Lees nieuws over het werk van het Oogfonds en wetenschappelijk oogonderzoek en ontdek wat er speelt in de oogwereld.

Nieuws

Nieuws 07 maart 2024

Kans op de oogziekte glaucoom

Glaucoom is een oogziekte waarbij er schade ontstaat aan de oogzenuw. Het zorgt ervoor dat je blikveld steeds kleiner wordt, tot je misschien alleen nog maar een klein stukje recht voor je kunt kijken.

Lees meer
Lees meer over Kans op de oogziekte glaucoom
Nieuws 22 februari 2024

Zeldzame oogaandoeningen

Zijn zeldzame oogaandoeningen wel zo zeldzaam?

Lees meer
Lees meer over Zeldzame oogaandoeningen
Nieuws 29 januari 2024

Erfelijke blindheid in de toekomst voorkomen

Erfelijke blindheid betekent dat de ogen als gevolg van een genetische afwijking niet meer goed functioneren. Ook kan het komen, doordat een moeder geïnfecteerd is tijdens de zwangerschap met bijvoorbeeld rodehond of toxoplasmose. Iemand met een erfelijke vorm van blindheid hoeft niet blind geboren te worden. Het kan ook later in het leven ontstaan. Zo ook bij de ziekte van Leber. Een zeldzame erfelijke oogziekte waarbij de cellen in de oogzenuw stoppen met goed functioneren, waardoor het zicht vaak in korte tijd in beide ogen afneemt en iemand slechtziend of blind wordt.

Lees meer
Lees meer over Erfelijke blindheid in de toekomst voorkomen
Nieuws 20 december 2023

Ontdek het oog tijdens de CORPUS/Oogfonds Kids Academy

In Nederland lijden duizenden mensen aan een erfelijke oogziekte genaamd Leber Opticus Atrofie, ook bekend als de ziekte van Leber. Deze zeldzame oogziekte tast de werking van de cellen in de oogzenuw aan, waardoor het zicht vaak snel afneemt in beide ogen, met als mogelijk gevolg bijna volledige blindheid. Maar er is hoop voor degenen die lijden aan deze verwoestende oogaandoening en toekomstige generaties, mede dankzij een nieuwe samenwerking. CORPUS en Oogfonds slaan handen ineen voor onderzoek naar erfelijke oogziekten.

Lees meer
Lees meer over Ontdek het oog tijdens de CORPUS/Oogfonds Kids Academy
Nieuws 20 november 2023

‘Zicht op Buiten’ winnaar Flora van Laarprijs 2023

Netwerk ‘Zicht op Buiten’ wint de Flora van Laarprijs. ‘Zicht op Buiten’ is een multidisciplinair netwerk dat zich bezighoudt met leefstijlverandering bij de jeugd, specifiek gericht op de toename van beeldschermgebruik. Het doel is: (oog)gezondheid van de jeugd behouden.

Lees meer
Lees meer over ‘Zicht op Buiten’ winnaar Flora van Laarprijs 2023
Nieuws 12 oktober 2023

Oogfonds onthult verontrustende bevindingen over bijziendheid en introduceert educatieve podcast

Ouders/verzorgers zijn zich vaak niet bewust dat overmatig gebruik van mobiele telefoons en tablets ernstige en blijvende oogschade bij hun kinderen kan veroorzaken. Dat blijkt uit onderzoek van het Oogfonds onder ouders en jonge kinderen (5 t/m 12 jaar) naar hun schermgebruik thuis. De uitkomsten zijn zorgwekkend, daarom lanceert het Oogfonds een educatieve podcast. Meta Neeleman, directeur-bestuurder Oogfonds: “We willen ouders graag bewust maken van het feit dat langdurig gebruik van schermen op korte afstand kan leiden tot (hoge) bijziendheid. Als we niets doen, is bijziendheid in 2050 dé belangrijkste oorzaak van slechtziendheid. We pleiten voor het volgen van de 20-20-2 vuistregel, die ouders, jeugd- en kinderopvangprofessionals en leerkrachten kunnen gebruiken als richtlijn.

Lees meer
Lees meer over Oogfonds onthult verontrustende bevindingen over bijziendheid en introduceert educatieve podcast

Dit is wat een persoon ziet met