de talgkliertjes in het ooglid en veroorzaakt een ontstekingsreactie. De ontstoken talgklieren maken te veel of te weinig talg aan. Dit kan symptomen als jeuk, irritatie of branderige, droge ogen veroorzaken. De ogen kunnen vermoeid aanvoelen en de oogleden kunnen aan elkaar plakken. Ook ontstaan er schilfertjes en korstjes langs de ooglidrand en oogharen.

Er zijn twee vormen van blefaritis: anterieure blefaritis en posterieure blefaritis. Iemand heeft altijd één van de twee vormen, want samen komen ze niet voor.

Symptomen van anterieure blefaritis

Bij anterieure blefaritis zijn de ooglidranden ontstoken. Dit veroorzaakt huidschilfers en korstjes tussen de wimpers en kan gepaard gaan met rode en geïrriteerde ooglidranden.

Symptomen van posterieure blefaritis

Bij posterieure blefaritis (ook wel Meibomitis genoemd) zijn de afvoergangen van de talgkliertjes van Meibom verstopt. Dit is niet altijd zichtbaar aan de buitenkant van de oogleden. De symptomen van posterieure blefaritis kunnen zijn: jeuk, tranen, wazig zien, irritatie en branderigheid. Posterieure blefaritis leidt tot een verminderde afgifte van vet aan de traanfilm. Dit heet Meibomiam Gland Dysfunction (MGD).

Is blefaritis besmettelijk?

Hoewel blefaritis ongemakkelijk, vervelend en onaantrekkelijk is, is blefaritis niet besmettelijk. Ook veroorzaakt het in principe geen schade aan het gezichtsvermogen.

Chronische blefaritis

Chronische blefaritis komt vrij vaak voor. Bij chronische blefaritis is de behandeling lastig. Het kan wel 6 tot 8 weken duren voordat de klachten verdwijnen en zelfs dan kunnen de symptomen weer terugkeren. Daarom is continue behandeling noodzakelijk. Als de ooglidranden ontstoken zijn, kan beter geen make-up worden gebruikt.

Behandeling van blefaritis

De behandeling van blefaritis bestaat voornamelijk uit het zorgvuldig schoonmaken en schoonhouden van de oogleden. Dit kan door twee tot vier keer per dag zo’n 10 minuten lang een schoon, vochtig, warm washandje of oogkompres op de oogleden te houden.

Door de warmte neemt de bloedcirculatie in het ooglid toe en gaan de poriën van de geïnfecteerde klieren open. Daarnaast worden de korstjes en schilfertjes tussen de wimpers zachter, zodat ze gemakkelijk verwijderd kunnen worden door het washandje of de kompres voorzichtig over de bovenste en onderste ooglidranden te wrijven. De oogleden kunnen bij deze behandeling ook zachtjes gemasseerd/gepoetst worden.

Het ooglid kan ook gepoetst worden met een wattenstokje of gaasje gedrenkt in een oplossing van een paar druppels babyshampoo in een glas warm water. Ook zijn er speciale doekjes bij de apotheek verkrijgbaar om te gebruiken bij de behandeling van blefaritis. Het wattenstokje/gaasje/doekje moet zacht en voorzichtig langs beide ooglidranden gestreken worden bij de inplant van de wimperhaartjes. De korstjes en schilfertjes worden zacht en kunnen daarna met een droog wattenstokje of gaasje verwijderd worden.

Als de blefaritis hardnekkig is, kan de arts soms oogdruppels of oogzalf met antibiotica voorschrijven om blefaritis te behandelen. Het antibioticum bestrijdt de bacteriën die de ontsteking veroorzaken. Als ook deze oogdruppels of zalf niet aanslaan, dan worden soms antibioticatabletten voorgeschreven. Langdurig gebruik van antibiotica is echter af te raden.

Bij posterieure blefaritis moeten de talgkliertjes leeg gestreken worden. Dit kan door een droog wattenstokje met verticale bewegingen richting de ooglidrand te strijken. Met een beetje druk lukt het om de talgkliertjes leeg te maken. Uiteraard moet de talg wel eerst zacht gemaakt zijn met een warme oogkompres.