Bionisch oog

Wat is een bionisch oog?

Het bionisch oog is een kunstmatig netvliesimplantaat. Het kan u helpen als u blind of heel slechtziend bent. Het herstelt het normale zicht niet, maar vervangt alleen voor een deel de functie van het netvlies. In 2015 werd in Australië voor het eerst eentje geplaatst.

Het netvliesimplantaat werkt samen met de nog werkzame cellen (kegeltjes) in het netvlies. Als u een bionisch oog krijgt, draagt u een bril met een piepklein cameraatje in het montuur. Dit cameraatje vangt beelden op en zendt die naar een kleine, draagbare computer. De computer zet de beelden om in signalen. Die signalen gaan via een draadloze verbinding naar het implantaat. Het implantaat stuurt signalen door naar de nog werkzame kegeltjes in uw netvlies. Die sturen de signalen door naar de hersenen. Daar vormt zich het beeld.

Hoeveel ziet iemand met een bionisch oog?

Als u een bionisch oog heeft, ziet u grove vormen en contouren. Soms is het ook weer mogelijk grote letters te lezen. De beelden die u ziet, zijn simpel. Ze komen niet in de buurt van normaal zicht, maar ze herstellen wel de basis van het zicht.

Om een bionisch oog te kunnen krijgen, is het belangrijk dat u ooit heeft kunnen zien. Het is namelijk niet makkelijk om de beelden die u met het implantaat ziet te plaatsen. U moet ze kunnen vergelijken met beelden die u zich herinnert. Dat vraagt oefening. Het is alsof u een nieuwe taal moet leren, maar dan met beelden.

Kunt u baat hebben bij een bionisch oog?

Bij deze twee oogziekten kunnen een implantaat helpen:

Retinitis pigmentosa > Als u zeer slechtziend bent door retinitis pigmentosa kunt u baat hebben bij een bionisch oog. Retinitis pigmentosa is de verzamelnaam voor een grote groep erfelijke ziekten aan het netvlies. Bij retinitis pigmentosa gaan de lichtgevoelige cellen in het netvlies, de staafjes en de kegeltjes, stuk. Uiteindelijk leidt dit vaak tot zeer ernstige slechtziendheid. Dit wordt ook wel maatschappelijke blindheid genoemd.

Leeftijdsgebonden maculadegeneratie > Ook kan de behandeling met een implantaat u helpen als u leeftijdsgebonden maculadegeneratie heeft. Bij maculadegeneratie sterven de kegeltjes in het centrale deel van uw netvlies (de macula) af. Hierdoor wordt het scherp zien steeds lastiger. Leeftijdsgebonden maculadegeneratie ontstaat meestal na het vijftigste levensjaar.

Bionische lens

Naast het bionische oog is er ook de bionische lens (bionic lens). Deze lens is nog in ontwikkeling. De bionische lens wordt dubbelgevouwen in het oog ingebracht. De lens ontvouwt zich onmiddellijk en doet meteen z’n werk. De ingreep duurt maar zo’n 8 minuten. Degene die de lens op de markt wil brengen, zegt dat de bionische lens de gewone contactlens en de bril overbodig gaat maken. En dat de bionische lens het zicht tot drie keer toe kan verbeteren. De toekomst moet uitwijzen of dat zo is. Het is nog niet bekend wat de prijs van een bionische lens zal zijn.

Dit is wat een persoon ziet met