Vuurwerkbril

Vuurwerkbril

Terug

Het Oogfonds raadt iedereen die vuurwerk af gaat steken of naar buiten gaat met Oud en Nieuw aan om een vuurwerkbril te dragen. Deze is onbreekbaar en sluit goed aan op het gezicht, zodat vuurwerk de ogen niet kan bereiken. 

Feiten en cijfers

Iedere jaarwisseling belanden in Nederland veel mensen op de Eerste Hulp met oogletsel door vuurwerk. Meer dan de helft is minderjarig.

Voor sommige kinderen betekent dit het begin van een periode met zware oogoperaties. Vaak is het letsel blijvend. Deze kinderen blijven dus de rest van hun leven slechtziend of zelfs blind aan één oog of soms zelfs aan beide ogen.

Cijfers van de afgelopen jaarwisseling (2015-2016):

  • 160 mensen met oogletsel aan één oog of beide
  • 15 mensen blind aan één oog
  • Eén oog volledig verwijderd
  • 71,4% van de letsels werd veroorzaakt door legaal vuurwerk
  • 41% van de slachtoffers werd geraakt door vuurwerk dat door iemand anders is afgestoken

Iedereen een vuurwerkbril

Vuurwerk afsteken of ernaar kijken? Wat het Oogfonds betreft doet iedereen dat alleen nog met een vuurwerkbril op om de ogen te beschermen.

Een vuurwerkbril is niet duur, kan meerdere jaren gebruikt worden en voorkomt enorm veel ellende. Een vuurwerkbril is zo ontworpen dat deze goed aansluit op het gezicht, zodat vuurwerk de ogen niet kan bereiken. Daarnaast is deze gemaakt van polycarbonaat en daardoor onbreekbaar.

Vuurwerkbrillen zijn in de weken voor Oud en Nieuw onder andere te koop bij opticiens, vuurwerkverkooppunten en ziekenhuizen.