05 december 2019

Column Oogfondsdirecteur Edith Mulder: Lucht

‘Soms beknelt dat beschermende me. Ik heb weleens kwaad de deur achter me dichtgeslagen en ben in een trein gestapt. Daarvan kreeg hij het weer benauwd. Achteraf bleek deze gebeurtenis voor lucht te zorgen.’

Tijdens het Oogcongres 2019 vertelden Sigrid Muusse en Cees Grimbergen over de oogproblemen van Sigrid en wat dat betekende en nog steeds betekent voor hun relatie. ‘Een stoere buffelaar die alle tegenslag en bijna-blindheid moedig doorstaat,’ zegt hij over haar. Zij noemt hem ‘lief en beschermend’. Sigrid en Cees gingen met de aanwezigen in gesprek over ieders beleving en ervaring als je partner-bent-van een VIP, een Visually Impaired Person.

Samenleven is op zich al best ingewikkeld en als een van de partners te maken krijgt met een visuele beperking raakt dat beide partners en de relatie. Verlies van zicht betekent vaak verlies van zelfstandigheid. Bepaalde zaken en klussen laat je noodgedwongen aan de ander over. Strijken bijvoorbeeld. Veel partners willen dat best doen, maar wel op hun moment en op hun manier. Ook belangrijk: je partner niet zien als huishoudster of mantelzorger of aan de andere kant als patiënt die niets meer alleen kan. Op de eerste plaats ben je elkaars partner, anders verandert lust in last.

Blijf dingen waar je allebei van geniet vooral doen! Al dan niet in aangepaste vorm: een fikse wandeling, een gesproken boek of een kop koffie op een terras. Maak plannen die je doen verlangen naar meer en naar (meer tijd met) elkaar. Ga niet alles samen doen als je dat voorheen ook niet deed. Geef elkaar de ruimte. Dan heb je ook weer wat te vertellen als je bij elkaar bent.

Autorijden staat voor veel mensen voor vrijheid. Wat doe je als je partner blijft doorrijden of een andere activiteit onderneemt en jij ervan overtuigd bent dat het niet veilig is? Gelukkig zijn er deskundigen die kunnen beoordelen wat verantwoord is. Die deskundige ben jij zelf niet. Dat ontslaat je ook direct als boodschapper van slecht nieuws.

Praat. Met elkaar. Over wederzijdse verwachtingen, over angsten én over dromen. Over sommige dingen praat je makkelijker met een vriendin of met een professional. Een psycholoog is zo gek nog niet. Je houdt elkaar stevig vast door los te laten. En ja, soms gaan er dan dingen mis, nou èn, later kun je er vaak om lachen. Humor lucht op.

Edith Mulder
directeur Oogfonds
-partner- van-