02 september 2019

3 musea strijden om RAAK Stimuleringsprijs 2019

Wie wint de RAAK Stimuleringsprijs? Met de RAAK Stimuleringsprijs, die dit jaar voor de vierde keer wordt uitgereikt, worden musea gestimuleerd om hun collectie toegankelijk te maken voor mensen met een visuele beperking.

Land Art Delft, Museum Kaap Skil en Sonnenborgh Museum – Sterrenwacht zijn door de vakjury genomineerd voor de RAAK Stimuleringsprijs 2019. Het museum dat de meeste stemmen ontvangt van het publiek op www.raakstimuleringsprijs.nl, gaat naar huis met de hoofdprijs van €30.000,- om (een deel van) de collectie toegankelijk(er) te maken voor mensen met een visuele beperking.

 

De drie genomineerde musea:

  • Met het project Luisterbankjes vertelt Land Art Delft de verhalen over het bijzondere uitzicht op het coulissen landschap en de grote kunstwerken in de multi zintuiglijke beeldentuin en het park.
  • Museum Kaap Skil op Texel laat je met Duik in het donker levensechte replica’s van opgedoken topstukken aanraken. De stemmen van de duikers nemen je daarbij in 3Daudio mee op hun tactiele ontdekkingstocht terug in de tijd.
  • Het heelal binnen handbereik is een programma van Sonnenborgh Museum- Sterrenwacht in Utrecht waarin je het heelal kunt ervaren: de planeten zijn letterlijk te voelen en de sterren zijn te horen.

 

Toegankelijkheid

In Nederland zijn meer dan 250.000 mensen slechtziend of blind. Zij kunnen niet zoals anderen kijken naar kunstwerken, objecten of andere informatie in een museum. Met de RAAK Stimuleringsprijs, die dit jaar voor de vierde keer wordt uitgereikt, worden musea gestimuleerd om hun collectie toegankelijk te maken voor mensen met een visuele beperking. De prijs is een initiatief van het Oogfonds, het Van Abbemuseum en Stichting Dedicon en wordt ondersteund door verschillende fondsen.

 

Stem voor 8 oktober!

Stemmen kan tot en met 7 oktober op www.raakstimuleringsprijs.nl. Op 8 oktober wordt tijdens een feestelijke bijeenkomst de winnaar bekendgemaakt.