Oog close-up

Ooglidontsteking

Terug

Wat is een ooglidontsteking?

Bij een ooglidontsteking zijn de haarzakjes en talgkliertjes in de ooglidrand ontstoken. Dit kan acuut zijn of chronisch. Een ander woord voor ooglidontsteking is blefaritis. Blefaritis komt vaak voor.

De bacterie Staphylococcus aureus is bijna altijd de veroorzaker van een ooglidontsteking. Iedereen heeft deze bacterie op de huid zitten, maar soms dringt de bacterie in de huid waar de oogharen (wimpers) uit het ooglid komen. De bacterie maakt stoffen aan die het oog irriteren.

Ooglidontstekingen komen voor op elke leeftijd, maar vooral bij mensen van middelbare leeftijd met huidaandoeningen, zoals eczeem, acne en rosacea. Ook mensen met droge ogen hebben vaker last van blefaritis.

Vormen van ooglidontsteking

Er zijn twee vormen van ooglidontsteking:

 • Anterieure blefaritis; bij deze vorm van ooglidontsteking zijn de ooglidranden ontstoken.

 • Posterieure blefaritis (ook wel Meibomitis genoemd); bij deze vorm van ooglidontsteking zijn de afvoergangen van de talgkliertjes van Meibom verstopt. Dit is niet altijd zichtbaar aan de buitenkant van de oogleden. Posterieure blefaritis leidt tot een verminderde afgifte van vet aan de traanfilm. Dit heet Meibomiam Gland Dysfunction (MGD).

Iemand heeft altijd één van de twee vormen; samen komen ze niet voor.

Symptomen van ooglidontsteking

De symptomen van anterieure en posterieure blefaritis verschillen.

Symptomen van anterieure blefaritis

 • irritatie;
 • pijnlijk ooglid;
 • rode ogen;
 • schilfertjes en korstjes langs de ooglidrand en oogharen.

Symptomen van posterieure blefaritis

 • jeukende ogen;
 • tranende ogen/oogleden;
 • wazig zien;
 • irritatie;
 • branderige ogen.

Mensen met een ooglidontsteking lijken wat vaker dan gemiddeld last te hebben van een strontje in het oog, ook wel hordoleum genoemd. Een hordeolum is een abces in een kliertje in het bovenste of onderste ooglid. Het abces ontstaat acuut en wordt meestal veroorzaakt door de staphylococcus aureus, net als de blefaritus. Bij een hordoleum is het ooglid dik en rood. Het is vaak erg pijnlijk. Soms zit er op de zwelling een geel puskopje.

Is een ooglidontsteking besmettelijk?

Hoewel een ooglidontsteking ongemakkelijk, vervelend en onaantrekkelijk is, is het niet besmettelijk. Ook veroorzaakt het in principe geen schade aan het gezichtsvermogen.

Wat te doen bij een ooglidontsteking?

De behandeling van blefaritis bestaat voornamelijk uit het zorgvuldig schoonmaken en schoonhouden van de oogleden. Dit kan door twee tot vier keer per dag zo’n 10 minuten lang een schoon, vochtig, warm washandje of oogkompres op de oogleden te houden.

Door de warmte neemt de bloedcirculatie in het ooglid toe en gaan de poriën van de geïnfecteerde klieren open. Daarnaast worden de korstjes en schilfertjes tussen de wimpers zachter, zodat ze gemakkelijk verwijderd kunnen worden door het washandje of de kompres voorzichtig over de bovenste en onderste ooglidranden te wrijven. De oogleden kunnen bij deze behandeling ook zachtjes gemasseerd/gepoetst worden.

Het ooglid kan ook gepoetst worden met een wattenstokje of gaasje gedrenkt in een oplossing van een paar druppels babyshampoo in een glas warm water. Ook zijn er speciale doekjes bij de apotheek verkrijgbaar om te gebruiken bij de behandeling van blefaritis. Het wattenstokje/gaasje/doekje moet zacht en voorzichtig langs beide ooglidranden gestreken worden bij de inplant van de wimperhaartjes. De korstjes en schilfertjes worden zacht en kunnen daarna met een droog wattenstokje of gaasje verwijderd worden.

Als de blefaritis hardnekkig is, kan de arts soms oogdruppels of oogzalf met antibiotica voorschrijven om blefaritis te behandelen. Het antibioticum bestrijdt de bacteriën die de ontsteking veroorzaken. Als ook deze oogdruppels of zalf niet aanslaan, dan worden soms antibioticatabletten voorgeschreven. Langdurig gebruik van antibiotica is echter af te raden.

Bij posterieure blefaritis moeten de talgkliertjes leeg gestreken worden. Dit kan door een droog wattenstokje met verticale bewegingen richting de ooglidrand te strijken. Met een beetje druk lukt het om de talgkliertjes leeg te maken. Uiteraard moet de talg wel eerst zacht gemaakt zijn met een warme oogkompres.

Chronische blefaritis

Chronische blefaritis komt vrij vaak voor. Bij chronische blefaritis is de behandeling lastig. Het kan wel 6 tot 8 weken duren voordat de klachten verdwijnen en zelfs dan kunnen de symptomen weer terugkeren. Daarom is continue behandeling noodzakelijk. Als de ooglidranden ontstoken zijn, kan beter geen make-up worden gebruikt.