Laatste nieuws

Terug
30 november 2021

Laat kinderen op afstand naar een scherm kijken

Intensief gebruik van telefoon of tablet kan tot een blijvende oogaandoening leiden bij kinderen. Daarom is de 20-20-2 leefregel van groot belang, maar ook de afstand tot het scherm.

Lees meer over dit nieuwsbericht >
15 november 2021

Donaties en folderaanvragen via de website tijdelijk niet mogelijk

Vanwege technisch onderhoud is het momenteel niet mogelijk om te doneren, folders aan te vragen of de oogtest te doen via onze website oogfonds.nl.

Lees meer over dit nieuwsbericht >
14 oktober 2021

Het is World Sight Day

Vandaag is het World Sight Day! Jaarlijks besteden we op 14 oktober extra aandacht aan het gezond houden van ogen, de impact van een oogaandoening en wat wetenschappelijk oogonderzoek voor jouw ogen kan betekenen. Het thema dit jaar is: Love your Eyes. Weet jij hoe je lief kunt zijn voor je ogen?  

Lees meer over dit nieuwsbericht >
15 september 2021

Regelmatige oogcontrole is net zo belangrijk als tandartsbezoek

Rapper Diggy Dex ontving woensdag 15 september het eerste exemplaar van de Libelle-bijlage over ogen in het NEMO Science Museum. De rapper kampt zelf met de oogziekte retinoschisis en deelt zijn verhaal in deze speciale uitgave van het Oogfonds en de Oogvereniging.

Lees meer over dit nieuwsbericht >
07 september 2021

Veel lezen blijft belangrijkste oorzaak bijziendheid 

De helft van de twintigers draagt een bril of lenzen met een min-sterkte en is dus bijziend (myopie). Met steun van het Oogfonds deed dr. Clair Enthoven onderzoek naar de invloed van leefsstijl op de ontwikkeling van myopie. Veel dichtbij kijken –  lezen, smartphone of tablet – is schadelijk voor kinderogen, maar er is wat aan te doen! 

Lees meer over dit nieuwsbericht >
19 augustus 2021

Oogziekte-simulator

Benieuwd naar hoe mensen met een oogaandoening de wereld bekijken? Kijk door de ogen van iemand met staar, glaucoom, diabetische retinopathie, maculadegeneratie en retinitis pigmentosa. Deze oogziektes komen het meest voor. Het Oogfonds wil daar verandering in brengen en investeert dankzij haar donateurs in wetenschappelijk oogonderzoek.

Lees meer over dit nieuwsbericht >
05 augustus 2021

‘Eerder ingrijpen had veel schade kunnen voorkomen.’ 

Esther (37) dacht staar te hebben, maar het bleek een ernstige netvliesloslating te zijn. Nu is ze nagenoeg blind aan haar linkeroog. 'Kom meteen in actie als je opeens flitsen of vlekken ziet!'

Lees meer over dit nieuwsbericht >
05 augustus 2021

Blijvende oogschade door tekort Visudyne 

Van het belangrijke oogmedicijn Visudyne zijn in Nederland nog maar een paar flacons beschikbaar. En een nieuwe voorraad wordt pas begin 2022 verwacht. Geen behandeling betekent voor zo’n 700 oogpatiënten blijvende oogschade. Dat moet anders!  

Lees meer over dit nieuwsbericht >
21 juli 2021

€ 15.182 voor Stop Stargardt!

Onze crowdfundingsactie om de ziekte van Stargardt een halt toe te roepen is succesvol afgesloten en overtrof al onze verwachtingen! Binnen 2,5 maand haalden we met vele donateurs én onze jonge schrijver Corné Hermans 15.182 euro op. 

Lees meer over dit nieuwsbericht >
09 juli 2021

Vergeet je zonnebril niet! 

Wist je dat zonder zonnebril in de zon zitten net zo slecht is als zonnen zonder zonnebrand? Bescherm je ogen tegen de schadelijke gevolgen van UV-straling in zonlicht. Je kunt er later blijvende schade van oplopen. 

Lees meer over dit nieuwsbericht >
09 juli 2021

“Het liefst van alles wil ik blijven zien!” 

“Met mijn lenzen in zie ik 60 procent. Ik weet zelf niet beter, maar ik ben me er heel erg van bewust dat ik niet zo zie als een ander."

Lees meer over dit nieuwsbericht >
28 juni 2021

'Zo te zien' tentoonstelling in NEMO

Van 10 juli t/m 31 oktober 2021 staat het zintuig 'zien' centraal in NEMO Science Museum. Het Oogfonds is inhoudelijk partner van deze unieke tentoonstelling.

Lees meer over dit nieuwsbericht >
18 juni 2021

Vanuit verbinding impact realiseren

Het Oogfonds wordt met raad en daad ondersteund door de leden van de Raad van Toezicht. Wat zijn we trots op onze nieuwe aanwinsten; Marlies de Ruyter de Wildt én Paul Bilars. Wat hen motiveert om bij het Oogfonds aan de slag te gaan? Dat lees je hier.
 

Lees meer over dit nieuwsbericht >
28 april 2021

Ronald Giphart overhandigt debuut van zeer slechtziende Corné Hermans  (12)

Op 28 april werd de zeer slechtziende Corné Hermans (12) verrast met een persoonlijke overhandiging van zijn debuut ‘Pak het bot!’, door Oogfonds-ambassadeur Ronald Giphart.

Lees meer over dit nieuwsbericht >
22 april 2021

Wie worden onze nieuwe leden van de Raad van Toezicht?

Het Oogfonds is op zoek naar twee nieuwe leden voor de Raad van Toezicht. In het jaarplan 2021 hebben we de ambitie geuit om de landelijke bekendheid te vergroten, meer fondsen te werven en meer wetenschappelijk onderzoek te ondersteunen, zodat goed zicht voor iedereen realiteit wordt. Dat vraagt om sterke besturing  en advisering op het gebied van PR, fondsenwerving én wetenschappelijk onderzoek.

Lees meer over dit nieuwsbericht >
01 april 2021

“Als het licht uit gaat, moet ik opnieuw leren leven”

Met tennis miste hij als kind steeds vaker de bal. Bij het bezorgen van de folders liep hij dwars door de struiken, omdat hij in de schemering geen paden kon onderscheiden naar de brievenbus. Zijn broer zei: “Dit is niet normaal!” Martijn ging naar de oogarts, maar met nachtblindheid en slechte ogen heb je niet direct een diagnose voor een oogziekte te pakken. Pas tien jaar geleden kwam hij er bij de oogarts achter dat hij leeft met de aangeboren oogafwijking retinitis pigmentosa.

Lees meer over dit nieuwsbericht >
29 maart 2021

CooperVision Specialty EyeCare steunt Oogfonds in strijd tegen myopie

Oogzorgspecialisten slaan alarm: ernstige bijziendheid (myopie) komt steeds vaker en op steeds jongere leeftijd voor. Ook de mate van bijziendheid wordt steeds extremer. Kinderen die op jonge leeftijd bijziend zijn, lopen meer risico op vervelende oogproblemen of om slechtziend te worden. Dat wil je als ouder/verzorger natuurlijk voorkomen. Zicht dat eenmaal verloren is gegaan, kan niet meer worden hersteld. Het Oogfonds en CooperVision Specialty EyeCare (SEC) maken zich hier allebei hard voor.

Lees meer over dit nieuwsbericht >
05 maart 2021

“Ik ben afhankelijk van oogartsen en de ontwikkelingen in oogonderzoek”

“Zolang mijn ogen het doen geniet ik van de Hollandse vergezichten. Mijn gezichtsveld is nog scherp, alleen in de randen valt beeld weg. Het zicht dat is beschadigd zal niet meer herstellen. Was de diagnose maar eerder gesteld.”

Lees meer over dit nieuwsbericht >
01 maart 2021

Frans Cremers ontvangt Retina International Lifetime Achievement Award

Professor Frans Cremers ontving de Retina International Lifetime Achievement Award voor zijn toewijding aan de ontdekking van de genetische samenstelling van erfelijke netvliesaandoeningen.

Lees meer over dit nieuwsbericht >
05 februari 2021

Maculaonderzoek: de selectie

Oogarts Yvonne de Jong-Hesse is gespecialiseerd in medische retina, dat betrekking heeft op alle netvliesaandoeningen, en uveïtis. De introductie jaren geleden van anti-VEGF-injecties maakte het haar mogelijk om haar patiënten met de oogziekte natte maculadegeneratie een effectieve  behandeling te bieden.

Lees meer over dit nieuwsbericht >
05 februari 2021

Hoornvlies Patiënten Vereniging ontwikkelt Hoornvlieswijzer.nl

Steeds meer mensen krijgen problemen met hun hoornvlies. Wat gebeurt er en is er een behandeling? Op deze en nog veel meer vragen gaat de Hoornvlies Patiënten Vereniging antwoord geven op hun nieuwe platform: Hoornvlieswijzer.nl.

Lees meer over dit nieuwsbericht >
24 januari 2021

De donateursadministratie: hoeksteen van het Oogfonds

Wetenschappelijk onderzoek is alleen mogelijk door giften en donaties. De donateurs-administratie neemt dan ook een centrale plek in. Oogfondsmedewerkers Menno en Christina verwerken met de grootst mogelijke zorgvuldigheid alle betalingen en wijzigingen. Lees mee over de digitalisering en de AVG en hoe ondanks deze ontwikkelingen het persoonlijke contact zo waardevol blijft.

Lees meer over dit nieuwsbericht >
24 januari 2021

Nieuwsbrief Oogcontact

Lees alles over oogonderzoek, acties van het Oogfonds en ervaringsverhalen van mensen met een visuele beperking. Door de nieuwsbrief Oogcontact ben je helemaal op de hoogte.

Lees meer over dit nieuwsbericht >
01 januari 2021

Word lid van ons donateurspanel

Wij zoeken mensen die willen helpen door lid te worden van ons nieuwe donateurspanel. Jong en oud, ziend, minder ziend of niet ziend. Een kans voor u om uw mening te laten horen. U hoeft er niet de deur voor uit en de tijdsbesteding is net zoveel als u zelf wilt.

Lees meer over dit nieuwsbericht >
01 januari 2021

“Mijn zicht vulde zich met totale duisternis”

Koen de Pater is 64 jaar en zowel hij, zijn zus, als zijn moeder hebben te maken met een oogaandoening. Hij volgt wetenschappelijk oogonderzoek daarom op de voet, want de ontwikkelingen die nu plaatsvinden geven hem hoop. Voor zijn eigen zicht, maar ook voor dat van anderen.

Lees meer over dit nieuwsbericht >
03 december 2020

Samenwerken om meer te bereiken

Het Oogfonds en de Oogvereniging willen meer bereiken voor mensen met een oogaandoening en gaan daarom onderzoeken hoe een intensievere samenwerking kan leiden tot grotere maatschappelijke impact. Want dat is nodig om meer aandacht te krijgen voor ogen!

Lees meer over dit nieuwsbericht >
18 november 2020

Oogcongres 2020: Oogzorg en positieve gezondheid in tijden van COVID-19

Samen vooruit kijken werd concreet gemaakt tijdens het eerste digitale Oogcongres 2020.

Lees meer over dit nieuwsbericht >
09 november 2020

Award voor prof. Frans Cremers

Mooi nieuws voor professor Frans Cremers van het Radboudumc in Nijmegen. Hij kreeg op 19 oktober de Ed Gollob Board of Directors’ award uitgereikt voor de beste publicatie in de oogheelkunde in 2019.

Lees meer over dit nieuwsbericht >
02 november 2020

Monique van Bijsterveld nieuwe directeur Oogfonds

Per 1 november is Monique van Bijsterveld de nieuwe directeur van het Oogfonds. Zij volgt hiermee mr. drs. Edith Mulder op.

Lees meer over dit nieuwsbericht >
01 november 2020

Het verhaal van Mia

“In november 2019 verscheen er een stipje in mijn gezichtsveld. Alsof ik in flitslicht had gekeken, maar bij mij ging het stipje niet weg. Als myopie-patiënt ben ik alert op wat ik zie, dus ik trok aan de bel." 

Lees meer over dit nieuwsbericht >
09 oktober 2020

Met de taststok in het verkeer

Ervaringsdeskundige Marjolein Mulder maakt wat mee met haar taststok. “Wij leren de regels van een mobiliteitstrainer en passen deze toe. De rest van de bevolking kent deze regels vaak niet. En dit zorgt voor gevaarlijke situaties in het verkeer.” Ze deelt haar ervaringen om de onwetendheid over dit onderwerp om te buigen naar bewustwording.

Lees meer over dit nieuwsbericht >
08 oktober 2020

Museum Martena wint RAAK Stimuleringsprijs 2020

De RAAK Stimuleringsprijs 2020 is gewonnen door Museum Martena. Het museum ontvangt 30.000 euro, advies van een specialist en materiaal om de collectie toegankelijk te maken voor slechtzienden en blinden.

Lees meer over dit nieuwsbericht >
01 september 2020

“Ik ben dankbaar voor het zicht dat ik heb, ondanks de diagnose glaucoom”

“Bij een bezoek aan de optometrist kreeg ik te horen: ‘Dit klopt niet! Met een oogdruk van 35 stuur ik je door naar de oogarts.’ Inmiddels leef ik 16 jaar met geslotenkamerhoekglaucoom en ben ik dankbaar voor het zicht dat ik nog heb. Want ik heb geen garantie dat het zo blijft. Ik doe van alles, zolang het kan! Glaucoom is erfelijk, maar in mijn familie komt het niet voor. Ik was dan ook erg verrast door de diagnose.

Lees meer over dit nieuwsbericht >
01 september 2020

De scholen zijn weer begonnen!

In alle regio’s zijn de basisscholen weer gestart. De structuur keert terug en daarmee daalt naar alle waarschijnlijkheid het aantal buitenspeeluren. Dit in combinatie met het vele dichtbij kijken, op school én thuis, vraagt om extra aandacht voor kinderogen.

Lees meer over dit nieuwsbericht >
31 augustus 2020

Drie musea strijden om de RAAK Stimuleringsprijs

Chabot Museum, Museum De Lakenhal en Museum Martena zijn door de vakjury genomineerd voor de RAAK Stimuleringsprijs 2020.

Lees meer over dit nieuwsbericht >
01 augustus 2020

De arts zei: “Je wordt blind en er is niets aan te doen” 

“Sinds de diagnose in 2000 is mijn leven enorm veranderd. Eerder kon ik zelfstandig fietsen, autorijden en had ik een mooi carrière voor ogen. Maar door de ziekte van Stargardt en het vooruitzicht om zeer slechtziend te worden, heb ik mijn leven anders moeten inrichten. Zo ben ik eerder aan kinderen begonnen dan gepland. Ik wilde ze met eigen ogen zien opgroeien.” 

Lees meer over dit nieuwsbericht >
03 juli 2020

Het Oogcongres digitaal

Ook in 2020 een Nationaal Oogcongres, voor het eerst als Webinar.

Lees meer over dit nieuwsbericht >
22 juni 2020

Bestuursverslag 2019 online

Het bestuursverslag met daarin een overzicht van de (financiele) activiteiten van het Oogfonds is vanaf heden beschikbaar. 

Lees meer over dit nieuwsbericht >
26 mei 2020

Blind voor 1 Dag afgelast

Door corona kan Blind voor 1 Dag dit jaar helaas niet doorgaan. Samen met de inhoudelijk partners hebben we het evenement dit jaar moeten annuleren. Toch hopen we op 19 juni aandacht te vragen voor ogen en de noodzaak van wetenschappelijk oogonderzoek. Help je mee?

Lees meer over dit nieuwsbericht >
01 mei 2020

Help oogonderzoek door lopen

De wereld staat stil door corona. Ook wetenschappelijke oogonderzoeken hebben noodgedwongen stilgelegen. Dat is geen goed vooruitzicht!

Lees meer over dit nieuwsbericht >
19 april 2020

Gezonde kinderogen in tijden van corona? Oogfonds start SMS-actie

Zoals we allemaal weten, zijn ouders en kinderen door de coronacrisis momenteel thuis. Hierdoor neemt het dagelijks gebruik van schermen een nog grotere vlucht én komen kinderen minder buiten.

Lees meer over dit nieuwsbericht >
16 april 2020

Corona-apps toegankelijk?

Het kabinet heeft bedrijven en deskundigen uitgenodigd om mee te denken over de ontwikkeling en inzet van apps in de aanpak van het coronavirus. Wij hebben samen met andere organisaties uit het oogveld direct gereageerd en aangeboden om de apps óók goed toegankelijk te maken voor mensen met een visuele beperking.

Lees meer over dit nieuwsbericht >
01 april 2020

Directeur Edith Mulder verlaat het Oogfonds

Ruim zes jaar was zij directeur-bestuurder van het Oogfonds. Onlangs heeft Edith Mulder laten weten het Oogfonds in juli te gaan verlaten wegens het aanvaarden van de functie van directeur Diabetesvereniging Nederland.

Lees meer over dit nieuwsbericht >
26 maart 2020

Corona en een visuele beperking

Ieder mens wordt opgeroepen om zorg te dragen voor naasten met inachtneming van de eigen veiligheid en de noodzakelijke anderhalve meter afstand. Als je visueel beperkt bent, is die anderhalve meter echter een flinke beperking in bewegingsvrijheid. 

Lees meer over dit nieuwsbericht >
23 maart 2020

Oogartsen roepen op alert te blijven op gezichtsuitval

Nederlandse ziekenhuizen hebben strenge maatregelen getroffen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Ook voor de oogheelkundige zorg heeft dit grote gevolgen. Prof. dr. Jeroen Klevering, voorzitter Nederlands Oogheelkundig Genootschap (NOG) zegt hierover:

Lees meer over dit nieuwsbericht >
12 maart 2020

ZieZo-beurs 2020 afgelast vanwege risico coronavirus

De ZieZo-beurs 2020 van 13 en 14 maart gaat niet door. Dit volgens de richtlijnen voor evenementen vanuit de overheid en het RIVM waarbij de risico’s hoger in worden geschat bij de bezoekers.

Lees meer over dit nieuwsbericht >
03 maart 2020

Wereld glaucoomweek 2020

Van 8 t/m 14 maart is de Wereld Glaucoomweek om aandacht te vragen voor de oogziekte glaucoom.  Deze sluipende oogziekte geeft pijnloze signalen en in het begin zijn er geen klachten van gezichtsverlies. Echter, zicht dat eenmaal verloren is gegaan kan niet meer worden hersteld. Voor het behoud van gezonde ogen brengt het Oogfonds de signalen van glaucoom onder de aandacht.

Lees meer over dit nieuwsbericht >
18 februari 2020

Help ernstige bijziendheid voorkomen, doe mee 20-20-2!

Hoge myopie, ook wel ernstige bijziendheid genoemd, neemt enorm toe in Nederland. Myopie is deels erfelijk, maar verandert door de huidige leefstijl van kinderen in een groot probleem.  Als we niets doen, zal myopie in 2050 de belangrijkste oorzaak van blindheid en slechtziendheid zijn. Deskundigen luiden de noodklok en roepen heel Nederland op om de 20-20-2 leefregel onderdeel te maken van de opvoeding. Doe mee! 

Lees meer over dit nieuwsbericht >
07 februari 2020

Prachtbedrag van de VriendenLoterij

Tijdens het Goed Geld Gala in het Naturalis in Leiden mocht het Oogfonds een cheque in ontvangst nemen met het prachtbedrag van €361.611,-

Lees meer over dit nieuwsbericht >
Vuurwerk
06 februari 2020

Oogfonds steunt initiatiefwet vuurwerkverbod

Tegelijkertijd blijft het Oogfonds pleiten voor een totaalverbod op het afsteken van consumentenvuurwerk.

Lees meer over dit nieuwsbericht >
Straatbeeld tijdens Dam tot Damloop
04 februari 2020

Kom in actie met jouw talent

Of je het leven met een visuele beperking nu ervaart als makkelijk of moeizaam; generaties na jou wens je toch een goed vooruitzicht? Wij dagen je uit om, net als Bram, Elselien, Monique en Angéle in 2019, zelf in actie te komen in 2020.

Lees meer over dit nieuwsbericht >
21 januari 2020

Kledinginzameling: klopt het?

De vergunning om kleding in te mogen zamelen, wordt afgegeven door de gemeente. Helaas proberen malafide bedrijven enige tijd voor de officieel toegestane inzameling, kleding op te halen.

Lees meer over dit nieuwsbericht >
Vuurwerk
07 januari 2020

Verdubbeling aantal slachtoffers door vuurwerk

Een nacht die zo kleurrijk zou moeten zijn, eindigde zwart. Kinderoogarts Tjeerd de Faber was aan het werk tijdens de jaarwisseling en hij spreekt van een horrornacht. Twintig ogen raakten beschadigd, waarvan tien blijvend letsel zullen hebben. "Geen van de slachtoffers had een vuurwerkbril op, en in veruit de meeste gevallen bracht legaal vuurwerk de schade toe."

Lees meer over dit nieuwsbericht >
Vuurwerk
23 december 2019

Tips voor het veilig afsteken van vuurwerk

Ieder jaar belanden rond de jaarwisseling veel slachtoffers op de Eerste Hulp met oogletsel door vuurwerk. Daarom adviseert het Oogfonds iedereen die zelf vuurwerk afsteekt of er naar gaat kijken om een vuurwerkbril te dragen.

Lees meer over dit nieuwsbericht >
05 december 2019

Column Oogfondsdirecteur Edith Mulder: Lucht

‘Soms beknelt dat beschermende me. Ik heb weleens kwaad de deur achter me dichtgeslagen en ben in een trein gestapt. Daarvan kreeg hij het weer benauwd. Achteraf bleek deze gebeurtenis voor lucht te zorgen.’

Lees meer over dit nieuwsbericht >
28 november 2019

Crowdfunding: hoopgevend onderzoek naar uitgezaaid oogmelanoom

Maak dit onderzoek mogelijk. Iedere euro die jij doneert, wordt door het Oogfonds verdubbelt. En zoals dat hoort bij crowdfunding, krijgt je er iets voor terug.

Lees meer over dit nieuwsbericht >
14 november 2019

Sam strijdt voor baanbrekend onderzoek naar oogmelanoom

Samen met zijn vrouw en kinderen kom Sam in actie om geld op te halen voor wetenschappelijk oogonderzoek.

Lees meer over dit nieuwsbericht >
09 november 2019

Terugblik Oogcongres 2019

Met 600 inschrijvingen was het Oogcongres volledig volgeboekt!

Lees meer over dit nieuwsbericht >
05 november 2019

Collega's gezocht

Het Oogfonds is op zoek naar een relatiemanager met fondsenwervende ervaring én een online marketeer

Lees meer over dit nieuwsbericht >
Oogcongres logo
22 oktober 2019

Kom naar het Oogcongres

Voor iedereen die geïnteresseerd is in ogen: wees welkom!
Laat je bijpraten over de laatste ontwikkelingen binnen de oogheelkunde en kom op zaterdag 9 november naar het Oogcongres in de Jaarbeurs in Utrecht.

Lees meer over dit nieuwsbericht >
08 oktober 2019

Sonnenborgh Museum en Sterrenwacht wint RAAK Stimuleringsprijs 2019

De RAAK Stimuleringsprijs 2019 is gewonnen door Sonnenborgh Museum en Sterrenwacht. Het museum ontvangt 30.000 euro, advies van een specialist én materiaal om de collectie toegankelijk te maken voor slechtzienden en blinden.

Lees meer over dit nieuwsbericht >
Oogcongres logo
23 september 2019

Oogcongres: bevestigingsmail ontvangen?

Heb jij je vóór 21 september ingeschreven voor het Nationaal Oogcongres op zaterdag 9 november en heb je GEEN bevestigingsmail ontvangen?

Lees meer over dit nieuwsbericht >
21 september 2019

Opbrengst Dam tot Damloop 2019

Dankzij de sportieve inzet van de deelnemers aan de Damloop by Night én de Dam tot Damloop is er een mooi bedrag opgehaald voor wetenschappelijk oogonderzoek.

Lees meer over dit nieuwsbericht >
19 september 2019

GlaucoomFonds en Oogfonds gefuseerd

Op 19 september 2019 zijn het Oogfonds en het GlaucoomFonds gefuseerd, onder toeziend oog van de notaris.

Lees meer over dit nieuwsbericht >
05 september 2019

Wat een uitvinding, die druppelbril

Oogdruppels toedienen zonder gedoe en gehannes. Dat is een verademing voor mensen die te maken hebben met een oogziekte en meerdere keren per dag moeten druppelen.

Lees meer over dit nieuwsbericht >
05 september 2019

Zo staat het Oogfonds tegenover dierproeven

Het Oogfonds zet zich in voor betere diagnose, behandelingen en genezing van oogziektes. Daarvoor is wetenschappelijk onderzoek nodig, en voor een deel daarvan is proefdieronderzoek helaas nog steeds wettelijk verplicht. Iedereen ziet dat liever anders, ook wij.

Lees meer over dit nieuwsbericht >
05 september 2019

Kom naar de 'Synchronise with you' expositie

Van 5 september t/m 31 december worden de tekeningen tentoongesteld van beeldend kunstenaar Ji-Min Huang, in het stiltecentrum van het Amsterdam UMC.

Lees meer over dit nieuwsbericht >
05 september 2019

Informatiepunt Gezonde Ogen op 50PlusBeurs

Ontdek alles over ogen en doe de gratis oogdrukmeting tijdens de 50PlusBeurs van 17-21 september in de Jaarbeurs te Utrecht! Bestel nu je tickets met korting.

Lees meer over dit nieuwsbericht >
02 september 2019

3 musea strijden om RAAK Stimuleringsprijs 2019

Wie wint de RAAK Stimuleringsprijs? Met de RAAK Stimuleringsprijs, die dit jaar voor de vierde keer wordt uitgereikt, worden musea gestimuleerd om hun collectie toegankelijk te maken voor mensen met een visuele beperking.

Lees meer over dit nieuwsbericht >
25 juli 2019

Uv-straling kan zorgen voor permanente oogschade

Een overdosis Uv-straling verhoogt het risico op een oogaandoening. Weinig mensen zijn zich hiervan bewust. Het Oogfonds waarschuwt vakantiegangers én thuisblijvers en geeft op haar website tips voor het kopen van een goede zonnebril.

Lees meer over dit nieuwsbericht >
25 juli 2019

Meld je ervaringen met oogmedicatie

Gebruik je oogdruppels of krijg je regelmatig een ooginjectie en loop je tegen problemen aan met deze medicijnen? De oogdruppels zijn bijvoorbeeld plotseling niet meer te krijgen? Laat het weten via het Meldpunt Oogmedicatie. De meldingen zijn nodig om de oogzorg te verbeteren. 

Lees meer over dit nieuwsbericht >
10 juli 2019

Met het oog op de eikenprocessierups

De processierups is volop in het nieuws! Hoe gevaarlijk is de rups voor het oog?

Lees meer over dit nieuwsbericht >
24 juni 2019

Ruim € 25.000,- voor oogonderzoek door Blind voor 1 Dag

Vrijdag 21 juni stond in het teken van bewustwording én geld ophalen voor oogonderzoek tijdens Blind voor 1 Dag.

Lees meer over dit nieuwsbericht >
09 april 2019

Houd de lijn vrij!

Na de succesvolle campagne rondom geleidelijnen in april 2018, waaraan de drie grote steden Utrecht, Amsterdam en Den Haag deelnamen, start op 8 april 2019 de landelijke campagne ‘Houd de lijn vrij!’

Lees meer over dit nieuwsbericht >
06 april 2019

Pia Dijkstra ontvangt Award
 

Op 6 april 2019 is de Hennie Völker-Dieben Award uitgereikt aan mevrouw Pia Dijkstra, Tweede Kamerlid namens D66 en initiatiefneemster van de nieuwe Donorwet.

Lees meer over dit nieuwsbericht >
02 april 2019

In actie voor oogonderzoek!

Op 21 juni a.s. vindt de derde editie plaats van Blind voor 1 dag. “Mijn mama heeft een oogziekte, Stargardt. En daarvoor wil ik geld inzamelen zodat er nog meer onderzoek gedaan kan worden. Zodat ze niet blind zal worden”, aldus de zevenjarige Bram. Een voorbeeld van een van de acties die al is aangemaakt voor Blind voor 1 dag. Met Blind voor 1 dag daagt het Oogfonds en inhoudelijk partner Koninklijke Visio heel Nederland uit om een dagdeel blind of slechtziend door het leven te gaan. Samen creëren we begrip voor mensen met een visuele beperking en halen we geld op voor onmisbaar oogonderzoek!

Lees meer over dit nieuwsbericht >
19 maart 2019

Wandel de Vierdaagse voor het Oogfonds

Van 16 tot 19 juli is de Nijmeegse Vierdaagse weer. Loop jij dit jaar mee en haal je een mooi bedrag op voor het Oogfonds?
 

Lees meer over dit nieuwsbericht >
18 maart 2019

Dam tot Damloop voor Oogfonds!
 

Altijd al mee willen doen aan de Dam tot Damloop of de Damloop by night? Dat kan nu samen met het Oogfonds. Ons doel is om samen zo veel mogelijk geld inzamelen voor onmisbaar onderzoek naar oogziektes!
 

Lees meer over dit nieuwsbericht >
18 maart 2019

Stop blindheid door oogkanker

"Door eerder oogmelanoom te behandelen, kunnen we niet alleen blindheid voorkomen maar zelfs mensenlevens redden" Prof. dr. Gré Luyten, LUMC. 

Lees meer over dit nieuwsbericht >
12 maart 2019

Opening Roberto Gelato

Afgelopen vrijdag opende Roberto Gelato haar deuren en heeft met de opbrengst van deze dag een grote donatie aan het Oogfonds gedaan.

Lees meer over dit nieuwsbericht >
11 maart 2019

Blind Walk door Utrecht

Op vrijdag 21 juni vindt de allereerste Blind Walk die Utrecht ooit gezien heeft plaats. Honderden duo’s wandelen met oogmaskers op de zonsondergang tegemoet om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor oogonderzoek.

Lees meer over dit nieuwsbericht >
11 maart 2019

Internationale Glaucoomweek

Tot en met 16 maart is het Internationale Glaucoomweek. Lees in dit artikel wat het Oogfonds hiermee doet!

Lees meer over dit nieuwsbericht >
06 maart 2019

ZieZo-beurs

Op vrijdag 15 en zaterdag 16 maart 2019 vindt in het Beatrixgebouw van de Jaarbeurs in Utrecht de nationale ZieZo-beurs plaats. Tijdens deze beurs voor iedereen die te maken heeft met een visuele beperking, zal het Oogfonds aandacht vragen voor Blind voor 1 dag!

Lees meer over dit nieuwsbericht >
26 februari 2019

Een vrolijke tas voor het Oogfonds!

Ook 'Eye got your bag' weet dat het niet vanzelfsprekend is om te kunnen zien. 

Lees meer over dit nieuwsbericht >
Krantenrek
25 februari 2019

Gratis naar familievoorstelling Petroesjka

Zondag 17 maart is er een spetterend familieconcert in de grote zaal van het Koninklijk concertgebouw. 

Lees meer over dit nieuwsbericht >
14 februari 2019

Visio partner voor Blind voor 1 dag

Op 21 juni vindt de derde editie plaats van Blind voor 1 dag. Koninklijke Visio, expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen, wordt inhoudelijk partner van het Oogfonds voor dit project. De opbrengst van de bewustwordingsactie gaat ook dit jaar naar wetenschappelijk onderzoek naar ogen.

Lees meer over dit nieuwsbericht >
14 februari 2019

Extra impuls oogonderzoek dankzij VriendenLoterij

Op het jaarlijkse Goed Geld Gala van de VriendenLoterij ontving het Oogfonds het prachtige bedrag van €322.216! 

Lees meer over dit nieuwsbericht >
13 februari 2019

Meer oogslachtoffers door vuurwerk

Er zijn steeds meer oogslachtoffers door vuurwerk, iets wat veel organisaties bezig houdt.

Lees meer over dit nieuwsbericht >
05 februari 2019

Oogstraat op de Gezondheidsbeurs

Test je kennis over ogen en oogaandoeningen op de Gezondheidsbeurs in de Oogstraat! 

Lees meer over dit nieuwsbericht >
04 februari 2019

Oogfonds en kledinginzameling

In 2019 doet het Oogfonds voor het eerst aan kledinginzameling, wel nog in een beperkt aantal gemeentes. Steun nu ook wetenschappelijk onderzoek op deze leuke manier waarbij je ook nog je kledingkast op orde krijgt! 

Lees meer over dit nieuwsbericht >
01 februari 2019

ZIENSWIJZEN (M/V) gezocht

Lees meer over dit nieuwsbericht >
29 november 2018

Team Teun & Anne haalt prachtbedrag op voor RP-onderzoek

Wat begon als een kleine actie van familie Borrenbergs om geld op te halen voor onderzoek naar retinitis pigmentosa groeide al snel uit naar een actie van formaat, waarmee ze maar liefst 17.500 euro ophaalden.

Lees meer over dit nieuwsbericht >
28 november 2018

Terugblik op een geslaagd Oogcongres

Op zaterdag 10 november kwamen bijna zeshonderd oogpatiënten en andere geïnteresseerden naar het Oogcongres. Samen met de oogpatiëntenverenigingen organiseerden we voor de derde keer deze laagdrempelige dag, waarop iedereen zich door deskundigen bij kan laten praten over de belangrijkste ontwikkelingen in de oogzorg.

Lees meer over dit nieuwsbericht >
21 november 2018

Verzameld DNA maakt glaucoomonderzoek mogelijk

Iedereen kan glaucoom krijgen. Voor kinderen van glaucoompatiënten is dat risico een stuk hoger. Zij kunnen zich het beste regelmatig laten controleren. Maar….. slechts tien procent van hen zal de oogziekte daadwerkelijk erven. De overgrote meerderheid maakt zich dus een leven lang onnodig zorgen om slechtziend of mogelijk zelfs blind te worden.

Lees meer over dit nieuwsbericht >
08 oktober 2018

Verzetsmuseum Amsterdam wint RAAK Stimuleringsprijs 2018

De RAAK Stimuleringsprijs 2018 is in de wacht gesleept door het Verzetsmuseum Amsterdam. Het museum ontvangt 30.000 euro en advies van een specialist en materiaal om een toegankelijke tentoonstelling voor slechtzienden en blinden te realiseren. De RAAK Stimuleringsprijs is in 2016 in het leven geroepen door het Oogfonds, Stichting Dedicon en het Van Abbemuseum om Nederlandse musea te inspireren een programma te ontwikkelen voor mensen met een visuele beperking.

Lees meer over dit nieuwsbericht >
01 oktober 2018

Nationale Rapportage Oogzorg 2018

Zichtverlies neemt toe. Tegelijkertijd worden wachtlijsten voor oogzorg in het ziekenhuis alsmaar langer. Vroege diagnose is nodig om het risico op slechtziendheid of blindheid te verminderen. Vandaag lanceren het Oogfonds en Specsavers de Nationale Rapportage Oogzorg 2018 waarin zij de stand van zaken geven van de oogzorg en de ontwikkelingen hiervan in Nederland.

Lees meer over dit nieuwsbericht >
03 september 2018

Drie musea in running voor RAAK Stimuleringsprijs

Het Museon in Den Haag, het Verzetsmuseum Amsterdam en het Voerman Museum Hattem zijn door een vakjury genomineerd voor de RAAK Stimuleringsprijs 2018. Alle finalisten krijgen een geldprijs om hun collectie toegankelijk(er) te maken voor blinden en slechtzienden. Het museum dat de meeste stemmen ontvangt van het publiek op www.raakstimuleringsprijs.nl, gaat naar huis met de hoofdprijs van €30.000.

Lees meer over dit nieuwsbericht >
30 augustus 2018

Alles over ogen in de Oogstraat

De Oogstraat staat tijdens de 26ste editie van de 50PlusBeurs in het teken van ‘Alles over ogen’! De Oogstraat is een samenwerking tussen het Oogfonds, de Oogvereniging, de MaculaVereniging, de Hoornvlies Patiënten Vereniging, Vereniging Oog in Oog en de NCB.

Lees meer over dit nieuwsbericht >
29 augustus 2018

Hoe schadelijk is blauw licht voor onze ogen?

Volgens nieuw onderzoek van de Universiteit van Toledo beschadigt blauw licht je netvlies en verslechtert het je gezichtsvermogen. Tijd om massaal onze smartphones en tablets in de ban te doen? Volgens Reinier Schlingemann, bijzonder hoogleraar oculaire angiogenese aan het AMC in Amsterdam, is dat niet nodig, zo vertelt hij aan NPO Focus.

Lees meer over dit nieuwsbericht >
20 augustus 2018

Auto-immuunreactie als oorzaak van glaucoom

Het immuunsysteem lijkt een belangrijke rol te spelen bij gezichtsverlies door de oogziekte glaucoom. Dat schrijven onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en Amerikaanse collega’s in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications. Tot nu toe was onbekend hoe de schade aan het oog precies ontstaat.

Lees meer over dit nieuwsbericht >
10 juli 2018

Oogcongres 2018: innovatie & communicatie

Op zaterdag 10 november 2018 vindt in Utrecht de derde editie van het Oogcongres plaats. Iedereen kan zich hier laten bijpraten over de laatste ontwikkelingen in de oogzorg. Het congres is een samenwerking tussen het Oogfonds, de Oogvereniging, de MaculaVereniging, de Hoornvlies Patiënten Vereniging en Vereniging OOG in OOG.

Lees meer over dit nieuwsbericht >
22 mei 2018

Ongezien Boijmans

Het museum is er voor iedereen. Maar nog niet iedereen kan er makkelijk zijn weg vinden. Voor  slechtzienden en blinden of doven en slechthorenden is een museumbezoek niet zo vanzelfsprekend. Om het museum voor deze doelgroepen toegankelijk te maken, presenteert Museum Boijmans Van Beuningen twee bijzondere programma’s: ‘Ongezien Boijmans’ en ‘Ongehoord Boijmans’.

Lees meer over dit nieuwsbericht >
01 mei 2018

Lotte vraagt samen met BN’ers aandacht voor ‘Blind voor 1 dag’

Hoe is het om blind of slechtziend te zijn? Het Oogfonds en ambassadeurs Chantal Janzen, Ronald Giphart, Rick Brandsteder, Charly Luske en Anky van Grunsven roepen iedereen op om dit zelf te ervaren tijdens Blind voor 1 dag! Deze actie op donderdag 21 juni heeft als doel meer begrip te creëren en zoveel mogelijk geld in te zamelen voor wetenschappelijk oogonderzoek.

Lees meer over dit nieuwsbericht >
Een jonge vrouw met zonnebril op een terras
18 april 2018

Pas op voor oogschade door felle zon

Vanwege het heerlijke weer trekken Nederlanders de komende dagen massaal naar buiten. Wat de meesten zich daarbij niet realiseren is dat Uv-straling permanente schade aan de ogen kan veroorzaken. Het Oogfonds adviseert om de ogen te beschermen met een goede zonnebril.

Lees meer over dit nieuwsbericht >
Verkoopster achter groentekraam
27 maart 2018

Gezonde voeding kan risico op oogziekte halveren

Dagelijks twee ons groenten eten, twee stuks fruit en twee keer per week vis, kan het risico op de chronische oogziekte leeftijdsgebonden maculadegeneratie bijna halveren. Zelfs mensen die erfelijk belast zijn met de ziekte kunnen het risico verlagen. Dat blijkt uit onderzoek het Rotterdamse Erasmus Gezondheid Onderzoek (ERGO).

Lees meer over dit nieuwsbericht >
13 maart 2018

Chantal Janzen & Ronald Giphart in actie voor Blind voor 1 dag!

Blinden en slechtzienden zielig? Zeker niet! Wél is het belangrijk dat er meer begrip komt voor de obstakels die mensen met een visuele beperking iedere dag moeten overwinnen. Daarom zetten Chantal Janzen en Ronald Giphart zich in voor Blind voor 1 dag van het Oogfonds. Op donderdag 21 juni, de langste dag van het jaar, wordt met deze actie zoveel mogelijk geld ingezameld voor oogonderzoek. Ook andere BN-ers ondersteunen de bijzondere actie.

Lees meer over dit nieuwsbericht >
06 maart 2018

Netvliesloslating in ziekenhuisserie CMC

Op zondag 11 maart 2018 is netvliesloslating een onderwerp in de ziekenhuisserie Centraal Medisch Centrum (CMC). Het Oogfonds is één van de acht gezondheidsfondsen die een medisch thema ondersteunt in deze tiendelige serie bij RTL 4.

Lees meer over dit nieuwsbericht >
oog
20 februari 2018

Oogfonds en Specsavers gaan strijd aan met slechtziendheid

Het Oogfonds en Specsavers kondigen vandaag hun partnership aan. Samen maken zij zich de komende jaren sterk voor kwalitatieve oogzorg in Nederland en het voorkomen van vermijdbaar zichtverlies. Dit doen zij onder andere door het geven van voorlichting aan consumenten en het mogelijk maken van wetenschappelijk onderzoek naar oogziektes.

Lees meer over dit nieuwsbericht >
22 januari 2018

Met korting naar de Gezondheidsbeurs

De Oogstraat is aanwezig op de Gezondheidsbeurs van 1 t/m 4 februari 2018 in de Jaarbeurs in Utrecht. De Oogstraat is een samenwerking tussen het Oogfonds en de verschillende patiëntenverenigingen. Samen geven we voorlichting over (het herkennen van) oogziektes en leven met een visuele beperking. Lees meer over dit nieuwsbericht >
Onscherpe portretfoto van een slechtziende vrouw
19 januari 2018

Nieuwsbrief Oogcontact | Januari 2018

Het Oogfonds hecht veel waarde aan toegankelijkheid voor slechtzienden en blinden. Daarom is een webtoegankelijke PDF beschikbaar van onze Oogcontact-nieuwsbrief. Dit houdt in dat de PDF goed te lezen is met screenreaders. Daarnaast kan op deze pagina een gesproken versie worden beluisterd. Lees meer over dit nieuwsbericht >
11 januari 2018

Oogfonds hét goede doel van de Halve van Nijkerk!

In 2018 is het Oogfonds hét goede doel van de Halve van Nijkerk. Ben jij (of ken jij) een enthousiaste hardloper? Dan zou het geweldig zijn als je op zaterdag 21 april met ons team meerent voor oogonderzoek Lees meer over dit nieuwsbericht >
Vuurwerkbril
07 december 2017

Oogfonds onderzoekt gebruik vuurwerkbril onder jongeren

Hoe krijg je jongeren, de groep waar ieder jaar weer de meeste oogletsels door vuurwerk ontstaan, zo ver dat ze een vuurwerkbril opzetten? Dat onderzoeken drie studenten van Avans Hogeschool in opdracht van het Oogfonds. Een deel van hun onderzoek wordt gedaan op middelbare school Wolfert Tweetalig in Rotterdam. Op dinsdag 12 december deelt het Oogfonds daarom gratis vuurwerkbrillen uit aan alle 1300 leerlingen. Lees meer over dit nieuwsbericht >
Bezoeker van het Oogcongres stelt een vraag
20 november 2017

Terugblik op het Oogcongres 2017

Na maanden van hard werken, was het afgelopen zaterdag eindelijk zover: in het Mediaplaza van de Jaarbeurs in Utrecht bezochten zeshonderd oogpatiënten en andere geïnteresseerden het Nationaal Oogcongres. Lees meer over dit nieuwsbericht >
Handdruk
15 november 2017

Intensieve samenwerking MaculaFonds en Oogfonds

De samenwerking die het Oogfonds al sinds 2007 met het MaculaFonds heeft, is in november 2017 intensiever geworden. Beiden maken we het mogelijk dat een grote groep donateurs kan bijdragen aan wetenschappelijk onderzoek naar maculadegeneratie. Betere behandelmethoden, het eerder ontdekken van MD, bekendheid geven aan de oogziekte én preventie.  Lees meer over dit nieuwsbericht >
Oogcongres logo
08 november 2017

Aandacht voor verlies op Nationaal Oogcongres

Mede door de vergrijzing worden steeds meer Nederlanders getroffen door een oogziekte, vaak met slechtziendheid tot gevolg. Tijdens het Oogcongres op 18 november in Utrecht gaat professor Manu Keirse, emeritus hoogleraar verliesverwerking, uitgebreid in op de betekenis van zichtverlies en hoe je dit kunt overleven. Lees meer over dit nieuwsbericht >
oog
02 november 2017

Vacature relatiemanager

Het Oogfonds is op zoek naar een: Relatiemanager met ruime fondsenwervende ervaring voor 24 - 32 uur per week Lees meer over dit nieuwsbericht >
Marina krijgt paardrijles van Anky van Grunsven
31 oktober 2017

VriendenLoterij vervult wens van blinde vlogger Marina

Een grote verrassing van de VriendenLoterij voor de 12-jarige Marina Kovac uit Hendrik-Ido-Ambacht. Marina is blind en een enthousiaste vlogger. Daarnaast is ze dol op paardrijden. Het Oogfonds deed een aanvraag bij het VriendenFonds voor een dag paardrijden met Anky van Grunsven. Bekijk in dit filmpje hoe Marina op school werd verrast: Lees meer over dit nieuwsbericht >
Een vrouw loopt over het station met haar geleidehond
30 oktober 2017

Alle stations in Nederland toegankelijk voor blinden en slechtzienden

Jarenlang is eraan gewerkt door de Oogvereniging en ProRail en nu is het zover: alle stations in Nederland zijn toegankelijk gemaakt voor blinde en slechtziende reizigers! In totaal is 90 kilometer aan geleidelijnen aangelegd.  Lees meer over dit nieuwsbericht >
oog
24 oktober 2017

Patiëntenorganisaties luiden de noodklok om reddende ooginjecties

Patiëntenorganisaties luiden de noodklok nu zorgverzekeraars te weinig geld beschikbaar stellen voor reddende ooginjecties. Duizenden patiënten met een netvliesafwijking dreigen maatschappelijk blind te worden. Oogartsen zijn volgens de richtlijnen verplicht deze injecties voor te schrijven bij patiënten die een indicatie hebben, maar krijgen hiervoor onvoldoende ruimte, met alle gevolgen van dien. Lees meer over dit nieuwsbericht >
Oogcongres logo
26 september 2017

Nationaal Oogcongres 2017

Op zaterdag 18 november 2017 vindt in het Media Plaza van de Jaarbeurs in Utrecht de tweede editie van het Oogcongres plaats. Iedereen die geïnteresseerd is kan zich hier laten bijpraten over de laatste ontwikkelingen in de oogzorg. Het congres is een samenwerking tussen het Oogfonds, de Oogvereniging, de MaculaVereniging, de Hoornvlies Patiënten Vereniging en Vereniging OOG in OOG. Lees meer over dit nieuwsbericht >
Pearle reikt een cheque van €15.000 uit aan het Oogfonds
17 september 2017

100 medewerkers Pearle lopen hard voor het Oogfonds

Op zondag 17 september hebben 100 medewerkers van Pearle meegedaan aan de Dam tot Damloop in Amsterdam. Met deze loop hebben zij 15.000 euro bij elkaar gelopen voor het Oogfonds, de stichting die de enorme groei van het aantal mensen in Nederland met een oogziekte wil stoppen. Met deze bijdrage sponsort Pearle de voorlichting die het Oogfonds geeft op het gebied van het voorkomen van onnodige blindheid. Lees meer over dit nieuwsbericht >
Onscherpe portretfoto van een slechtziende vrouw
13 september 2017

Fototentoonstelling MIJN geZICHT in Oogstraat op 50PlusBeurs

Wat zien mensen met een oogziekte? De fototentoonstelling MIJN geZICHT laat dat zien. Bezoekers van de Oogstraat in Hal 9 op de 50PlusBeurs krijgen als één van de eersten de kans om deze tentoonstelling te bezichtigen. De 50PlusBeurs vindt plaats van 19 t/m 23 september in de Jaarbeurs Utrecht. In de Oogstraat kunnen bezoekers al hun vragen stellen over oogziektes, rondkijken in een opblaasbaar oog en hun oogdruk laten meten. Lees meer over dit nieuwsbericht >
Winnaar Boijmans van Beuningen met een cheque van de RAAK Stimuleringsprijs
11 september 2017

Museum Boijmans wint de RAAK Stimuleringsprijs

Met de RAAK Stimuleringsprijs worden musea gestimuleerd om hun collectie toegankelijk te maken voor mensen met een visuele beperking. Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam kreeg dit jaar de meeste stemmen van het Nederlandse publiek en ging tijdens de uitreiking op 11 september naar huis met de hoofdprijs van €25.000,-. Lees meer over dit nieuwsbericht >
Onscherpe portretfoto van een slechtziende vrouw
06 september 2017

Fototentoonstelling geeft slechtziendheid een gezicht

Wat ziet iemand die slechtziend is? Op die vraag geeft de rondreizende tentoonstelling ‘MIJN geZICHT’ antwoord. Met de portretten van fotograaf Murk Schaafsma wil het Oogfonds meer begrip creëren voor mensen met een visuele beperking en de snel groeiende groep oogpatiënten in Nederland. De tentoonstelling is vanaf 12 september te zien in het HagaZiekenhuis in Den Haag. Lees meer over dit nieuwsbericht >
01 augustus 2017

Drie musea in running voor RAAK Stimuleringsprijs 

Het Tropenmuseum, Museum Speelklok en Museum Boijmans van Beuningen zijn genomineerd voor de vernieuwde RAAK Stimuleringsprijs. Voor het eerst ontvangen alle finalisten een geldprijs om hun collectie toegankelijk(er) te maken voor blinden en slechtzienden. Het museum dat de meeste stemmen ontvangt op www.raakstimuleringsprijs.nl gaat naar huis met de hoofdprijs van €25.000. Lees meer over dit nieuwsbericht >
Slechtziende vrouw met loepje
11 juli 2017

Vacature: Administratief medewerker/documentalist (niet betaald)

Voor een van onze aan visuele beperkingen aangepaste werkplekken hebben we per september een ervaringsplaats voor een Administratief medewerker/documentalist (tijdelijk en niet betaald). 

Lees meer over dit nieuwsbericht >
oog
10 juli 2017

Oogpatiëntenorganisaties willen intensiever samenwerken

De positie van oogpatiënten in Nederland verder verstevigen: dat is het doel dat de Hoornvlies Patiënten Vereniging, de MaculaVereniging, de Oogvereniging, Vereniging OOG in OOG en het Oogfonds voor ogen hebben. Om dat doel te bereiken willen de organisaties intensiever gaan samenwerken. Lees meer over dit nieuwsbericht >
19 juni 2017

Bekende Nederlander ‘blind’ voor oogonderzoek

Chantal Janzen, Ronald Giphart, Bart Chabot en de burgemeester van Utrecht in actie voor het Oogfonds! Woensdag 21 juni, de langste dag van het jaar, vindt voor het eerst ‘Blind voor 1 Dag’ plaats. Deze bijzondere actie van het Oogfonds laat Nederland ervaren hoe het is om een oogaandoening te hebben of zelfs helemaal blind te zijn. Samen wordt zo veel mogelijk geld opgehaald voor onderzoek naar oogziektes. De actie is een succes. Veel mensen en organisaties doen mee of hebben een donatie gedaan. Lees meer over dit nieuwsbericht >
Mobiel met Picnic-app
14 juni 2017

Picnic wil apps toegankelijker maken voor slechtzienden

Mobiele telefoonapplicaties zijn nog lang niet altijd geschikt voor gebruikers met een visuele beperking en het is hoog tijd dat dit gaat veranderen, vindt online supermarkt Picnic. Om aandacht te vragen voor dit groeiende maatschappelijk probleem organiseert de websuper op 21 juni, tijdens de nationale actie Blind voor 1 Dag  van het Oogfonds, een workshop voor app-ontwikkelaars. Lees meer over dit nieuwsbericht >
Gekleurde kleding aan een rek
14 juni 2017

Gratis stylingadvies bij La Ligna tijdens Blind voor 1 dag

“Ik heb wel 20 stijlen in mijn kast hangen qua kleding, het is maar net wie er met me mee gaat winkelen. Ik ga dan ook het liefste zelf naar één winkel waar ik een eerlijk en goed advies krijg,” aldus Joke van Rooden.   Lees meer over dit nieuwsbericht >
Ronald Giphart
18 mei 2017

Ronald Giphart in actie voor Blind voor 1 dag

Op woensdag 21 juni vindt in het stadhuis van Utrecht een bijzondere literaire avond plaats: Schrijvers in het donker. Speciaal voor de Oogfonds-actie Blind voor 1 dag draagt Ronald Giphart samen met bevriende schrijvers en dichters voor uit eigen werk aan geblinddoekt publiek. De opbrengst van de avond komt geheel ten goede aan onderzoek naar oogziektes.  Lees meer over dit nieuwsbericht >
02 mei 2017

Zorg dat 16 mei méér onderzoeken van start kunnen!

Op 16 mei komt het Oogfonds met andere fondsen bijeen om te bepalen welke wetenschappelijke onderzoeken subsidie krijgen. Hoe meer er gefinancierd worden, hoe groter de kans op een doorbraak voor oogpatiënten. Toch moeten ieder jaar veelbelovende onderzoeken afgewezen worden door geldgebrek. Lees meer over dit nieuwsbericht >
Straatbeeld tijdens Dam tot Damloop
06 april 2017

Dam tot Damloop 2017

Heb jij altijd al mee willen doen aan de Dam tot Damloop of de Damloop by night? Dat kan nu samen met het Oogfonds. Ons doel: samen zo veel mogelijk geld inzamelen voor cruciaal onderzoek naar oogziektes! Lees meer over dit nieuwsbericht >
Vrouw krijgt oogonderzoek
09 maart 2017

Samen onderzoek naar oogproblemen bij diabetes mogelijk maken

Blind worden: een grote angst van mensen met diabetes die nog steeds te vaak werkelijkheid wordt. Daarom financieren het Diabetes Fonds en het Oogfonds samen nieuw onderzoek naar oogproblemen, om ze sneller te herkennen en op te lossen. Lees meer over dit nieuwsbericht >
06 maart 2017

Blind voor 1 dag: in actie voor oogonderzoek!

Heb jij je wel eens afgevraagd hoe het is om blind of slechtziend te zijn? Ervaar het zelf! Het Oogfonds roept iedereen op om woensdag 21 juni Blind voor 1 dag te gaan. Doel: samen zoveel mogelijk geld inzamelen voor onderzoek naar oogziektes door ‘blind te gaan’ voor twee, vier of acht uur.

Lees meer over dit nieuwsbericht >
Verkoopster achter groentekraam
02 maart 2017

Tips voor gezonde ogen op de ZieZo-beurs

Op vrijdag 24 en zaterdag 25 maart 2017 vindt in het Beatrixgebouw van de Jaarbeurs in Utrecht de nationale ZieZo-beurs plaats. Tijdens deze beurs voor iedereen die te maken heeft met een visuele beperking, zal het Oogfonds aanwezig zijn met het opblaasbare oog: een vijf meter grote oogbol waar geïnteresseerden een kijkje in kunnen nemen. Lees meer over dit nieuwsbericht >
oog
25 januari 2017

Nederlander negeert signalen oogziekte

Slechts 3%* van de Nederlanders zegt alle alarmsignalen te kennen die wijzen op een oogaandoening, zo blijkt uit onderzoek van het Oogfonds. Daarnaast stellen veel mensen oogonderzoek uit (of zelfs af) bij plotselinge achteruitgang van hun zicht. Lees meer over dit nieuwsbericht >
Vuurwerk
25 januari 2017

19 blinde ogen door vuurwerk

Tijdens de afgelopen jaarwisseling hebben 176 mensen oogletsel aan ogen opgelopen door vuurwerk. Bij 36% is sprake van blijvend letsel. 19 mensen werden blind aan één oog, 5 ogen zijn inmiddels volledig verwijderd. Lees meer over dit nieuwsbericht >
Running Blind hardloopkoppel
20 januari 2017

Toegankelijke nieuwsbrief januari 2017

De eerste Oogcontact nieuwsbrief van 2017 staat weer voor u klaar als toegankelijk PDF. Hierin kijken we graag samen met u terug op een bijzonder productief jaar! Lees meer over dit nieuwsbericht >
Braille op borden boven snelweg
03 januari 2017

Puntgaaf draait rollen om op Wereld Braille Dag

Verkeersborden in braille; je zou er raar van staan te kijken. Toch staat dit, samen met andere opmerkelijke beelden, centraal in de campagne van Puntgaaf Nederland. Op een ludieke manier wordt Nederland via social media geconfronteerd met de ongemakken van een visuele beperking. Wat als je teksten niet meer zou kunnen lezen? Lees meer over dit nieuwsbericht >
Braillekaart
15 december 2016

Jouw nieuwjaarswens in braille

Het Oogfonds wenst iedereen een prachtig 2017 met helder zicht op al het moois dat de wereld ons biedt. Wens ook je familie, vrienden, kennissen en collega’s een vrolijk en veilig nieuwjaar. En doe dat in stijl met braille! Lees meer over dit nieuwsbericht >
Vuurwerkbril
06 december 2016

Actie: gratis vuurwerkbril voor kinderen

In Nederland raken iedere jaarwisseling veel mensen gewond aan hun ogen door vuurwerk. Het Oogfonds wil dat niemand ónnodig blind of slechtziend wordt. Daarom biedt de stichting vuurwerkbrillen aan voor 2 euro inclusief verzendkosten. En doet daar ook nog een gratis kindervuurwerkbril bij. Lees meer over dit nieuwsbericht >
Uitreiking RAAK Stimulerinsprijs
17 november 2016

Beelden aan Zee wint RAAK Stimuleringsprijs

Op 17 november 2016 vond in het Van Abbemuseum de feestelijke uitreiking van de eerste RAAK Stimuleringsprijs plaats. Marjan Hammersma, directeur-generaal Cultuur & Media van het ministerie van OCW, maakte de winnaar bekend: museum Beelden aan Zee in Scheveningen! Lees meer over dit nieuwsbericht >
oog
10 november 2016

Aandacht voor ogen op Wereld Diabetes Dag

Maandag 14 november is het Wereld Diabetes Dag. Omdat steeds meer mensen met diabetes blind worden, is het thema dit jaar Eyes on Diabetes. Het Oogfonds lanceert op deze dag een nieuwe brochure over de oogziekte diabetische retinopathie en roept mensen met diabetes op om hun ogen minimaal één keer per jaar te laten onderzoeken. Lees meer over dit nieuwsbericht >
Logo Ik wil audiodescriptie
08 november 2016

Teken ook de petitie 'Ik wil audiodescriptie'

Het wordt tijd voor een nieuw geluid op de Nederlandse televisie! Vind jij ook dat blinde en slechtziende mensen ook optimaal moeten kunnen genieten van al die prachtige programma's op onze televisie? Audiodescriptie geeft blinde en slechtziende mensen letterlijk een stem die ze, tussen het gesproken woord door, vertelt wat ze niet kunnen zien. Lees meer over dit nieuwsbericht >
Blind Date Dart Toernooi
07 november 2016

Een schot in de roos

Zaterdag 5 november vond in Venlo het Blind Date Dart Koppel Toernooi plaats. Bij dit toernooi werden blinden/slechtzienden gekoppeld een goedziende partner. Samen dartten zij voor een mooi doel: wetenschappelijk onderzoek naar oogziektes. Janine Peeters organiseerde het toernooi in nagedachtenis aan haar vader.  Lees meer over dit nieuwsbericht >
Logo Bright Sigth Day
13 oktober 2016

Happy Bright Sight Day!

Op donderdag 13 oktober is het Bright Sight Day. Het Oogfonds roept iedereen op om deze dag via oogfonds.nl/bright-sight-day een digitale braillekaart te versturen. Met de ludieke actie vragen we aandacht voor het belang van goed zicht.  Lees meer over dit nieuwsbericht >
Oogcongres logo
10 oktober 2016

Eerste Nationale Oogcongres groot succes

Op zaterdag 8 oktober 2016 vond in de Utrechtse Jaarbeurs het allereerste Nationale Oogcongres. Bijna zeshonderd bezoekers lieten zich door oogartsen en wetenschappers bijpraten over de nieuwste ontwikkelingen in de oogzorg. Lees meer over dit nieuwsbericht >
Opblaasbaar Oog
22 augustus 2016

Rondwandelen in een reusachtig oog

Altijd al een oog van binnen willen bekijken? Het opblaasbare oog maakt dat mogelijk. De vijf meter grote oogbol van het Oogfonds is maandag 29 augustus voor het eerst te bewonderen in Ziekenhuis Rivierenland in Tiel. Lees meer over dit nieuwsbericht >
50Plusbeurs
21 augustus 2016

Goed ziend ouder worden op de 50PlusBeurs

Tijdens de 50PlusBeurs staat de Oogstraat dit jaar in het teken van goed ziend ouder worden! De Oogstraat is een samenwerking van het Oogfonds met vier patiëntenverenigingen (Oogvereniging, MaculaVereniging, Hoornvlies Patiënten Vereniging en Vereniging Oog in Oog). Lees meer over dit nieuwsbericht >
Meisje met zonnebril
16 augustus 2016

Vision Direct zet selfies om in donaties!

Upload een foto van jezelf met zonnebril op de Facebook-pagina van Vision Direct en voor elke gedeelde foto doneren zij €1 aan het Oogfonds! Lees meer over dit nieuwsbericht >
Cover van boek Windkracht 6
26 juli 2016

Koop Windkracht 6 en steun het Oogfonds!

Agnes van Overveld schreef een boek over haar vriendschap met de blinde Ria. Agnes’ hersenvliesontsteking bracht hen bij elkaar. Wie denkt dat Windkracht 6 alleen maar droevig is, heeft het mis. De rasoptimisten vieren het leven ondanks beperkingen en handicap. En dat proef je! Lees meer over dit nieuwsbericht >
Uitreiking CBF-keurmerk
11 juli 2016

CBF-erkenning voor het Oogfonds

Vrijdag 1 juli was het eindelijk zo ver: de eerste certificaten van de nieuwe CBF-erkenning werden uitgereikt. Het Oogfonds zat bij de kopgroep. Edith Mulder, directeur van het Oogfonds, haalde de erkenning persoonlijk op. Lees meer over dit nieuwsbericht >
Kinderen met zonnebril
06 juli 2016

Zomer! Hoe bescherm je de ogen van je kind?

Uit onderzoek is gebleken dat veel buiten zijn goed is voor de ontwikkeling van kinderogen. Maar veel Uv-straling is dat juist níét. Hoe kunnen kinderogen nu het beste worden beschermd? Lees meer over dit nieuwsbericht >
VriendenFonds geeft cheque aan Marga Allinn
04 juli 2016

VriendenFonds vervult hartenwens

Een grote verrassing van de VriendenLoterij voor Marga Allin uit Hilversum. Het Oogfonds deed een aanvraag bij het VriendenFonds voor een speciale Apple iPad Pro voor Marga om haar te belonen voor haar inzet als vrijwilligster in de 'oogwereld'. Lees meer over dit nieuwsbericht >
Ronald Giphart
14 juni 2016

Ronald Giphart ambassadeur van het Oogfonds

Ronald Giphart, één van Nederlands bekendste en veelzijdigste schrijvers, gaat zich inzetten voor het vergroten van de bekendheid van de oogziekte maculadegeneratie (MD) en het werven van fondsen voor het Oogfonds. Lees meer over dit nieuwsbericht >
Running Blind hardloopkoppel
14 juni 2016

Oogfonds-directeur buddy op Running Blind-dag

Op zaterdag 11 juni vond de vierde Landelijke Running Blind-dag plaats in Nieuwegein. Iedereen met een visuele beperking was welkom om mee te doen aan één van de afstanden: vijf of tien kilometer hardlopen of Nordic Walking. Edith Mulder, directeur van het Oogfonds, was de loopbuddy van Bonnie op de tien kilometer hardlopen. Lees meer over dit nieuwsbericht >
02 juni 2016

Nieuwe RAAK Stimuleringsprijs maakt musea toegankelijk voor blinden

Het Oogfonds, het Van Abbemuseum en Stichting Dedicon hebben de handen ineen geslagen om musea te stimuleren hun collecties toegankelijk te maken voor mensen met een visuele beperking. In november zal voor de eerste keer de RAAK Stimuleringsprijs worden uitgereikt aan het museum met het beste idee voor een toegankelijke collectie volgens de vakjury en het Nederlands publiek. Lees meer over dit nieuwsbericht >
01 juni 2016

Première van Verrekijkers op zondag 5 juli

Een indrukwekkende film met de extreem bijziende Elma (23) en broer Jur (18) over hun onzekerheid en de beperkingen in het dagelijkse leven. Lees meer over dit nieuwsbericht >
Slechtziende vrouw met loepje
06 mei 2016

Toegankelijke nieuwsbrief mei 2016

Het Oogfonds hecht veel waarde aan toegankelijkheid voor slechtzienden en blinden. Daarom is een gesproken versie beschikbaar via Dedicon. En wordt iedere uitgave van de nieuwsbrief via de website beschikbaar gesteld als webtoegankelijke PDF. Dit houdt in dat de PDF te lezen is met screenreaders. Lees meer over dit nieuwsbericht >
Buiten spelen móét, het doet je ogen goed
03 mei 2016

Lekker buiten spelen móét, het doet je ogen goed!

Bijziendheid (myopie) neemt enorm toe in Nederland. Van alle twintigplussers draagt maar liefst de helft een min-bril of lenzen. Dat lijkt onschuldig, maar een kind met een bril van -6 of hoger, heeft een risico van één op drie om later ernstig slechtziend of blind te worden. Daarom start het Oogfonds de nationale campagne Gezonde Kinderogen. Inzet: alle kinderen twee uur per dag naar buiten om bijziendheid te voorkomen! Lees meer over dit nieuwsbericht >
Glaucoomtest
06 maart 2016

Oogfonds lanceert online glaucoomtest

Van 6 tot en met 12 maart 2016 vindt de jaarlijkse Wereld Glaucoomweek plaats. In Nederland lopen naar schatting 100.000 mensen ongemerkt met deze sluipende oogziekte rond. Vroege opsporing is noodzakelijk, glaucoomschade aan het oog is onomkeerbaar. Daarom lanceert het Oogfonds tijdens de glaucoomweek een nieuwe online glaucoomtest Lees meer over dit nieuwsbericht >
Vuurwerk
09 februari 2016

 Manifest Vuurwerk massaal gesteund

Op 19 december 2015 lanceerden achttien organisaties, waaronder het Oogfonds, het online manifest voor een verbod op consumentenvuurwerk. Inmiddels hebben 680 organisaties en meer dan 27.000 particulieren zich bij het manifest aangesloten. Lees meer over dit nieuwsbericht >
Hardlopen voor een goed doel
01 februari 2016

Kom in beweging met Fundrunner!

Meehelpen om slechtziendheid en blindheid een halt toe te roepen kan vanaf vandaag heel eenvoudig door in beweging te komen met de Fundrunner-app. Iedereen met een smartphone kan meedoen, bijvoorbeeld door een eind te joggen, de (geleide)hond uit te laten of een rondje te fietsen. Sponsor IT Innovators zet de kilometers om in donaties voor het Oogfonds. Lees meer over dit nieuwsbericht >
Kinderen met skibril
21 januari 2016

Nederlandse wintersporter laks met oogbescherming

Nederlandse wintersporters nemen een behoorlijk risico met hun oogbescherming. Dat is gebleken uit een onderzoek van het Oogfonds onder drieduizend deelnemers. Ruim 40% gaf aan tijdens de wintersport gewoon dezelfde zonnebril te dragen als op het strand. Op een zonnige dag in de besneeuwde bergen is de Uv-straling echter vele malen sterker dan in Nederland. En een overdosis Uv-straling verhoogt het risico op een oogaandoening. Lees meer over dit nieuwsbericht >
Slechtziende vrouw met loepje
20 januari 2016

Toegankelijke nieuwsbrief

Het Oogcontact-magazine is in een nieuwe vorm gegoten en heet voortaan 'Nieuwsbrief Oogcontact'. Deze nieuwsbrief wordt per post toegestuurd aan geïnteresseerden.  Lees meer over dit nieuwsbericht >
Vuurwerk
01 januari 2016

Nieuwjaarsochtend: al 14 beschadigde ogen

Zeker 12 vuurwerkslachtoffers met oogletsel zijn tijdens de nacht van Oud & Nieuw Het Oogziekenhuis Rotterdam binnengebracht. Meer dan de helft van deze letsels is dusdanig ernstig dat zij blijvend zijn: dit betekent verminderd zicht dan wel ogen die uiteindelijk volledig blind worden en wellicht zelfs verwijderd moeten worden. Lees meer over dit nieuwsbericht >
22 december 2015

Oogfonds langs de deur

Momenteel gaan wij langs de deur om steun te vragen voor ons werk. Onze wervers zijn te herkennen aan een witte jas met Oogfonds-logo. Met de steun van nieuwe donateurs kunnen belangrijke onderzoeken en projecten gefinancierd worden. Lees meer over dit nieuwsbericht >
21 december 2015

Achttien organisaties voor verbod consumentenvuurwerk

Op 9 december 2015 is het online manifest voor een verbod op consumentenvuurwerk gelanceerd. Achttien organisaties, waaronder het Oogfonds, spreken zich hiervoor uit. Lees meer over dit nieuwsbericht >
21 december 2015

Voorkom oogletsel tijdens de jaarwisseling en draag een vuurwerkbril!

Carolien Spoor: “Een vuurwerkbril is niet alleen stoer maar je voorkomt er ook een hoop ellende mee. Laten we dit jaar een nieuwe trend starten!” Tijdens de vorige jaarwisseling raakten meer dan tweehonderd mensen ernstig gewond aan hun ogen. Het Oogfonds adviseert daarom iedereen die vuurwerk afsteekt of er naar kijkt, om een vuurwerkbril te dragen. Om dit advies extra kracht bij te zetten is de stichting een campagne gestart: doneer €2 en krijg een vuurwerkbril cadeau Lees meer over dit nieuwsbericht >
Wintercircus voor slechtzienden en blinden
16 november 2015

Uniek circustheater voor slechtzienden en blinden

Zwierende acrobaten, galopperende paarden en stuntelende clowns… Een bezoek aan het circus is een feest voor jong en oud, maar is het dat ook als je slechtziend of blind bent? Wintercircus Martin Hanson bewijst van wel! Lees meer over dit nieuwsbericht >
VriendenLoterij uitreiking cheque
05 november 2015

VriendenLoterij blijft het Oogfonds steunen

De VriendenLoterij verlengt haar steun aan het Oogfonds met vijf jaar. Sinds 2008 heeft het Oogfonds ruim 1,8 miljoen euro ontvangen van de VriendenLoterij. Lees meer over dit nieuwsbericht >
Expeditie Ribbelroute
21 september 2015

LanceringExpeditie Ribbelroute

Samen met het Oogfonds en Rabobank Foundation lanceert het muZIEum een nieuwe buitenbeleving: Expeditie Ribbelroute. Deze unieke rondleiding in het stadscentrum van Nijmegen wordt gegeven door een gids met een visuele beperking. Het is geen gewone stadswandeling; met behulp van Virtual Reality brillen worden deelnemers tijdelijk 'slechtziend'. Lees meer over dit nieuwsbericht >
Schilderij van het Melkmeisje
17 september 2015

Cursus kunstgeschiedenis voor slechtzienden en blinden

Na een zeer succesvol verlopen basiscursus kunstgeschiedenis voor slechtzienden en blinden op initiatief van Stichting Kubes, zijn er plannen voor een tweede cursus. Deze cursus wordt opnieuw verzorgd door kunsthistorica Lisette Le Blanc in het gebouw van de Volksuniversiteit van Utrecht. Lees meer over dit nieuwsbericht >
14 september 2015

Gratis oogcontrole op 50PlusBeurs

Veel vijftigplussers krijgen te maken met een oogaandoening. Gelukkig zijn problemen met zien vaak te voorkomen. Op tijd opsporen en behandelen is essentieel. Tijdens de 50PlusBeurs, die plaatsvindt van 15 tot en met 19 september in de Jaarbeurs in Utrecht, kunnen bezoekers daarom gratis hun ogen laten controleren in de nieuwe Oogstraat. Lees meer over dit nieuwsbericht >
Clipit bril
15 juli 2015

Facebook-actie: Win een clip-it bril!

Wist je dat kinderogen extra kwetsbaar zijn voor Uv-straling? Daarom mag het Oogfonds van Hans Anders twee gratis clip-it kinderbrillen weggeven! Lees meer over dit nieuwsbericht >
Kind met zonnebril
01 juli 2015

Juist kinderogen beschermen tegen Uv-straling

Uv-straling kan permanente schade aan de ogen veroorzaken. Toch blijkt uit een peiling van het Oogfonds dat 82% van de kinderen in Nederland op een zonnige dag meestal geen zonnebril draagt. En dat terwijl kinderogen extra kwetsbaar zijn. Redenen voor het Oogfonds om de campagne ‘Vergeet je zonnebril niet’ te starten. Lees meer over dit nieuwsbericht >
oog
23 juni 2015

Zicht op ongezien talent

Hoe komt het dat zo weinig mensen die slechtziend of blind zijn een baan hebben? Werkgevers blijken nog onvoldoende op de hoogte te zijn van hun mogelijkheden en talenten. Vaak zien werkgevers vooral obstakels, veroorzaakt door onbekendheid. Lees meer over dit nieuwsbericht >
geen afbeelding
20 mei 2015

17 januari 2015: Ziende(r)ogen werkt!

Werken en aan het werk blijven – ook als uw zicht achteruit gaat. Wat daarvoor nodig is gaan kunt u ervaren tijdens Ziende(r)ogen werkt! op zaterdag 17 januari 2015. Lees meer over dit nieuwsbericht >
geen afbeelding
20 mei 2015

Tim Douwsma opent vuurwerkbrillencampagne

Op de Valkenbosschool in Den Haag geeft zanger en presentator Tim Douwsma op vrijdagochtend 28 november het startschot voor de campagne ‘Ik zie je volgend jaar’. Samen met de leerlingen zal hij ook de speciaal ontwikkelde online quiz spelen. Met de campagne en online quiz wordt aandacht gevraagd voor veiligheid en het dragen van een vuurwerkbril. Lees meer over dit nieuwsbericht >
Kind met zonnebril
22 april 2015

80% van de Nederlanders vergeet zonnebril

Uit onderzoek van het Oogfonds blijkt dat 80% van de Nederlanders wel eens vergeet om een zonnebril mee te nemen als ze naar een zonnig terrasje gaan. Eén op de zes mannen draagt zelfs nooit een zonnebril. Dat is niet zo onschuldig als het lijkt. Lees meer over dit nieuwsbericht >
Professor Caroline Klaver
21 april 2015

Oogarts luidt noodklok over toename bijziendheid

Oogarts Caroline Klaver luidt de noodklok over de wereldwijde toename van bijziendheid (myopie). Lees meer over dit nieuwsbericht >
Running Blind hardlopers
31 maart 2015

Slechtzienden en blinden in beweging met buddy

Mensen die slechtziend of blind zijn, kunnen in een isolement raken of last krijgen van depressieve gevoelens. Om dit tegen te gaan, stimuleert Running Blind mensen met een visuele beperking om samen met een buddy te rennen of lopen. Met financiële hulp van het Oogfonds gaat het project ‘Running Blind verovert Nederland’ van start. Doel is om het aantal regio’s waarin de stichting actief is binnen vijf jaar te verdubbelen. Lees meer over dit nieuwsbericht >
geen afbeelding
18 maart 2015

Nieuw: Oogfonds-progamma op ZieZo-beurs

Op 9, 10 en 11 april vindt de Ziezo-beurs plaats in Houten. Deze nationale Oogbeurs over leven met minder zicht trekt jaarlijks duizenden slechtzienden en blinde bezoekers. Dit jaar zal het Oogfonds voor het eerst een populair wetenschappelijk programma aanbieden. Lees meer over dit nieuwsbericht >
geen afbeelding
17 maart 2015

25 maart: eerste symposium over de tast

Koninklijke Visio organiseert op 25 maart 2015 in Huizen een symposium genaamd “De tast belicht”. Het expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen heeft hiermee de primeur; nooit eerder vond een symposium plaats over de tastzin. Lees meer over dit nieuwsbericht >
geen afbeelding
17 maart 2015

Zonsverduistering kijken? Niet zonder bescherming!

Op vrijdag 20 maart vindt in Nederland voor het eerst in ruim vijftien jaar een gedeeltelijke zonsverduistering plaats. Het Oogfonds waarschuwt dat goede bescherming in de vorm van een eclipsbril absoluut noodzakelijk is om onherstelbare schade aan het netvlies te voorkomen. Lees meer over dit nieuwsbericht >
geen afbeelding
10 maart 2015

Gratis eclipsbril voor tijdens de zonsverduistering

Op vrijdag 20 maart vindt er een zonsverduistering plaats. Ook in Nederland kunnen we deze gedeeltelijk waarnemen. Het onbeschermd kijken naar een zonsverduistering kan echter ernstige schade aan je ogen veroorzaken. Pearle Opticiens geeft daarom vanaf maandag 9 maart 200.000 eclipsbrillen door heel Nederland weg. Lees meer over dit nieuwsbericht >
geen afbeelding
05 maart 2015

Slechtzienden en blinden 'voelen' Van Gogh

Het Van Gogh Museum is gestart met een uniek programma voor blinde en slechtziende bezoekers en hun ziende vrienden, familie en begeleiders. Van Gogh op gevoel bestaat naast een interactieve rondleiding uit een aanraaksessie waarin een beroep wordt gedaan op verschillende zintuigen. Het speciale programma is financieel mede mogelijk gemaakt door het Oogfonds. Lees meer over dit nieuwsbericht >
geen afbeelding
17 februari 2015

Speciale rondleidingen Van Abbemuseum

Het Van Abbemuseum in Eindhoven is toegankelijk voor iedereen die nieuwsgierig is. Of je nu blind of slechtziend bent, doof of slechthorend. In het Special Guests-programma staat de bezoeker centraal. Lees meer over dit nieuwsbericht >
geen afbeelding
28 januari 2015

Twintigste editie van de ZieZo-beurs!

Heeft u moeite met het lezen van de krant of ondertiteling en helpt een gewone bril niet meer? Heeft u een oogziekte? Bent u slechtziend of blind? Kom dan naar de ZieZo-Beurs 2015. Lees meer over dit nieuwsbericht >
geen afbeelding
19 januari 2015

Tien blinde ogen door vuurwerk

Tijdens de afgelopen jaarwisseling zijn acht mensen blind geworden aan één oog. Eén persoon is zelfs volledig blind geworden. Van de in totaal tien blinde ogen zijn er inmiddels zes compleet verwijderd. Het aantal slachtoffers met oogletsel is met 17% gedaald ten opzichte van vorig jaar. Lees meer over dit nieuwsbericht >
geen afbeelding
05 januari 2015

Eerste circustheatervoorstelling voor blinden in Europa

Voor het eerst kunnen mensen met een visuele beperking nu ook volledig genieten van het circus, samen met (ziende) vrienden en familie! Stichting Komt het Zien! organiseert samen met Wintercircus Martin Hanson in december en januari vijf circustheatervoorstellingen met live audiodescriptie, een voelplein en een 'meet & feel' met de artiesten! Lees meer over dit nieuwsbericht >
geen afbeelding
05 januari 2015

VriendenFonds steunt Ethiopia Vip Xperience

In december had het Oogfonds een grote verrassing voor Annemiek van Munster. Na een aanvraag bij het VriendenFonds ontving zij van de VriendenLoterij de laatst benodigde bijdrage voor deelname aan The Ethiopia Vip Xperience! Lees meer over dit nieuwsbericht >