Symptomen van staar

Terug

Wat zijn de symptomen van staar? Staar heeft meerdere symptomen. Een belangrijke klacht is dat mensen minder scherp gaan zien. Het beeld wordt waziger, alsof er door een beslagen ruit wordt gekeken. Dit geldt zowel voor dichtbij als veraf zien. Door de staar wordt bijvoorbeeld lezen lastig, maar ook tv-kijken en verkeersborden zien. Wazig zien is een van de eerste klachten bij beginnende staar.

Mogelijk last van staar? Ontvang de folder!

vraag GRATIS aan
Brochure Staar
Vraag de gratis folder staar aan

Ook het minder contrast zien, is een klacht bij staar. Contrast zien is nodig om voorwerpen te kunnen onderscheiden tegen een achtergrond. Als iemand minder contrast ziet, wordt het bijvoorbeeld moeilijk om een tekst op een gekleurde achtergrond te lezen of een vel wit papier op een witte tafel te zien.

Sommige mensen met staar hebben last van fel licht en schitteringen. Zonlicht of licht van koplampen van tegemoetkomende auto’s verblinden dan de ogen. Het licht versnippert en er ontstaat een soort lichtkrans (halo), wat verblindend werkt. Deze overgevoeligheid voor licht ontstaat doordat de troebele lens het licht verstrooit.

Daarnaast is een veelvoorkomende klacht van mensen met staar dat ze slechter zien in het donker. De oorzaak hiervan is dat de troebele lens een deel van het licht tegenhoudt dat het oog binnenvalt.

Een symptoom bij gevorderde staar is dat men ook minder kleur gaat zien. Alles wordt grauwer. Vooral de kleur blauw vervaagt, omdat de lens bruiner/geler wordt. Gek genoeg merken mensen vaak pas na een Staaroperatie dat ze in het verleden minder kleur zagen.

Andere symptomen van staar zijn dat mensen dubbel zien of schaduwbeeld zien als ze met één oog kijken. Dit komt doordat het licht in de troebele lens op een grillige, onregelmatige manier gebroken wordt. Hierdoor ontstaan meerder beelden op het netvlies.

Oog voor preventie: de online Oogtest!

Doe de Oogtest

Hoe verlopen de klachten van staar?

Hoe de klachten van staar verlopen verschilt per persoon. In de meeste gevallen gaan de ogen langzaam achteruit en duurt het jaren voordat serieuze zichtproblemen ontstaan. Maar het proces kan ook veel sneller gaan. In een paar maanden tijd gaat het zicht dan fors achteruit.

Bij beginnende symptomen van staar is het goed om meteen naar de oogarts te gaan. Soms denken mensen dat ze staar hebben en het niet belangrijk is om snel een arts te bezoeken. Staar veroorzaakt immers verder geen schade aan het oog. Gaan ze dan na enige tijd, wanneer de staarklachten erger zijn, wel naar de dokter, dan blijkt het opeens geen staar te zijn maar maculadegeneratie. Deze twee oogaandoeningen hebben namelijk deels dezelfde symptomen. Bij maculadegeneratie is echter het belangrijk om snel behandeld te worden.

Meer informatie over staar

Wat zie je als je een oogziekte hebt?

oog illustratie

Iedereen kan getroffen worden door een oogziekte. Ervaar hoe het is om slechtziend te zijn. Bekijk deze pagina door de ogen van iemand met één van de vijf meest voorkomende oogziektes.

oog illustratie
  • Staar
  • Glaucoom
  • Diabetische retinopathie
  • Maculadegeneratie
  • Retinitis pigmentosa