Lekker buiten spelen moet, het doet je ogen goed

Kinderogen kwetsbaar voor Uv-straling

Terug

Kinderen zijn kwetsbaar voor veel licht en UV-straling. Hun pupil is groter en hun ooglens bevat minder beschermend pigment dan die van volwassenen. Zonder goede bescherming kan te veel zonlicht zelfs leiden tot permanente schade aan de ogen. Een goede zonnebril is daarom juist voor kinderen erg belangrijk.

Hoe jonger het kind, hoe kwetsbaarder de ogen. Vooral met baby’s is het daarom oppassen geblazen. Hun gezicht dient te allen tijde in de schaduw te blijven en geadviseerd wordt om hun ogen te beschermen met een goede zonnebril en een hoedje met een brede rand.

Extra opletten!

De schadelijke invloed van UV-straling verschilt per moment en per locatie. UV-straling is het hoogst in de zomer tussen 10 en 14 uur. Hoe dichter bij de evenaar, hoe hoger de straling. Zelfs in Zuid-Europa, waar veel Nederlandse gezinnen vakantie vieren, is al extra oplettendheid nodig. Tot slot weerkaatst de straling op zand, water en sneeuw. Ook op grote hoogte is de intensiteit hoger. In de bergen, op het water, maar ook op het strand wordt daarom aangeraden de ogen goed te beschermen.

Zonnebrandcrème op, dan ook een zonnebril op

Als leidraad kan je aanhouden dat als de huid van een kind zonnebrandcrème nodig heeft om niet te verbranden, het op dat moment ook een zonnebril nodig is om de oogjes te beschermen