Oogcongres
10 oktober 2016

Eerste Nationale Oogcongres groot succes

Op zaterdag 8 oktober 2016 vond in de Utrechtse Jaarbeurs het allereerste Nationale Oogcongres. Bijna zeshonderd bezoekers lieten zich door oogartsen en wetenschappers bijpraten over de nieuwste ontwikkelingen in de oogzorg.

Doel was een informatieve dag te organiseren met een uitgebreid en gevarieerd programma voor iedereen die een oogaandoening heeft of belangstelling in dit onderwerp heeft. Dat we in deze opzet geslaagd zijn, blijkt wel uit het gemiddelde rapportcijfer dat deelnemers het congres gaven: een 8,1!

Edith Mulder, directeur van het Oogfonds: “Dankzij innovatief wetenschappelijk onderzoek groeit de medische kennis over oogziektes continu. Samen met de oogpatiëntenverenigingen organiseerden we daarom voor het eerst deze laagdrempelige dag, waarop iedereen die geïnteresseerd is van harte welkom was om zich door deskundigen bij te laten praten over de belangrijkste ontwikkelingen.”

Programma

Van gentherapie tot kunstmatige hoornvliezen, van glaucoomchirurgie tot screening bij diabetes: het kwam allemaal aan bod. Ook was er aandacht voor de invloed van voeding op ogen en de psychosociale effecten van een visuele beperking. Het programma bevatte ook lezingen over specifieke oogaandoeningen zoals staar, glaucoom en diabetische retinopathie.

Samenwerking

Het Oogcongres is een samenwerking tussen het Oogfonds, de Oogvereniging, de MaculaVereniging, de Hoornvlies Patiënten Vereniging en Vereniging Oog in Oog. Anneke Jansen, beleidsmedewerker oogzorg bij de Oogvereniging: “We merken dat mensen met een oogaandoening een grote honger naar kennis hebben. En terecht: je wilt alle mogelijkheden aangrijpen om je zicht zo veel mogelijk te behouden.”

Meer informatie op www.oogcongres.nl