Een vrouw loopt over het station met haar geleidehond
30 oktober 2017

Alle stations in Nederland toegankelijk voor blinden en slechtzienden

Jarenlang is eraan gewerkt door de Oogvereniging en ProRail en nu is het zover: alle stations in Nederland zijn toegankelijk gemaakt voor blinde en slechtziende reizigers! In totaal is 90 kilometer aan geleidelijnen aangelegd. 

Alle treinstations hetzelfde

De 90 kilometer aan voelbare en zichtbare geleidelijnen zijn overal op dezelfde manier aangelegd. Daardoor kunnen slechtzienden en blinden hun weg in principe op ieder station vinden, ook als ze er nog niet eerder geweest zijn. Bij liften en trappen hangen voelbare bordjes die bijvoorbeeld vertellen naar welk perron een trap leidt. Verder zijn er meer dan 5.000 gesproken routebeschrijvingen van stations gemaakt, zijn obstakels uit looproutes weggehaald en zijn van de vier grootste stations voelbare stationsplattegronden ontwikkeld. 

Lang gekoesterde wens

Joep Aarts, directeur Oogvereniging: “Wat nu gerealiseerd is, is een lang gekoesterde wens. Het is het resultaat van een intensieve samenwerking van de Oogvereniging en haar voorgangers met ProRail en PBTconsult. Vele enthousiaste en betrokken vrijwilligers hebben eraan meegewerkt.”  Bram ’t Mannetje, programmamanager bij ProRail: “We zijn trots op de geleverde prestatie. En  we willen graag dat mensen die blind of slechtziend zijn de voorzieningen optimaal gaan gebruiken. Daarom hebben we een brochure en een video laten maken. Wat we willen is dat mensen geïnspireerd raken om te reizen.” 

Enkele cijfers:

  • 410 stations zijn voorzien van (nieuwe) geleidelijnen
  • 90 kilometer aan geleidelijnen is aangelegd
  • circa 5.000 verschillende beschrijvingen zijn gemaakt van veelgebruikte routes van de straat naar de perrons en terug
  • 2500 objectmarkeringen (gele klanktegels) zijn aangelegd
  • 250 km perronrandmarkering is aangebracht met contrasterende verf
  • Alle obstakels op de hoofdroute (zoals prullenbakken) zijn weggehaald
  • 800 voelbare bordjes zijn aangebracht op trapleuningen en bij liften
  • Van de 4 grootste stations - Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht - zijn voelbare stationsplattegronden gemaakt (pilot)

Film en digitale brochure

De film ‘Eenduidige en voorspelbare routegeleiding op stations’ (NL en EN) en de digitale brochures’ zijn vanaf 31 oktober 2017 te downloaden via www.prorail.nl/toegankelijkheid.