26 maart 2020

Corona en een visuele beperking

Ieder mens wordt opgeroepen om zorg te dragen voor naasten met inachtneming van de eigen veiligheid en de noodzakelijke anderhalve meter afstand. Als je visueel beperkt bent, is die anderhalve meter echter een flinke beperking in bewegingsvrijheid. 

Bianca Prins, hoofd toegankelijkheid bij ING, neemt het op voor mensen met een visuele beperking en vertelt anderen waar op te letten. Een paar tips om het leven van iemand met een visuele beperking in tijden van corona makkelijker te maken:

  1. Houd juist nu de geleidelijnen vrij van fietsen, je eigen persoon, auto's en al het andere wat deze geleidelijnen kan blokkeren, waardoor iemand gedwongen wordt om zich opnieuw te oriënteren.
  2. Houd de anderhalve meter afstand aan en loop om de visueel gehandicapte heen.
  3. Pak een visueel gehandicapte niet zomaar bij de arm - tenzij er sprake is van een (levens)gevaarlijke situatie - spreek deze persoon aan als je ziet dat hij/zij zoekende is (dit advies geld ook buiten Corona tijden)
  4. Let extra goed op als je ziet dat iemand met een witte stok over wil steken. Geef de ruimte. Ongeacht of je op de fiets, brommer of in de auto zit.
  5. Voor supermarkten: bied de mogelijkheid aan klanten met een visuele handicap samen met een vertrouwd iemand of anders met een personeelslid door de supermarkt te lopen om boodschappen te doen.
  6. Voor je directe omgeving: ken je iemand met een visuele beperking en weet je dat die persoon alleen woont, misschien niet zo digitaal vaardig is, bied dan aan om te helpen. Al dan niet boodschappen voor hen te doen, of samen te wandelen als je zeker weet dat je niet ziek bent. Dan kan die persoon ook naar buiten als er misschien even niet zoveel hulp in de buurt is.

 

Laten we voor elkaar zorgen. Bedankt!

 

Bron: Bianca Prins, hoofd toegankelijkheid ING