Geen afbeelding
10 maart 2015

Gratis eclipsbril voor tijdens de zonsverduistering

Op vrijdag 20 maart vindt er een zonsverduistering plaats. Ook in Nederland kunnen we deze gedeeltelijk waarnemen. Het onbeschermd kijken naar een zonsverduistering kan echter ernstige schade aan je ogen veroorzaken. Pearle Opticiens geeft daarom vanaf maandag 9 maart 200.000 eclipsbrillen door heel Nederland weg.

Als aftrap van de actie werden op vrijdag 6 maart bij basisschool De Passe-Partout in Rotterdam de eerste vijfhonderd eclipsbrillen weggegeven.

Herron van der Sluis, commercieel directeur van Pearle Opticiens en Tjeerd de Faber, kinderoogarts bij Het Oogziekenhuis Rotterdam, gaven de kinderen een les over de zonsverduistering en het belang van het goed beschermen van je ogen.

Oogbescherming belangrijk

Kinderoogarts Tjeerd de Faber ondersteunt de landelijke actie van Pearle van harte: “Zowel voor kinderen als voor volwassenen is het dragen van een eclipsbril tijdens het kijken naar de zonsverduistering zeer belangrijk. Kijk je naar de zonsverduistering zonder eclipsbril op dan kan de straling uit het zonlicht acute verblinding veroorzaken en de ogen ernstig beschadigen."

"Kinderogen zijn zeer gevoelig voor zonlicht: de ogen zijn nog niet volledig ontwikkeld en bevatten minder pigmenten. Zet kinderen daarom niet alleen tijdens het kijken naar de zonsverduistering een eclipsbril op, maar bescherm de kinderogen al zo jong mogelijk met een zonnebril.”

Bewustwording en bescherming

Van der Sluis: “Het is belangrijk dat zowel kinderen als volwassenen zich bewust zijn van de gevaren van de straling van de zon tijdens de zonsverduistering én een eclipsbril opzetten. Heb je geen eclipsbril, deel er dan één met iemand anders en kijk om de beurt. Het zijn tenslotte wel je ogen.”

De gratis eclipsbrillen zijn vanaf maandag 9 maart af te halen bij de winkels van Pearle Opticiens (zolang de voorraad strekt). Daarnaast is aan alle basisscholen in heel Nederland een lesbrief over de zonsverduistering en het belang van goede bescherming van je ogen door een eclipsbril verstuurd.

Op www.pearle.nl/eclipsbril is meer informatie over deze actie en de lesbrief te vinden.

Mededeling: De eclipsbrillen die Pearle Opticiens aan het Oogfonds ter beschikking had gesteld zijn helaas op.