05 augustus 2021

Blijvende oogschade door tekort Visudyne 

Van het belangrijke oogmedicijn Visudyne zijn in Nederland nog maar een paar flacons beschikbaar. En een nieuwe voorraad wordt pas begin 2022 verwacht. Geen behandeling betekent voor zo’n 700 oogpatiënten blijvende oogschade. Dat moet anders!  

Cruciaal 

Voor patiënten met centrale sereuze chorioretinopathie (CSC/serosa) en leeftijdgebonden maculadegeneratie (LMD) is het poeder Visudyne (verteporfine) een cruciaal geneesmiddel. Beide oogaandoeningen tasten de macula (gele vlek) aan. De macula bevindt zich achter in het netvlies en bevat een hoge concentratie lichtgevoelige cellen. Hiermee zien we scherp om te lezen en televisie te kijken. 

Blijvende schade 

In Nederland zijn zo’n 700 patiënten afhankelijk van Visudyne, vooral mannen tussen de 40 en 45 jaar die midden in het leven staan. "Wanneer deze patiënten niet meer behandeld kunnen worden met het middel, kan dit leiden tot ernstige slechtziendheid en blijvende oogschade. In een uitzondering zelfs tot blindheid"’, vertelde professor Camiel Boon aan RTL Nieuws

Productieproblemen 

Visudyne is een effectief middel tegen deze ernstige oogaandoeningen. Helaas wordt het medicijn maar op één plek in de wereld gemaakt en is de productie erg complex. De huidige machine voldoet niet meer aan de kwaliteitseisen en een nieuwe machine is (nog) niet beschikbaar. Het medicijn op korte termijn in Nederland te laten maken is ook geen optie. Om de voorraad zo goed mogelijk te verdelen heeft het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap een prioriteringsschema voor de meest ernstigste patiënten opgesteld. 

Niemand blind of slechtziend 

Als Oogfonds betreuren we het dat een grote groep patiënten nu niet de behandeling krijgt die noodzakelijk is. Het is onze missie dat in de toekomst niemand meer (vermijdbaar) blind of slechtziend wordt. Daarom steunen we het wetenschappelijk onderzoek van professor Camiel Boon naar de oorzaak van CSC/serosa. Doel is om meer kennis over deze ernstige oogziekte te krijgen en effectievere behandelingen te ontwikkelen. Zodat we in de toekomst minder afhankelijk van één medicijn zijn. 

 

Vragen over het gebruik van Visudyne? Neem contact op met uw behandelend oogarts.