01 september 2020

De scholen zijn weer begonnen!

In alle regio’s zijn de basisscholen weer gestart. De structuur keert terug en daarmee daalt naar alle waarschijnlijkheid het aantal buitenspeeluren. Dit in combinatie met het vele dichtbij kijken, op school én thuis, vraagt om extra aandacht voor kinderogen.

Het Oogfonds doet de dringende oproep om de 20-20-2 leefregel in acht te houden, voor een gezonde groei van het oog en het voorkomen van hoge myopie en ernstige oogproblemen op latere leeftijd.

De leefregel stimuleert om na 20 minuten dichtbij kijken een pauze in te lassen van 20 seconden, waarin de ogen zich richten op een afstand van minstens 1,5 meter. Hierdoor blijven de ogen zich aanpassen aan de omgeving en wordt voorkomen dat het oog ovaal groeit in plaats van rond. Ook is het van groot belang om kinderen minstens 2 uur per dag buiten te laten spelen. Zelfs al is het bewolkt, buitenlicht is onmisbaar voor gezonde kinderogen.

Oorzaak   

Gebrek aan buitenlicht is namelijk de belangrijkste oorzaak en veel dichtbij kijken in de vroege jeugd draagt bij aan het ontstaan van ernstige bijziendheid, ofwel hoge myopie. Kinderen besteden steeds meer tijd op mobiele telefoons en tablets en spelen minder buiten. Het is dan ook geen verrassing dat het aantal bijziende kinderen wereldwijd stijgt. Het kinderoog past zich aan op het vele dichtbij kijken en vergroeit, waardoor veraf kijken lastiger wordt. En er is geen bril of behandeling die myopie kan voorkomen of genezen.  

Gevolgen 

De groei van het oog vindt plaats in de jeugd, maar de échte problemen ontstaan meestal pas op latere leeftijd. Complicaties komen vooral voor bij mensen met hoge bijziendheid (brilsterkte -6 of meer). Het vergroot de kans op ernstige slechtziendheid. Het gros door maculadegeneratie, maar ze lopen ook meer kans op netvliesloslating en glaucoom. 

Meer weten over myopie? Kijk op www.myopie-educatie.nl

 

 

 

 

 

Foto: Racool_studio / Freepik