Vroeggeboren baby

Prematuren retinopathie: een emotioneel ervaringsverhaal

Terug

Een vroege geboorte van een kind is een angstvallige periode voor ouders. Het brengt veel risico’s met zich mee. Een van deze risico’s is de oogaandoening prematuren retinopathie (ROP) met mogelijke netvliesloslating als gevolg. Jurgen en Fleur hebben deze emotionele rollercoaster meegemaakt bij de geboorte van hun dochtertje Elin. Zij vertellen hun verhaal.

De geboorte van onze dochter Elin kwam onverwacht en veel te vroeg. Na een zwangerschap van nog geen zes maanden kwam ze al ter wereld. De kans dat ze zou overleven was erg klein.

Haar geboortegewicht was 700 gram, één vijfde van een normaal geboortegewicht. Haar velletje was bijna doorschijnend. Ze lag op de Intensive Care continu aan de beademing en kreeg meerdere bloedtransfusies. De eerste weken ging het echt op en af, maar tegen alle verwachtingen in krabbelde ze op.

Diagnose van ROP

Door haar extreem vroege geboorte en zeer lage gewicht had Elin nog wel een verhoogd risico op prematuren retinopathie (ROP), een oogziekte waarbij het netvlies loslaat. De kans dat ze ROP zou ontwikkelen werd nog groter doordat ze aan de beademing had gelegen. Haar netvlies werd daarom regelmatig onderzocht.

Bij het derde oogonderzoek was het mis. Elin bleek het beginstadium van ROP te hebben.

Elin werd de dag erop met een laser behandeld. De kans dat dit werkt is negen op tien. Toch bleek het bij Elin niet aan te slaan. We waren dan ook ontzettend opgelucht toen een tweede laserbehandeling wel werkte. Het zicht van Elin is gered. Ze is echt een wondertje. We realiseren ons echter goed dat niet alle ouders van een vroeggeboren baby zoveel geluk hebben.

Onderzoek naar ROP: Project New Born Eyes

Daarom steunen wij het Oogfonds bij het project New Born Eyes. Met dit project ondersteunt Oogfonds verschillende ziekenhuizen in Nederland door netvliescamera’s beschikbaar te maken. Hierdoor kan ROP bij te vroeg geborene baby’s zoals Elin eerder worden ontdekt en op één locatie worden behandeld, met een hogere kans op een succesvolle behandeling.

Wij kunnen uit ervaring alleen maar beamen hoe belangrijk het is dat de zorg voor een vroeggeboren baby snel en op één locatie gebeurt. Ieder vervoer betekent een enorme terugslag in hun ontwikkeling.

 

Jurgen & Fleur