Geen afbeelding
17 maart 2015

25 maart: eerste symposium over de tast

Koninklijke Visio organiseert op 25 maart 2015 in Huizen een symposium genaamd “De tast belicht”. Het expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen heeft hiermee de primeur; nooit eerder vond een symposium plaats over de tastzin.

Met bijdragen van wetenschappelijke experts uit binnen- en buitenland wil Visio kennis delen en borgen over het tastzintuig en het optimaal gebruik ervan door kinderen en volwassenen met een ernstige visuele beperking.

Onder de sprekers bevinden zich prof. dr. Bob Marek, een vooraanstaande Poolse wetenschapper op het gebied van de tast, en Vincent Bijlo, cabaretier, schrijver en ervaringsdeskundige.

Voor kinderen en volwassenen die blind (geworden) zijn, is de tast een belangrijk zintuig; om kennis van de wereld om zich heen op te doen en om zich in die wereld te oriënteren. Toch is niet altijd bekend hoe zij hun tastzintuig zo goed mogelijk kunnen gebruiken. Zowel op onderzoeksgebied als in de revalidatiepraktijk zijn professionals van Visio actief om inzicht te verwerven en methodes uit te testen. De doelgroep is erg klein, wat het van groot belang maakt om kennis te delen en goed te borgen.

Bijdragen van professionals uit binnen- en buitenland

Het ochtendgedeelte van het symposium bestaat uit plenaire lezingen van wetenschappelijk experts. Onder hen is prof. dr. Bob Marek (John Paul II Catholic University of Lublin, Poland), die speciaal voor dit symposium naar Nederland komt om zijn inzicht en praktijkervaring op het gebied van de tast te delen. Bob Marek heeft specifieke materialen ontwikkeld om de tast- en denkontwikkeling van blinde kinderen te stimuleren.

Vincent Bijlo (cabaretier en schrijver) draagt als ervaringsdeskundige over hoe hij de wereld heeft leren kennen en welke begeleiding hierin waardevol was.

Het middagprogramma omvat een aantal kleinschalige, interactieve bijeenkomsten gericht op praktische kennis en ervaring.

Deelnemen aan het symposium is niet meer mogelijk; meer informatie is terug te vinden op www.visio.org/de-tast-belicht.